LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislaţie  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Lacul Ursu din Sovata are cel mai pronunțat efect de heliotermie din lume

Agerpres

 

După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduiește diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înființată prima bază de tratament.

În scurt timp de la formarea Lacului Ursu, cel mai important lac dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în actuala stațiune Sovata — între care Aluniș, Roșu și Verde, Lacul Negru și Lacul Mierlei — oamenii și-au dat seama că cel sub forma unei blăni de urs desfășurate este deosebit față de celelalte, nu atât ca dimensiuni, cât mai ales prin temperatura apei.

'Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, și nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei și chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puține lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunțat efect (...) Lacul Ursu este cel mai important din stațiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafață, cât și ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunțat fenomen de heliotermie. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din țară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor și dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Național de Balneologie, cu sediul în București', a declarat directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos. 

Acesta a spus că după cercetările care s-au făcut a rezultat că Lacul Ursu prezintă fenomenul de heliotermie, ceea ce înseamnă că la sfârșitul perioadei lui de încălzire, adică pe la mijlocul sau sfârșitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate să ajungă la 50 de grade Celsius.

După deschiderea sezonului de balneație, adică la sfârșitul lunii iunie, starturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează încontinuu să se răcească, mai ales din luna august, când încep nopțile răcoroase.

Pentru conservarea căldurii lacului, Fulop Nagy Janos a spus că scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10,00, și numai într-o anumită porțiune a lacului.

'Urmare a studiilor care au fost efectuate de către multe specialități și cu întindere îndelungată în timp, au rezultat niște concluzii care s-au înglobat în instrucțiunile privind exploatarea Lacului Ursu, în scopul protejării și păstrării fenomenului de heliotermie. Văd că în ziua de astăzi foarte mult accent se pune pe protecția mediului, dar sunt convins că în aceeași măsură și înainte de 1989 se punea accent pe aceste aspecte, chiar dacă ele nu se numeau în mod explicit protecția mediului. Deci atunci când instituțiile de specialitate au cercetat acest fenomen, toate s-au concentrat pentru a se elabora acest studiu privind instrucțiunile de exploatare care trebuie respectate. Aceste instrucțiuni fac parte din integrantă din contractul de concesiune în baza căruia societatea noastră a obținut de la statul român dreptul de utilizare a lacului și a resurselor pe care acest lac la adăpostește, iar noi trebuie să procedăm în consecință. Lacul nu poate fi utilizat înainte de ora 10,00, în fiecare zi, nu poate fi utilizat după ora 18,00. Între ora 13,00 și 15,00, zilnic, se păstrează o pauză de îmbăiere datorită faptului că la orele respective expunerea la razele soarelui asupra luciului de apă este maxim, iar în aceste două ore se întâmplă primenirea, împrospătarea apei: din acea zonă nefolosită a lacului vin curenții care aduc în permanență apă proaspătă, neutilizată', a arătat Fulop Nagy Janos.

Directorul SC Balneoclimaterica SA a ținut să sublinieze că, având în vedere concentrația salină a lacului, nu se pune problema unei împrospătări sau vreunui pericol dacă acea 'primenire' nu s-ar întâmpla, ci se dorește păstrarea condițiilor în care funcționează un întreg ecosistem, foarte bine cercetat și foarte bine reglat din punct de vedere al exploatării.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, a urmat apoi de baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa, care deservește acum toate cerințele venite din partea turiștilor care se cazează la hotelurile Sovata, Brădet (Danubius Health Spa Resort Brădet), Făget și Aluniș. 

'Vestea care s-a dus atunci, imediat după formarea lacurilor este documentată acum cu observații medicale, cu recomandări din partea Institutului Național de Balneologie, care în paranteză trebuie să vă spun este a doua instituție ca vechime în Europa, după cea de la Viena, care a fost prima în Europa. Este un institut foarte serios care efectuează lucrări pentru toate bazele de tratament și toate resursele minerale utile din țară, și nu numai din țară dar și din străinătate. Un buletin de analiză care se eliberează de acest institut prevede atât recomandări medicale pentru orice substanță minerală utilă care poate fi utilizată cu scopul de tratament, cât și contraindicații. Procedurile de tratament pe care Institutul Național de Balneologie le recomandă este procedura de tratament pentru reumatologie, proceduri de tratament pentru afecțiuni ginecologice cu rezultate deosebit de bune pentru combaterea sterilității la femei. Acestea sunt afecțiunile principale care pot fi tratate cu apă sărată și cu nămol terapeutic peloidogen de la Sovata', a spus Fulop Nagy Janos.

El a precizat că sunt și afecțiuni secundare care se tratează la Sovata, afecțiuni ale aparatului locomotor, ale aparatului respirator, bineînțeles nu în stadiul acut.

