LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Magazin Contact

Humira (adalimumab)

Agerpres

 

Un nou tratament pentru tratarea plăcii psoriazice a fost lansat în România. Humira (adalimumab) este recomandat pentru tratamentul plăcii psoriazice, moderată până la severă. Medicamentul este primul anticorp monoclonal 100% uman, pentru tratamentul psoriazisului, care se poate auto-injecta.

Psoriazis este o boală autoimună cronică, necontagioasă, care provoacă autoagresiunea organismului. Cel mai evident simptom fizic al acestei afecțiuni sunt leziunile roșiatice, elevate, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite plăci, care se pot rupe și pot sângera, a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Comisiei de Dermatologie din Ministerul Sănătății.

El a explicat că boala înseamnă mai mult decât niște leziuni cutanate dureroase, sugerându-se și o asociere cu alte stări patologice, inclusiv cu artrita psoriazică. Pacienții pot suferi și de depresie, izolare socială și au o proastă imagine de sine.

Un procent de 3% din populația globului este afectată de această boală, în România procentul fiind între 2% și 3% din populație, adică 700 - 800 de mii de persoane, a subliniat prof. dr. Giurcăneanu. Acesta a evidențiat faptul că psoriazisul poate conduce la infarct de miocard, accident vascular cerebral, artropatii, obezitate, afectare oculară și psihică.

Între cauzele citate de specialist, pe primul loc se află componenta genetică, dar și stresul, infecții, medicamente (mai ales betablocanții, indometacinul, cortizonul).

Psoriazisul nu se vindecă, se ameliorează, curele heliomarine sunt benefice.

''Psoriazis nu este doar o boală a pielii, este o afecțiune sistemică, autoimună, care, în formele mai severe de manifestare, poate necesita tratament sistemic'', a afirmat prof. Jean-Hilaire Saurat, șeful clinicii de dermatologie al Universității din Geneva, Elveția. ''Pacienții tratați cu Humira au beneficiat de o dispariție rapidă și semnificativă a leziunilor cutanate, stare menținută timp de până la un an'', a spus Eugene Sun, vice președinte al Global Pharmaceutical Clinical Development Abbott.

''Această indicație a Humira îi demonstrează versatilitatea în tratarea eficientă a mai multor afecțiuni autoimune, de la poliartrită reumatoidă la boală Crohn și acum la psoriazis'', a adăugat acesta.

Cele mai frecvente reacții adverse ale medicamentului raportate în studiile în psoriazis au fost: rinofaringita (inflamarea mucoasei nazale și a faringelui), infecții de tract respirator superior și cefalee.

Psoriazis afectează aproximativ 125 milioane de oameni din întreaga lume. Severitatea bolii variază de la o persoană la alta, aproximativ 25% dintre persoanele cu psoriazis aflându-se într-un stadiu moderat spre sever al afecțiunii.

Placa psoriazică se poate dezvolta oriunde pe piele, cel mai frecvent apărând în zona scalpului, a genunchilor, a coatelor și a porțiunii inferioare a spatelui. Poate apărea chiar și pe mâini sau pe picioare, precum și la nivelul unghiilor degetelor de la mâini și picioare. Deși psoriazisul se manifestă la toate vârstele, apare cu preponderență la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009