LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/Simptome Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Tulburarea afectivă bipolară

Asociația Română de Psihiatrie Comunitară / Dr. Alina Marinela Petriceanu

 

1. Ce este tulburarea afectivă bipolară?

Tulburarea afectivă bipolară a fost denumită până în anii  ’80  boala maniaco-depresivă. Este caracterizată prin schimbări dramatice de dispoziție, de la  tristețe extremă ( episod depresiv)  până la euforie (episod maniacal).

Termenul bipolar se refera chiar la această pendulare de la polul depresiv la polul  maniacal. 

2. Semne și simptome

Episodul maniacal este o perioadă în care persoana are o dispoziție euforică, fără un motiv obiectiv (a câștigat la LOTO, a primit o moștenire). Aceasta poate evolua de la o ușoară stare de veselie, bunadispozitie până la o stare agitată, în cadrul căreia simte c㠄nu mai încape în propria piele”.

Energia inepuizabilă poate fi în primă fază benefică. Însă discursul poate deveni obositor, persoana poate elabora planuri grandioase și nerealiste (cum ar fi proiecte de îmbogațire rapidă, revelații religioase, construirea unui pod peste Atlantic etc) Orice propunere a celor apropiați de renunțare la aceste planuri îl va face să se simtă  frustrat, agitat și să aibă o atitudine ostilă.

Episodul maniacal este însoțit de următoarele simptome: deliruri, gânduri dezorganizate, halucinații (perceperea unor lucruri care nu există, cel mai frecvente fiind auditive, vizuale, olfactive). Perioada de odihna prin somn scade marcant sau dispare total. Nu simte oboseala, doarme puțin,  iar pe măsură ce insomniile se agravează, agitatia și instabilitatea cresc.

Apar problemele comportamentale, care pot include:

·         cheltuieli exagerate: golirea contului bancar, a economiilor financiare, cumpărături exagerate și făcute într-un mod impulsiv

·         comportamente sexuale riscante: parteneri multipli, relații sexuale neprotejate, întâlniri cu persoane cunoscute din întâmplare, aventuri amoroase, experimente sexuale

·         pariuri, jocuri de noroc

·         abuz de substanțe (alcool, țigări)

·         impulsivitate: părăsirea unei relații stabile, demisia, implicare în activități mistice și spirituale, scrierea unui roman sau a unei simfonii în curs de câteva zile.

Episodul depresiv

Spre deosebire de perioadele de tristețe prin care trece orice persoană, episodul depresiv se definește ca fiind o stare de tristețe profundă, de nefericire. Pentru ca depresia să fie considerată clinică, trebuie să persiste cel putin 2 săptămâni și să aibă cel putin 5 din urmatoarele simptome, dintre care cel putin unul să fie dispoziție depresivă sau pierderea interesului sau plăcerii:

·         tristețe apasătoare în cea mai mare parte a zilei, care adesea poate fi observata și de ceilalți

·         diminuarea marcată a interesului sau plăcerii (lucrurile care-l încântau și îi făceau plăcere înainte nu-l mai atrag)

·         modificari semnificative ale greutății corporale (creștere sau scădere) sau ale apetitului

·         insomnii (dificultăți de adormire, treziri nocturne dese sau trezirea prea devreme) sau hipersomnii (prelungirea perioadei de somn) aproape în fiecare zi

·         agitație sau lentoare psihomotorie aproape în fiecare zi

·         fatigabilitate (obosește usor) sau lipsa de energie ,cu sau fără dureri generalizate sau preocupări medicale

·         sentimente de vinovație sau de culpă exagerată ori inadecvată

·         diminuarea capacității de a gândi sau de a se concentra ori de a lua o decizie ( de exemplu nu poate urmări un film la Tv,  nu se poate hotărî cu ce să se îmbrace etc)

  

Persoanele care resimt o durere sufletească insuportabilă se gândesc adesea la sinucidere ca la o cale de ieșire. Ideile exprimate de sinucidere ar trebui întotdeauna luate în serios din moment ce este dovedit faptul că 90% din persoanele care se sinucid au spus altei persoane hotărârea luată.

