LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/Simptome Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Cancerul de colon

Ministerul Sănătății

 

Cancerul de colon

Recomandări ESMO pentru diagnostic, tratament adjuvant și monitorizare 

E. J. D. Van Cutsem1 & J. Oliveira2

Din partea  Grupului de Lucru ESMO pentru Ghiduri Terapeutice* 

1Digestive Oncology Unit, University Hospital Gasthuisberg, Leuven, Belgium;

2Service of Medical Oncology, Portuguese Institute of Oncology, Lisbon, Portugal 

Annals of Oncology 20 (Supplement 4): iv49–iv50, 2009

doi:10.1093/annonc/mdp126 

Incidența

În anul 2006, în Europa s-au înregistrat 412.000 cazuri noi de cancer colorectal, ceea ce reprezintă 12,9% din totalul neoplaziilor. Cancerul colorectal a fost responsabil pentru 217.400 decese, reprezentând 12,2% din decesele prin cancer. 

Diagnostic

Diagnosticul adenocarcinomului colonic necesită confirmare histopatologică obținută cu ajutorul colonoscopiei/sigmoidoscopiei. Trebuie specificați factorii de risc, inclusiv predispoziția familială sau ereditară, localizarea și evaluarea histologică a tumorii.  

Stadiul bolii si evaluarea riscului

Stadializarea furnizează informații importante, cu valoare prognostică, relevante pentru alegerea terapiei adecvate și identificarea pacienților cu metastaze rezecabile.

Stadializarea preoperatorie necesită examen clinic complet, hemogramă, teste funcționale hepatice și renale, dozarea antigenului carcino-embrionar (CEA), radiografie pulmonară sau preferabil TC torace, TC abdominal și colonoscopia întregului intestin gros (este necesară repetarea postoperatorie a colonoscopiei în cazul în care părțile proximale ale colonului nu au fost accesibile vizualizării preoperatorie).

Stadializarea patologică trebuie efectuată în conformitate cu cerințele  sistemului TNM 2002, cu adăugarea opționala a stadializării Dukes modificată.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt reprezentați de antecedentele familiale, polipoza adenomatoasă familiala (FAP), FAP atenuată (AFAP), cancerul colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC), antecedentele personale de cancer sau adenom colorectal, colita ulcerativă cronică și boala Crohn. 

Pronostic

Ratele de supraviețuirea au fost publicate folosind date din Registrul Național de Cancer SEER US; au fost urmăriți 199.363 pacienți diagnosticați în perioada 1 ianuarie 1991-31 decembrie 2000, stadializați conform AJCC ediția 6. Supraviețuirea la 5 ani (luând în considerare numai mortalitatea prin cancer colorectal) a fost de 65,2%, iar datele pentru fiecare stadiu în parte sunt următoarele: stadiu I 93,2%, stadiu IIa 84,7%, stadiu IIb 72,2%, stadiu IIIa 83,6%,  stadiu IIIb  64,1%,  stadiu IIIc 44,3%, stadiu IV 8,1%.  O altă analiză, bazată pe datele din US Cancer Center, incluzând 50.042 pacienți diagnosticați între 1987 și 1993 arată o supraviețuire de 59,8% pentru stadiul IIIa, 42% pentru stadiul IIIb și 27,3% pentru stadiul IIIc.  

Tratament

Intervenția chirurgicală reprezintă principala modalitate de tratament la pacienții cu cancer de colon. Scopul principal al acesteia este rezecția largă a tumorii primare și a tuturor limfoganglionilor locoregionali. Este obligatorie realizarea unei intervenții chirurgicale optime, de către un chirurg experimentat, specializat în operații la nivelul colonic. Trebuie să se realizeze disecția unui număr adecvat de limfoganglioni (cel puțin 12), iar marginile de rezecție trebuie să fie libere. Rezecțiile laparoscopice oferă aceleași rezultate comparativ cu laparotomia și sunt grefate de mai puține morbidități postoperatorii, dar trebuie efectuate de chirurgi experimentați în acest tip de intervenții.