'Dacă afecțiunile aparatului respirator sunt deja în faza a II-a, nu chiar în prima fază, atunci Salina de la Praid se recomandă pentru efectuarea procedurilor de tratament și de recuperare. În fiecare an în jur 110.000 de oameni vin să facă cel puțin o îmbăiere în lacurile de la Sovata, ceea ce de fapt înseamnă că au făcut o procedură de tratament. Cei care vin pentru mai mult de o singură și o simplă îmbăiere sunt aproximativ 7.000 de persoane, vorbesc de capacitățile de cazare din toată stațiunea. Începând din acest an, biletele pentru pensionari pe care le suportă bugetul statului prin Casa Națională de Pensii sunt bilete de 16 zile, înainte erau bilete de 18 zile, din care 14 zile obligatoriu tratament, începând din acest an aceste bilete sunt de 16 zile, cu obligația de a efectua timp de 12 zile proceduri de tratament. Deci în jur de 7.000 de persoane vin cu o anumită trimitere', a precizat acesta.

Din ultimele estimări se pare că numărul locurilor de cazare — locuri omologate, clasificate conform legii — au început din nou să se apropie la numărul existent înainte de 1989, însă au un grad de confort mult mai ridicat.

Balneoclimaterica SA după privatizarea din anul 2000 a intrat în portofoliul Danubius Hotels Group, care este cel mai mare prestator de servicii turistice balneare din Centrul și Estul Europei, iar acest concern a investit în modernizarea hotelurilor, astfel încât acum deține două hoteluri de 4 stele, fapt ce a crescut adresabilitatea turiștilor.

'Eu mă bucur de aceste capacități, asta înseamnă că Sovata a devenit o destinație turistică căutată de oamenii care preferă să rămână în țară dacă găsesc condiții și servicii bune. Nu pleacă în străinătate, pentru că boala turismului românesc din ultimii 20 de ani a fost că noi, de fapt, am devenit simpli vânzători de bilete de avion pentru românul care dorea să plece undeva în concediu și să se simtă bine, iar în țară nu găsea aceste condiții. Mă bucură că în Sovata încep să se dezvolte aceste capacități de 3 și de 4 stele, dar în calitate de vicepreședinte al Organizației Patronale a Turismului Balnear din România, având informații de acest gen și de la colegii din alte stațiuni, mă bucură de asemenea faptul că în toate stațiunile balneare din țară se întâmplă, cu pași mai mici sau mai mari, lucruri care sunt benefice pentru îmbunătățirea condițiilor din turismul balnear', a accentuat directorul general al SC Balneoclimaterica SA.

Primarul orașului Sovata, Peter Ferenc, a arătat că atât pe raza stațiunii, cât și pe raza întregului oraș există trei hoteluri de 4 stele, două hoteluri de 3 stele și unul de 2 stele, precum și numeroase pensiuni de 3 și 4 margarete, existând și o serie de centre wellness.

''Putem vorbi de 50 de pensiuni care sunt autorizate, în unele sunt servicii de o calitate foarte înaltă. Sunt trei campinguri — Stâna de Vale, cu căsuțe de lemn și posibilități pentru corturi, totodată există bungalourile unde există căsuțe de lemn și un mic hotel. Mai există o altă posibilitate de campinguri, Grădina lui Vass, care se află în oraș și este des vizitată mai ales de persoane care vin cu rulote. Cei care vin din străinătate se opresc aici unde au condiții pentru rulote de mașini și pentru corturi. Totodată trebuie să menționăm că pe lângă pensiuni există foarte multe persoane fizice din Sovata care își închiriază locuințele, aici nu putem avea o evidență foarte exactă deoarece sub 5 camere nu necesită autorizare, dar după cum știm putem spune că sunt sute de case unde se practică acest tip de închiriere. Pot spune că putem asigura la Sovata în jur de 8.000 de locuri de cazare', a susținut primarul.

Peter Ferenc a remarcat creșterea calității serviciilor turistice în orașul și în stațiunea Sovata, întrucât aici investițiile în spațiul public s-au completat cu cele din domeniul privat. 

Edilul a spus că momentan peste 50% din turiști sunt din România, dar că sunt foarte mulți turiști din Est, din Republica Moldova, din Ucraina și Rusia și se constată o adresabilitate tot mai mare dinspre Vest — Ungaria, Austria, Germania și Olanda.

'Există și un număr de turiști din Occident al cărora număr dorim să crească. Bineînțeles că ar fi foarte important ca infrastructura națională de autostrăzi să fie pusă la punct, pentru că nu poți să aștepți ca un turist din occident să vină pe drumuri naționale arhiaglomerate. Aici este o problemă deosebit de importantă, pentru a avea un turism la înalt nivel trebuie să avem și o infrastructură națională pusă la punct, cu autostrăzi, cu aeroporturi internaționale, și în așa fel putem să așteptăm ca și turiștii din Occident, care au o mulțime de posibilități în jurul lor, să ne viziteze pentru prețurile mult mai mici care există în acest moment la serviciile turistice din localitățile noastre. Dacă am avea o infrastructură națională pusă la punct sunt ferm convins că am avea și foarte mulți turiști din partea vestică a Europei', a accentuat primarul.

