LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/Simptome Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Schizofrenia

Asociația Română de Psihiatrie Comunitară / Dr. Mischianu Roxana

 

1. Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o afecțiune psihică cu evoluție îndelungată, continuă, episodică, a cărei caracteristică esențială o constituie ruptura la nivelul personalității.
Strict etimologic, schizofrenie se traduce prin disocierea, fracturarea minții, provenind din “schizein”, care în limba greacă înseamn㠓a despărți”, și “frein”ce înseamn㠓minte,spirit”.
Schizofrenia are o istorie lungă de stigmatizare. Persoanele cu schizofrenie sunt adesea respinse de societate (își pierd locul de muncă și le este dificil să se mai angajeze, au conflicte familiale grave, ajung pe stradă și pot să comită fapte penale).
Schizofrenia este o boală psihică destul de frecvent㠖 cca 1% din populația globului dezvoltă această boală într-un moment sau altul al vieții.
Schizofrenia se caracterizează prin halucinatii, delir, comportament și gândire dezorganizată. Persoanele cu schizofrenie se izolează de ceilalți oameni și de activitățile din jurul lor, retrăgându-se într-o lume interioară marcată de boală. 
Schizofrenia este o boala cronică, ce necesită tratament pe toată durata vieții. Dar datorită noilor medicamente, simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permițând pacientului să aibă o viață socială și familială activă.

2. Semne și simptome

Debutul poate fi brusc sau progresiv, precedat sau nu de semen și simptome care anunta apariția bolii. 
Există mai multe tipuri de schizofrenie, astfel că semnele și simptomele variază. În general, simptomele includ deliruri, halucinații, lipsa emoțiilor sau emoții nepotrivite situației în care se afla persoana, comportament catatonic, neadaptare la situații, până la izolare socială, vorbire incoerentă. 
Simptomele schizofreniei pot fi împărțite în pozitive (gânduri și percepții deformate, care arată lipsa contactului cu realitatea) și negative (reprezintă o pierdere sau o diminuare a capacităților emoționale sau comportamentale). Simptome negative: pierderea interesului pentru activitățile zilnice, tocirea afectivă, reducerea abilităților de a planifica activități și de a le îndeplini, neglijarea igienei, izolare socială, lipsa motivației. Simptomele pozitive includ: halucinații (simțirea unor lucruri care nu sunt reale, de exempu aud voci care de cele mai multe ori sunt injurioase sau au o conotație negativă), deliruri (credințe care nu au ca bază realitatea, de exemplu credința că televizorul îi direcționează comportamentul, că ființe extraterestre îi comandă ce să facă), tulburări ale gândirii, dificultăți de vorbire și organizare a gândurilor (cunoscute generic sub numele de “fugă de idei”sau “salata de cuvinte”), tulburări ale mișcarilor (ce pot produce comportamente bizare)

3. Cauzele schizofreniei

Cauzele clare ale schizofreniei nu sunt cunoscute; cercetătorii cred însă că schizofrenia este consecința:
- eredității - anumite persoane se pot naște cu tendința genetică de-a dezvolta boala, dar ea apare numai dacă ei sunt expuși la traume sau stres
- deficienței biochimice - apărute la nivelul  unor receptori cerebrali cheie care controlează emoțiile și procesele psihice. 
Vârsta la care apare e cuprinsă între 15 – 25 de ani;  simptomele pot debuta mai devreme la bărbați decât la femei; rareori debutează înaintea vârstei de 12 ani. Mai rar, poate debuta și după vârsta de 40 de ani.
Schizofrenia copilului are o evoluție cronică adeseori și induce tulburări de vorbire. 
Schizofrenia este o boală asemenea diabetului sau cancerului, nu un moft. Ea nu este o consecință a “posedării diavolicești”, a slăbiciunii sau a lenei.

4. Factori de risc

Deși cauza precisă nu este cunoscută, au fost identificați anumiți factori predispozanți:

·         istoric familial (cazuri de schizofrenie la rudele de sânge)

·         expunerea fătului la viruși, malnutriție, droguri

·         vârsta înaintată a părinților

·         consumul de droguri în adolescență.