Chimioterapia adjuvantă este recomandată pentru stadiile T1-4, N1-2, M0 (adică stadiul III, C1-3 Dukes modificat). Tratamentul chimioterapic adjuvant la pacienții cu stadiul III, prelungește semnificativ intervalul liber de boală (DFS) și supraviețuirea (OS) [I, A]; beneficiul absolut în ceea ce privește supraviețuirea este de 15%. Chimioterapia adjuvanta trebuie luată în considerare în cazuri selectate la pacienți cu N0, și anume la cei cu risc crescut de recidivă. Studiul Quasar efectuat în Marea Britanie, a randomizat postoperatoriu pacienți neselecționați (mai ales stadiul II) care fie au primit chimioterapie pe bază de 5 fluorouracil (5-FU) -cel mai frecvent în asociere cu leucovorin - sau nu au primit nici un tratament; s-a obținut un beneficiu mic, dar semnificativ statistic în ceea ce privește supraviețuirea la cei care au urmat tratament adjuvant.

Analiza pe subgrupe, în studii randomizate, pentru pacienți stadiul II,  care au primit 5-FU/leucovorin sau 5-FU/leucovorin/oxaliplatin (FOLFOX) a arătat de asemenea un beneficiu în ceea ce privește DFS la pacienții cu risc crescut. Printre cei mai cunoscuți factori de risc pentru pacienții cu cancer de colon stadiul II se numără: T4, adenocarcinomul slab diferențiat/carcinom nediferențiat, invazia vasculară, invazia vasculară limfatică, invazia perineurală, obstrucția sau perforația tumorală la prezentare, mai puțin de 12 ganglioni regionali examinați și valoarea crescută a antigenului carcino-embrionar la prezentare [II, B].

Date recente arată posibilul efect detrimental al chimioterapiei cu 5-FU la pacienții cu neoplasm de colon stadiu II cu instabilitate a microsateliților (MSI). De aceea este important să se determine statusul MSI la pacienții cu stadiu II. Pacienții cu stadiul II, fără factori de risc supraadăugați nu trebuie să primească tratament adjuvant chimioterapic.

Chimioterapia adjuvantă standard constând în administrarea de fluoropirimidine, a demonstrat beneficiu semnificativ statistic în ceea ce privește supraviețuirea [I, A].

Opțiuni de tratament adjuvant sunt regimurile infuzionale cu 5FU/LV, cu sau fără oxaliplatin și capecitabina cu sau fără oxaliplatin. Capecitabina s-a dovedit cel puțin la fel de eficientă și mai puțin toxică decât 5FU/LV administrat în bolus [I, A].

Combinația 5-FU/LV cu oxaliplatin ameliorează semnificativ DFS-ul la pacienții cu stadiul II si III și risc crescut, și de asemenea, îmbunătățește supraviețuirea globală în stadiul III comparativ cu 5FU/LV [I].

Combinația dintre fluoropiridine și oxaliplatin a devenit standardul terapeutic pentru pacienții cu neoplasm de colon stadiul III, apți să tolereze această schemă terapeutică [A]. Durata recomandată a tratamentului adjuvant este de 6 luni, iar tratamentul trebuie început de îndată ce pacientul s-a refăcut după intervenția chirurgicală (optim, în primele 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală).

Tratamentul adjuvant după rezecția completă a neoplasmului de colon stadiu metastatic este o situație aparte, tratată în recomandările ESMO pentru neoplasmul de colon avansat.

S-a arătat că există o bună corelație  între DFS la 3 ani și supraviețuirea globală la 5 ani. De aceea DFS la 3 ani este un endpoint adecvat în studiile privind tratamentul adjuvant al cancerului de colon [III].  

Monitorizare

Nu există dovezi clare care să arate că o urmărire periodică după tratamentul cu succes a cancerului colonic ameliorează evoluția acestor pacienți. Cu toate acestea poate fi benefică depistarea recidivele cancerului colonic la momentul în care diagnosticul are implicații terapeutice: de exemplu intervenția chirurgicală pentru boala metastatică sau pentru recurența locală.