Peter Ferenc a mai spus că, din păcate, primăriile nu au nicio verigă de control asupra gradului de ocupare a capacităților de cazare și că prin Asociația Stațiunilor Turistice din România a propus să existe posibilitatea de a se încasa taxa turistică pe noapte de cazare.

'Doream să avem o verigă de control asupra acestor operatori care lucrează în turism, dar legea a fost schimbată și taxa turistică se plătește tot pe prima noapte de cazare, deci în acest fel nu avem nicio verigă. Practic avem niște date de la hotelurile mari, unde putem să adăugăm un coeficient și încercăm să aproximăm cât mai exact. În acest fel deducem că peste 200.000 de turiști dorm efectiv în Sovata, dar o situație exactă nu vă pot spune, din păcate. Aș dori să pot să o fac dar pentru aceasta ar trebui să existe legi prin care acești agenți economici să declare numărul de turiști și numărul nopților de cazare. Ca exemplu, vă pot spune că în toate țările cu un turism foarte dezvoltat există aceste verigi pentru că peste tot se plătește taxa turistică pe noaptea de cazare și în acest fel am putea știi exact nopțile petrecute în Sovata. În alte state aceste taxe sunt obligatorii inclusiv pentru persoane fizice autorizate și asociații familiale și în acest fel există un control. Cum legea nu ne permite să avem această verigă de control, putem spune că hotelurile mari, cu wellness, au un grad de ocupare foarte mare, chiar peste 60-70% anual, pensiunile bineînțeles undeva sub 50% deoarece perioada de vară chiar dacă este arhiplină, dar există perioada de toamnă-primăvară care sunt totuși mult mai slabe și depinde de poziția în care se află stațiunea, cele centrale au un grad de ocupare mult mai mare. Dacă este puțin mai la periferie, gradul de ocupare este mult mai mic', a susținut primarul Peter Ferenc.

Și dacă primarii din orașele-stațiune vor un control asupra numărului turiștilor cazați, hotelierii doresc la rândul lor, un lucru extrem de important: lămurirea situației juridice a proprietăților naționalizate. 

'SC Balneoclimaterica SA, care este urmașa de drept a fostei întreprinderi socialiste, a avut la momentul înființării ei toate vilele din stațiune. Suntem în anul 2014 și încă acest tăvălug al retrocedărilor, al proceselor de revendicare încă nu s-a încheiat. După părerea mea, și cred că și alți prestatori de servicii turistice sunt de acord cu părerea mea, cel mai mare impediment al dezvoltării turismului în Sovata a fost nelămurirea acestor situații juridice (...) Din 76 de vile, câte erau pe vremuri în portofoliul societății noastre, care a fost privatizată, astăzi mai avem 11 și vor rămâne 6. Din cele 6 clădiri sunt 4 care au fost naționalizate, dar pentru că ele aparțineau unei societăți anonime pe acțiuni, nu are urmași de drept. Două clădiri au fost construite în perioada democrației populare, deci ele nu pot fi revendicate. Deci până la urmă, când se va termina această tevatură a judecăților, societatea noastră va rămâne cu hotelurile Sovata, Brădet, Făget, cu ștrandurile de la Lacul Ursu și Aluniș, cu aceste 6 clădiri și cu campingul de la Stâna de Vale. Celelalte proprietăți vor deveni foste proprietăți pentru că ele, ca urmare a acestui tăvălug al judecăților, au trecut în proprietatea foștilor proprietari de la care la sfârșitul anilor ?40, începutul anilor ?50 s-a făcut pe vremuri naționalizarea', a susținut Fulop Nagy Janos, directorul general al SC Balneoclimaterica SA.

Acesta a precizat că îmbucurător este faptul că acolo unde aceste dispute juridice s-au finalizat, vilele au fost retrocedate către foștii proprietari sau urmașii de drept ai acestora și s-a găsit și acel investitor care să aibă fondurile necesare ca să modernizeze clădirea retrocedată sau să o demoleze, iar în locul ei să construiască o altă clădire.

'În acele zone stațiunea arată chiar foarte bine. Acolo unde disputele juridice încă nu s-au terminat, spre fericirea mea sunt puține la număr aceste locuri, acolo aspectul stațiunii încă lasă de dorit. Eu sper că în 2-3 ani aceste lucruri se vor finaliza și întreaga stațiune veche, cum îmi place mie să o numesc, va deveni din nou o stațiune frumoasă, arătoasă. Și aici trebuie să arăt că din Consiliul Local Sovata a emanat o hotărâre în care toate autorizațiile de construcție care se eliberează pentru modernizări sau pentru reconstrucții de această natură, proprietarul vilei este obligat ca să păstreze linia arhitectonică obișnuită și specifică zonei Sovata', a mai susținut directorul SC Balneoclimaterica SA.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014