Între cele două episoade clar delimitate persoana poate fi asimptomatică (fără simptome maniacale sau depresive) sau poate prezenta treceri rapide de la o stare la alta (tulburarea afectivă bipolară cu cicluri rapide); de asemenea, simptomele maniacale și cele depresive pot coexista (episod mixt). Aceaste caracteristici ale bolii duc adeseori la o diagnosticare greșită.

3. Cauze

Tulburarea afectivă bipolară poate fi cauzată de

- factori biologici (factori genetici, modificări cerebrale care cuprind variații ale substanțelor chimice, ale structurii și functionalității creierului, modificări hormonale și imunologice) 
- psihosociali (evenimente stresante).

4. Factori de risc

Copiii cu un părinte cu tulburarea afectivă bipolară sunt predispuși de 7 până la 20 de ori mai mult să dezvolte această boală față de copiii ai căror părinți nu suferă de această tulburare. Datele statistice arată că în final doar 10% din copiii cu un părinte cu tulburarea afectivă bipolară vor fi afectați de această boală.

Ceea ce pentru o persoană fără predispoziție genetică reprezintă fapte obișnuite de viață se poate constitui într-un factor declanșator pentru persoana cu predispoziție genetică.
Printre factorii care pot declanșa episoadele bipolare se numără:

·         evenimente majore stresante sau acumulările problemelor cotidiene

·         suprastimulare (implicarea în prea multe activități solicitante)

·         urmărirea înverșunată a țelurilor propuse cu ignorarea propriilor nevoi (nevoia de somn, repaus, socializare)

·         conflicte interpersonale

·         alcool, droguri

·         boli somatice (boli fizice)

5. Stilul de viață

Persoanele cu tulburarea afectivă bipolară resimt diferit boala în funcție de simptomele lor, cât de des apar acestea și în ce mod le afectează viața. Se estimează că aproximativ 70% dintre persoanele cu tulburarea afectivă bipolară vor primi cel putin un diagnostic psihiatric inexact. În medie, vor consulta patru medici anterior diagnosticării adecvate. Perioada de timp dintre debutul simptomatologiei și diagnosticarea adecvată poate fi de cel puțin 10 ani. De aceea, viața persoanei poate fi serios afectată. Ca în orice altă boală, diagnosticarea corectă și precoce este foarte importantă. Tulburarea afectivă bipolară necesită terapie pe termen lung, de aceea persoana are nevoie de susținerea celor apropiați.

6. Tratament

Ca orice altă boală psihică, tulburarea afectivă bipolară  afectează atât persoana diagnosticată cât și pe apropiații acesteia.
Cursul bolii poate fi influențat iar recăderea poate fi prevenită folosind obiceiuri constructive cum ar fi menținerea medicației, chiar dacă persoana se simte mai bine,  psihoterapia, acordarea atenției cuvenite primelor simptome și urmarea unui stil sănătos de viață. În  mod similar, metode distructive de adaptare, cum ar fi alcoolul sau drogurile, pot duce la agravarea bolii.
Medicația pentru tulburarea afectivă bipolară cuprinde: antipsihotice tipice sau atipice, stabilizatoare ale dispoziției, antidepresive, anxiolitice (ameliorează neliniștea, agitația) și hipnotice (somnifere).