În absența unui standard bazat pe evidențe clinice, recomandările provizorii pentru identificarea pacienților care necesită intervenție chirurgicală de salvare, sau pentru a diagnostica precoce al doilea neoplasm colonic sunt următoarele:

·         Anamneză, examen clinic complet și determinarea CEA (dacă acesta a fost inițial crescut) la fiecare 3-6 luni timp de 3 ani, și la fiecare 6-12 luni după 4-5 ani de la intervenția chirurgicală. Se recomandă colonoscopie după 1 an de la intervenția chirurgicală și apoi la 3 ani, pentru a diagnostica adenoamele și adenocarcinoamele metacrone.

·         Poate fi luată în considerare efectuare CT torace și abdomen la fiecare 6 luni primii 3 ani de la intervenția chirurgicală la pacienții care au risc crescut de recidivă.

·         Alte investigații de laborator sau imagistice nu au dovedit nici un beneficiu, și indicația lor ar trebui limitată la pacienții care prezintă simptome sugestive.   

Tabelul 1. Clasificarea TNM 2002 

TNM

Stadiul

Extensie

Supraviețuire la 5 ani

Tis N0 M0

0

Carcinom in situ

Apropiata de normal

T1 N0 M0

I

Mucoasa sau submucoasă

>90%

T2 N0 M0

I

Muscularis propria

>85%

T3 N0 M0

IIa

Subseroasă/țesut pericolic

>80%

T4 N0 M0

IIb

Perforația peritoneului visceral sau invazia în alte organe

72%

T1-2 N1 M0

IIIa

≤3 ggl invadați

60-83%

T3-4 N1 M0

IIIb

≤3 ggl invadați

42-64%

T1-4 N2 M0

IIIc

≥4 ggl invadați

27-44%

Orice T orice N M1

IV

Metastaze la distanță

<10%

  

Notă 

Bibliografie 

1. Ferlay J, Autier P, Moniol M et al. Estimates of the cancer incidence and mortality in Europe in 2006. Ann Oncol 2007; 18: 581–592.

2. O’Connell J, Maggard M, Ko C. Colon cancer survival rates with the new

American Joint Committee on Cancer Sixth Edition Staging. J Natl Cancer Inst

2004; 96: 1420–1425.

3. Greene F, Stewart A, Norton H. A new TNM staging strategy for node-positive

(stage III) colon cancer: an analysis of 50042 patients. Ann Surg 2003; 236:

416–421.

4. Moertel CG, Fleming TR, Macdonald JS et al. Fluorouracil plus levamisole as effective adjuvant therapy after resection of stage III colon carcinoma: a final

report. Ann Intern Med 1995; 122: 321–326.

5. Andre T, Boni C, Mounedji-Boudiaf L et al. Oxaliplatin, fluorouracil and leucovorin as adjuvant treatment for colon cancer. N Engl J Med 2004; 350: 2343–2351.

6. Benson A, Schrag D, Somerfield M et al. American Society of Clinical Oncology

recommendations on adjuvant chemotherapy for stage II colon cancer. J Clin

Oncol 2004; 22: 1–12.

7. Twelves C, Wong A, Nowacki M et al. Capecitabine as adjuvant treatment for

stage III colon cancer. N Engl J Med 2005; 352: 2696–2704.

8. Van Cutsem E, Tejpar S, Verslype C, Laurent S. Challenges in the adjuvant treatment for patients with stages II and III colon cancer. ASCO Educational Book 2006: 179–186.

9. Quasar Collaborative Group. Adjuvant chemotherapy versus observation in

patients with colorectal cancer: a randomised study. Lancet 2007; 370:

2020–2029.

10. Sargent DJ, Patiyil S, Yothers G et al. End points for colon cancer adjuvant trials: observations and recommendations based on individual patient data from

20 898 patients enrolled onto 18 randomized trials from the ACCENT Group. J Clin Oncol 2007; 25: 4569–4574.

11. Pfister D, Benson A, Somerfield M. Surveillance strategies after curative treatment of colorectal cancer. New Engl J Med 2004; 350: 2375–2382.

12. Desch C, Benson A, Somerfield M et al. Colorectal cancer surveillance: 2005 update of an American Society of Clinical Oncology Practise Guideline. J Clin Oncol. 23. 2005; 8512–8519

Informațiile oferite de LaMedic.ro sunt concepute să vină în sprijinul, și nu să înlocuiască relația existentă între pacient / vizitator al website-ului și medicul său.

 

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014