LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Analize medicale  |  Forum Magazin  |  Contact

Primul contraceptiv oral fără efecte secundare - Yaz - a fost lansat și în România.

Bayer Schering Pharma

 

Yaz, lansat de Bayer Schering Pharma, este primul contraceptiv oral care conține progestativul unic drospirenonă și o doză redusă de etinilestradiol, într-un regim de dozare nou și revoluționar - 24/4.

Cu acest regim nou, femeile iau tablete active cu hormoni timp de 24 de zile, urmate de 4 zile cu tablete făhormoni. În următoarea zi după ce a fost luată ultima tabletă fără hormoni, se începe un nou pachet de pilule.

Drospirenona, progestativul unic din compoziția Yaz, are atât proprietăți antimineralocorticoide (împiedică retenția hidrică în organism, care se manifestă prin edeme ale membrelor inferioare, dureri premenstruale la sâni, dureri de cap, creștere în greutate), cât și antiandrogenice (traduse prin efectul antiacneic și antiseboreic).

Astfel, drospirenona contracarează retenția apei, prezentă adesea atunci când se administrează estrogeni, reducând astfel senzația de balonare pe care o au multe femei, mai ales atunci când încep să ia pilule. De asemenea, studiile clinice au arătat că, datorită proprietăților antiandrogenice, pilulele care conțin drospirenonă pot ajuta la îmbunătățirea aspectului tenului femeilor. Extinderea perioadei de tratament cu pilule active de la 21 la 24 de zile duce la prelungirea cu trei zile a efectelor terapeutice ale drospirenonei menționate anterior.

„Pilulele active luate trei zile în plus determină o reducere a fluctuațiilor hormonale, care apar adesea în cazul pilulelor convenționale 21/7. Femeile care prezintă, de obicei, simptomele care apar la întreruperea administrării pilulelor, cum ar fi dureri de cap sau crampe pe parcursul săptămânii fără pilule, vor găsi un aliat în Yaz și regimul său de administrare inovativ" - a explicat dr. Philip Smiths, Head of Women’s Healthcare al Bayer Schering Pharma AG.  

În România, contraceptivul poate fi obținut de la orice farmacie, pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul ginecolog, medicul de familie sau medicul de planificare familială. Este recomandat ca femeile care doresc contracepție orală să consulte unul dintre acești medici, pentru a fi sigure că aleg contraceptivul care se potrivește cel mai bine organismului și stilului lor de viață.  

În unele țări, cum ar fi SUA, dar și în America Latină și Asia-Pacific, medicamentul se folosește deja pentru trei indicații diferite: contracepția orală, terapia sindromului premenstrual (SPM) și a tulburării disforice premenstruale (TDPM), în funcție de severitatea simptomatologiei și este util în tratamentul acneei moderate la femeile care doresc contracepție.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009