LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/Simptome Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Incontinența urinară

 

Conform ICS (International Continence Society) incontinența urinară reprezintă orice pierdere involuntară a urinei. Aceasta poate varia de la pierderea ocazională de urină până la inabilitatea totală de a controla funcția de continență vezicală.

Incontinența urinară este o afecțiune cu etiologie variată care duce la alterarea considerabilă a calității vieții celor afectați de această boală. Afecțiunea poate apărea sub forme diferite:

Incontinența urinară de stres înseamnă o pierdere involuntară de urină, fără prezența nevoii de a urina, care apare atunci când presiunea din vezica urinară este mai mare decât presiunea din uretră. Aceasta apare atunci când persoana respectivă tușește, râde, strănută etc. Acest tip de incontinență este legată de o disfuncție a ligamentelor mușchilor care controlează sfincterul uretrei.

Incontinența urinară prin imperiozitate este o pierdere involuntară de urină acompaniată sau imediat precedată de o nevoie incontrolabilă de a urina.

Incontinența urinară mixtă înseamnă o asociere a incontinenței de stres și a incontinenței prin imperiozitate la aceeași persoană.

Enurezisul nocturn este caracterizat de o micțiune în timpul somnului, completă, involuntară și inconștientă, fără leziuni ale sistemului urinar, la o vârstă la care există deja un control al sfincterelor. Poate fi considerat patologic la o vârstă de maturitate psihologică, începând de la 5 ani. Pierderea de urină este activă, completă, fără nicio patologie organică asociată. Pierderea de urină este involuntară, inconștientă, ceea ce o diferențiază de celelalte afecțiuni. Este vorba despre o problemă de control al vezicii, nu o problemă legată de micțiune ca atare. Terminologia enurezisului este asociată cu  micțiunea în pat sau micțiunea în timpul somnului.

Alte tipuri de incontinență (anomalii congenitale, fistule, prea-plin).

Afecțiunea are cauze variate:

. sarcina și nașterea

. îmbătrânirea

. anomalii congenitale

. complicații ale unei tumori

. tratamentul unei tumori

. complicații post-chirurgicale

. neurologice.

În general, o serie de tumori care afectează sistemul nervos, tractul digestiv inferior și tractul uro-genital inferior poate duce la incontinență urinară. Afecțiunea poate fi cauzată și de complicații în urma tratamentului acestor boli (afectarea centrilor nervoși pentru controlul micțiunii, afectarea nervilor tractului urinar și, în final, afectarea anatomică a tractului urinar).

În mod asemănător, unele boli ale sistemului nervos central (boală vasculară, degenerativă, atrofică sau virală, anomalii congenitale, sechele traumatice) și coloanei vertebrale pot duce la tulburări de micțiune și incontinență urinară.

De asemenea, unele intervenții chirurgicale în zona pelvină pot duce la instalarea unei incontinențe urinare.

Incontinența la nivel mondial:

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, incontinența urinară, în diferite forme de gravitate, afectează aproximativ 10% din populație. În medie, procentul de persoane afectate de incontinență indică o prevalență la nivelul întregii populații de 12% pentru femei și 4% pentru bărbați. Prevalența incontinenței crește odată cu vârsta, iar la femei se instalează mult mai devreme, aproape 20% din femei cu vârstele cuprinse între 45 și 49 suferind de o anumită formă de incontinență. Majoritatea persoanelor pot beneficia, bineînțeles, de tratament terapeutic în funcție de tipul și gravitatea incontinenței urinare de care suferă. Se estimează că aproximativ 5% din cazurile de incontinență pot fi vindecate prin intervenție chirurgicală și 30% se pot rezolva parțial sau total prin exerciții ale planșeului pelvian, unii dintre pacienți putând fi tratați medicamentos, însă în general doar 40% din pacienți pot fi vindecați complet. Restul pacienților incontinenți (60%) pot ajunge la o recuperare parțială sau dezvoltă rezistență la orice tratament, sau tratarea lor este imposibilă. Astfel, acest grup de pacienți cu incontinență ar trebui să beneficieze de un alt tip de tratament, de regulă constând în produse absorbante, în aceleași condiții în care beneficiază de alte tratamente oferite (compensate parțial sau total de sistemul național social de sănătate).

Efectele incontinenței asupra calității vieții pacienților:

Disconfort – Incontinența gestionată necorespunzător poate duce la infecții puternice ale tractului urinar, escare de presiune și probleme de mobilitate

Neglijarea propriei persoane – Unele persoane afectate își reduc aportul de fluide, ceea ce poate duce la infecții, dezechilibru electrolitic, macerarea tegumentelor și chiar escare

Alterarea calității vieții – inclusiv tulburări ale somnului, lipsă de energie

Izolare social㠖 din cauza unui tabu social. În multe cazuri, persoanele se retrag din viața socială de teama incontinenței, uneori se îndepărtează complet de prieteni și familie

Pierderea demnității – tabu privind stigmatizarea cu apelativul „ca un copil” și toate afirmațiile aferente

Probleme psihologice – anxietate, depresie

Dificultăți financiare – costurile incontinenței pot reprezenta o povară grea pentru familiile cu venituri scăzute.

Tratamentul incontinenței:

Tratamentul incontinenței urinare se axează pe două direcții:

Mecanisme terapeutice pentru tratarea afecțiunii

Pacienții trebuie să beneficieze de o calitate adecvată a vieții pe durata tratamentului sau în cazul în care afecțiunea pacientului nu poate fi tratată.

O măsură alternativă presupune asigurarea de produse absorbante de urină pacienților, lucru care poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților și le poate permite să participe activ la viața socială și pe piața muncii. În consecință, pacienții nu se îndepărtează de restul societății și de familie și evită complicațiile aduse de o astfel de afecțiune (escare, iritații).