La alegerea tratamentului se ține cont de următorii factori:

- pacient -  a avut un tratament  benefic în trecut?
- profilul efectelor adverse - fiecare medicament are un profil unic al efectelor adverse; unele, cu un potențial sedativ mai ridicat, tratează mai rapid insomnia și agitația, dar persoana se poate simți prea sedată și de aceea  poate folosi un medicament cu potență mai ridicată și efect sedativ mai slab
- costul – aici contează dacă persoana are asigurare medicală, pentru că atunci tratamentul neuroleptic este gratuit
- interacțiuni medicamentoase 
- monitorizare continu㠖 unele medicamente necesită monitorizare atentă și prelucrarea de probe sanguine 
- comorbidități – pot exista alte probleme medicale care fac ca anumite medicamente să fie mai mult sau mai puțin potrivite
- modalitatea de administrare - exista forme orale (comprimate, soluții) și injectabile

Printre efectele secundare care pot să apară se numară: sedarea (reacții încetinite, mișcări lente, inclusiv somnolență), gură uscată, tulburări de vedere, retenție urinară, constipație, confuzie, delir, rigiditate musculară, febră, tensiune arterială crescută, puls accelerat, tulburări de ciclu mestrual, disfuncție erectilă temporară, scăderea libidoului, anorgasmia (lipsa orgasmului), efecte alergice, efecte hepatice, efecte oftalmologice și hematologice.

La apariția unui efect nedorit medicul trebuie informat cât mai repede, pentru ca în acest fel să poată găsi soluții care să permită continuarea tratamentului cu eliminarea disconfortului dat de reacțiile adverse.

  

Este bine ca tratamentul medicamentos să fie însoțit de psihoterapie (psihoeducația, terapia cognitivă și terapia cognitiv-comportamentală, terapia centrată pe familie, terapia interpersonală). Aceasta nu înlocuiește medicația, dar poate ajuta pacientul prin:

• conștientizarea asupra bolii și a necesității urmării unui tratament
• identificarea și supravegherea factorilor declanșatori și a simptomelor timpurii de boală (oferind un mai mare control asupra bolii)
• elaborarea unor planuri de prevenire a recăderilor
• reducerea intensității simptomelor de depresie și anxietate 
• discutarea liberă a problemelor și reducerea stresului
• revenirea după un episod de boală și confruntarea cu anumite consecințe rezultate din acesta 
• elaborarea unor strategii de continuare a unei vieți împlinite prin intermediul unui stil de viață sănătoasă 

În general pentru a avea un stil de viață sănătos trebuie respectate câteva reguli de bază:

• relații interpersonale adecvate, respect între membrii familiei și față de prieteni
• o viață socială activă
• activități diverse, plăcute, care să minimalizeze nivelul stresului
• gestionarea adecvată a stresului prin rezolvarea problemelor cotidiene, prin organizare, echilibru decizional, împărtășirea temerilor și dificultăților cu cei din jur (familie, prieteni, psihiatru)
• stabilirea unor scopuri în viață și standarde realiste, potrivite, încadrabile într-o anumită perioadă de timp
• activități de relaxare cum ar fi lectura, vizionatul tv, exerciții de respirație, relaxare musculară, relaxare spirituală
• exersarea talentelor sau abilităților: sculptură, tenis, pictură, dans, muzică
• dietă echilibrată
• evitarea substanțelor toxice: cafeina produce neliniște, alcoolul și drogurile pot declanșa episodul de boală, fumatul determină un răspuns nesatisfăcător la tratamentul de bază.

Controlul asupra bolii înseamnă găsirea unui echilibru între supravegherea ei și concentrarea asupra vieții individuale într-un mod care nu agravează starea sănătății și nu restricționează activitațile. Unele persoane au câteva simptome și între episoadele de boală, deseori simptomele depresive fiind cele mai persistente și deranjante.

7. Concluzii

·         tulburarea afectivă bipolară este o boală severă, ce trebuie tratată cu seriozitate atât de către bolnav cât și de către familie, întrucât îi afectează atât pe unii cât și pe alții ;

·         diagnosticarea precoce, menținerea tratamentului și adoptatrea unui stil de viață sănătos ajută persoana diagnosticată cu tulburarea afectivă bipolară să ducă o viață normală

·         atât pacientul cât și familia au nevoie de informare și de susținere din partea celor din jur (medici, psihoterapeuți, prieteni, colegi).

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2013