5. Stilul de viață

La debutul bolii suferinzii se pot simți tensionați, neliniștiți,  depresivi, incapabili să se concentreze, devin suspicioși și interpretativi; se izolează de cei din jur și chiar devin solitari pe masură ce simptomele evoluează; nu-i mai interesează felul cum arată, încep să lipsească de la școală sau înregistrează o scădere a randamentului la muncă;

« Schizofrenia » este considerat un diagnostic dur. Diagnosticul de certitudine se pune numai după câteva luni de supraveghere din partea personalului de specialitate. Chiar și după diagnosticul de certitudine familiei îi vine greu să-l accepte. De aceea, este amânat consultul unui specialist, încercându-se « leacuri băbești » (merg la preot, vrajitoare etc) sau ignorându-se complet boala («  e doar supărat », « îi va trece de la sine », « are o perioadă mai proastă » etc.). Acest fapt poate duce la agravarea bolii din cauza amânării tratamentului. Este recomandată o abordare deschisă și sinceră a situației și o îndrumare a celui în cauză către un ajutor de specialitate. De cele mai multe ori, persoanele cu schizofrenie refuză acest ajutor pentru că nu conștientizează existența bolii – vocile pe care le aud și imaginile pe care le văd par a fi foarte reale. 
Nu trebuie ignorat aspectul agresiv și auto-agresiv al bolii. Persoana diagnosticata cu schizofrenie se poate pune în pericol pe sine (ideile suicidare sunt destul de frecvente) sau pe cei din jur ( crede ca pisica e posedată și o îneacă), situație în care trebuie anunțată de urgentă Salvarea și/sau Poliția.   
Foarte importantă este dezvoltarea abilității (de-a gestiona simptomele sau) de-a putea rezista evenimentelor stresante care ar putea declanșa sau accentua simptomele. Acest lucru se poate realiza prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și a unui stil de viață echilibrat:

·         asigurarea unei perioade suficiente de somn

·         limitarea uzului de alcool și alte substanțe

·         dietă echilibrată

·         activitate fizică regulată

·         asigurarea unui program regulat zilnic

·         asigurarea contactului cu familia sau prietenii

6. Tratament

Schizofrenia este o boală cronică ce necesită tratament permanent întreaga viață, chiar dacă pacientul se simte bine. Lăsată netratată, ea ajunge să afecteze toate aspectele vieții pacientului și ale apropiaților săi. 
Schizofrenia se tratează numai de medicul psihiatru, singurul care are și calitatea de-a o diagnostica, și de către psiholog.
Tratamentul:
- are ca scop reducerea simptomelor și prevenirea recăderilor bolii; 
- este mai eficient când este aplicat încă de la debutul bolii;
- trebuie menținut pe toata durata vieții, chiar dacă simptomele dispar
- este specific fiecărei persoane pentru că fiecare om are simptome specifice
- trebuie să cuprindă, pe lângă medicamente, terapie psihologică (consilierea orientată spre realitate, terapia cognitiv-comportamentală, terapia de grup)

Spitalizarea este necesară în momentul în care simptomele conduc la o tulburare majoră a comportamentului.
Medicamente care pot controla simptomele schizofreniei sunt antipsihoticele: ele au fost sintetizate la mijlocul anilor 50 și au ajutat pe cei suferinzi de schizofrenie să ducă o viață independentă; nu produc dependență. Există două tipuri de antipsihotice: tradiționale sau tipice și atipice.
Antipsihoticele nu vindecă boala ci controlează simptomele, astfel încât persoana se va simți mai bine și va gândi mai clar.
Întreruperere tratamentului crește riscul apariției unei recăderi. După fiecare episod de boală, terapia va fi mai greu de urmat, iar recuperarea va fi prelungită și anevoiasă. Este foarte important pentru cei cu schizofrenie să știe că tratamentul continuu previne noile atacuri, dar și că există o serie de efecte secundare la care ar trebui sa se aștepte (creșterea în greutate, gură uscată, vedere încețoșată, constipație, amețeli, greutate la urinare sau incontinență urinară, sedare pronunțată la începutul tratamentului, crize de pierdere a conștientei, tulburări menstruale, tulburări în dinamica sexuală, tulburări ale tonusului muscular, tremurături, neliniște ).
Medicația trebuie oprită numai la indicația medicului curant, iar la apariția unei sarcini pacienta împreună cu medicul vor decide calea de urmat.

Dialogul sincer cu medicul curant este esențial în stabilirea unui tratament adecvat, cu cât mai puține efecte secundare. La apariția unui efect nedorit medicul trebuie informat cât mai repede, pentru ca în acest fel să poate găsi soluții care să permită continuarea tratamentului cu eliminarea disconfortului dat de reacțiile adverse.

7. Concluzii

·         schizofrenia este o boală severă, cronică, care afectează atât pacientul cât și familia acestuia ; cauzele ei sunt obiective și nu țin de voința, motivația sau relele intenții ale pacientului

·         diagnosticarea precoce și menținerea tratamentului permit reintegrarea pacientului în viața familială și socială

·         atât pacientul cât și familia au nevoie de informare și de susținere din partea celor din jur

·         schizofrenul nu mai este un condammnat, un om pierdut pentru familie și societate ; antipsihoticele de ultimă generație îi permit să ducă o viață independentă și împlinită.

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2013