Opțiunile de tratament a incontinenței cel mai des întâlnite constau în:

. modificări comportamentale

. training-ul planșeului pelvin (biofeed-back)

. reeducarea vezicală (calendar micțional, biofeed-back)

. tratament medicamentos (estrogenii fiind o formă de tratament hormonal pentru femei, inhibitori de serotonină re-uptake, anticolinergice, antidepresive triciclice, toxina botulinică etc.)

. electrostimulare, electrmagnetostimulare

. neuromodulare

. intervenții chirurgicale de diferite tipuri și anverguri 

. dispozitive medicale (adică mijloace ajutătoare și aparate).

În cazul anumitor pacienți cu incontinență, tratamentul terapeutic definitiv nu este posibil din mai multe motive, printre care bolile asociate, stadiul afecțiunii principale care a dus la instalarea incontinenței urinare la pacienți, precum și caracteristicile anatomice și fiziologice ale pacienților. În unele cazuri de incontinență, nu există nici un tratament medical eficient care să asigure recuperarea (inflamația post-iradiere a vezicii urinare, incontinența urinară la pacienții cu demență, incontinența de stres recidivată instalată după intervenții chirurgicale nereușite). În plus, trebuie remarcat faptul că folosirea metodelor agresive de tratare a incontinenței urinare la pacienții în vârstă este contraindicată. Pentru acești pacienți, acțiunea alternativă presupune folosirea de produse absorbante de urin㠖 adecvate nevoilor lor (în funcție de stilul lor de viață, gradul de independență, mobilitate) – în combinație cu reabilitarea socială.

Finanțarea incontinenței în UE:

Sistemele de compensare din Europa diferă puțin între ele. Însă toate guvernele își doresc să găsească un echilibru între fondurile limitate pentru îngrijirile medicale și țelul comun de a oferi cele mai bune îngrijiri posibile pentru cetățeni.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene cu două excepții, din care una este România, compensează produsele absorbante de urină pentru adulți.

În tabelul 1 este prezentată o imagine de ansamblu a sistemelor de compensare din țările UE, Europa de Est.

Tabel 1 Imagine de ansamblu a sistemelor de compensare – statele UE din Europa de Est

 

Polonia

Cehia

Slovacia

Ungaria

Slovenia

Populația (milioane)

38,6

10,3

5.0

9,7

2

Descrierea sistemului de compensare

O listă națională de compensare valabilă la nivelul întregii țări

O listă națională de compensare valabilă la nivelul întregii țări

O listă națională de compensare valabilă la nivelul întregii țări

O listă națională de compensare valabilă la nivelul întregii țări

O listă națională de compensare valabilă la nivelul întregii țări

Compensarea produselor pentru incontinență gravă

da

da

da

da

da

Compensarea produselor pentru incontinență medie

da

da

da

da

da

Compensarea produselor pentru incontinență ușoară

da

da

da

da

da

Limitarea accesului

Diagnostice speciale

nu

nu

nu

nu

Co-plată în procente %

30%

nu (25% co-plată numai la materiale protectoare)

nu

15% sau 30%

nu

Clasificarea produselor

4 clase, pe tipuri:
- Produse universale
- Tampoane cu inserție
- Tampoane
- Aleze

5 clase, pe tipuri:
- Produse universale
- Tampoane cu inserție
- Tampoane
- Aleze
- Slip de fixare

5 clase, pe tipuri:
- Produse universale
- Tampoane cu inserție
- Tampoane
- Aleze
- Slip de fixare

13 clase în funcție de capacitatea de absorbție și/sau tipul și dimensiunea

3 clase:
- Medie
- Gravă
- Foarte gravă
     - zi
     - noapte

Diagnosticare de către

medic de familie, urolog, chirurg, neurolog

urolog, neurolog, ginecologi, medic de familie, geriatru

urolog, neurolog, ginecolog, chirurg, oncolog, geriatru

urolog, ginecolog, chirurg, specialist în recuperare, neurolog, psihiatru, oncolog

urolog, ginecolog

Rețeta prescrisă de către

medic de familie, urolog, chirurg, neurolog

urolog, neurolog, ginecolog, medic de familie, geriatru

conform diagnosticului + medic de familie pe baza diagnosticului (oncolog, chirurg numai la forma gravă)

conform diagnosticului + medic de familie în funcție de diagnostic

medic de familie

Situația actuală din România:

În prezent, sistemul de compensare din România oferă atât soluții farmaceutice, cât și dispozitive medicale pentru incontinență.

Compensarea dispozitivelor medicale este reglementată de Contractul Cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate care definește lista dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu. Absorbantele de urină pentru adulți NU sunt incluse în acest pachet. 

Normele metodologice ale Contractului Cadru descriu pachetul de servicii de bază pentru îngrijirile la domiciliu care includ aplicarea scutecelor pentru incontinență urinară pentru adulți. Însă acest serviciu este limitat la aplicarea a doar 2 scutece pe zi, iar serviciile de îngrijire la domiciliu sunt asigurate de un număr foarte limitat de furnizori, ducând astfel la privarea de acest tip de serviciu a multor persoane care au nevoie de el, aceștia fiind nevoiți să se bazeze pe membrii familiei, prieteni sau pe ei înșiși. De exmplu, în București (oraș cu aproximativ 2 milioane de locuitori) există doar 13 furnizori de îngrijiri la domiciliu în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, furnizori care însumează în total 71 de angajați. Se remarcă faptul că numărul de pacienți care beneficiază de acest tip de îngrijiri este foarte limitat în comparație cu numărul total de pacienți care necesită produse absorbante pentru incontinență.

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2013