LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Jurnaliștii „ADS“ București au descoperit rețeaua vânzători de organe - cumpărători - cadre medicale. În spital se învârtesc afaceri de zeci de mii de euro. Businessurile pornesc de la un anunț pe internet sau de la traficanți-intermediari, care-și agață clienții disperați să cumpere un rinichi sau o bucată de ficat chiar pe holurile spitalului.

ADS Bucuresti

 

„Doamna asistentă, sunt disperată, cum găsesc un donator? Așa trebuie să vorbiți cu asistentele de la Spitalul Fundeni. Nu trebuie să așteptați pe listă. Vă fac asistentele intrarea pentru că ele mânuiesc listele de așteptare pentru transplant", spune Richard Chiriac (34 de ani), un bucureștean care anul trecut și-a vândut pe 14.500 de euro rinichul drept. În spatele acestor cuvinte se ascunde, de fapt, rețeta exactă de vânzare de organe, care funcționează în cel mai mare spital din țară unde se fac transplanturi. Reporterii „ADS" au descoperit întreaga filieră chiar prin intermediul celor care și-au vândut sau au cumpărat un rinichi, o bucată de ficat sau chiar un plămân.

Richard știe foarte bine mersul traficului după experiența din 2010. Acum, când a învățat cum să se descurce și să pună mâna pe zeci de mii de euro, își scoate și familia la vânzare. Îți dă, la alegere, tot ce vrei din corpul soției și al fratelui său. „Soția își face analizele ca să dea măcar jumătate din ficat. Am negociat cu familia unui bătrân de 60 de ani și ne dă 13.000 de euro. Nevasta poate să dea și un rinichi, iar frate-miu vă poate ajuta tot cu ficat", a spus Richard, după ce jurnaliștii de la „ADS" s-au dat drept doritori să cumpere organe pentru o presupusă mătușă bolnavă.

Ca să ne ajute pânâ la capăt pentru a bate palma pe ficatul soției, Richard Chiriac ne-a explicat tot lanțul afacerii, până la ieșirea pacientului din spital, cu un organ nou. „Prima dată trebuie să mergeți la doamna Liana Gheorghe, șefa de la Hepatologie din Fundeni. Ea nu vă găsește personal donatorul, dar se interesează și vă anunță", începe Richard să enumere numele cadrelor medicale care au în vizor tranzacțiile cu organe. „La Fundeni e ca în piață la Obor. Trag țiganii de tine, pe holuri, ca să-ți vândă organe. Te întreabă cu cât ți-ai găsit și imediat vin cu un preț mai mic. Cred că e o înțelegere între țigani și asistente, pentru că toată lumea vede, dar nimeni nu-i dă afară", mai spune Richard.

Lista cu nume se întregește de la un bolnav-client, pe care l-am găsit pe holurile Spitalului Fundeni. Bărbatul și-a cumpărat un rinichi, anul trecut, de la un țigan și vine periodic la medic pentru control. „Am dat 10.000 de euro ca să-mi salvez viața. Vă zic cum am procedat eu: am găsit țiganul și am mers cu el la doamna Constantinescu, de la laborator (conferențiar doctor Ileana Constantinescu, șefa Centrului de Imunogenetică și Virusologie din cadrul Institutului Fundeni - n.r.). Ea îți ia numărul de telefon și, când găsește ceva, te sună și te pune în legătură cu donatorul", explică bărbatul. Toată înțelegerea nu este însă pe gratis. „Cu cât plusați mai mult la ea, cu atât vă rezolvă mai repede. Eu i-am dat un buchet de flori de un milion și mi-a zis: «Tu ai impresia că mănânc flori». Te costă foarte mult atențiile", susține pacientul.

O altă pacientă care a făcut transplant de rinichi la Fundeni, în 2010, ne-a continuat lista cu numele cadrelor medicale de la spital care „monitorizează" listele cu posibili donatori. „Depinde foarte mult la ce medic te înscrii pe listă. Cel mai bine este să vorbiți cu doctor Tacu (Dorina Tacu, medic primar nefrolog la spitalul din Capitală). Ea se zbate cel mai mult să nu așteptați pe listă la nesfârșit. Când apare un donator, toți medicii nefrologi discută între ei și stabilesc care ia organul. Ea se descurcă cel mai bine", a mărturisit pacienta.

Fie că pacientul își găsește singur donatorul, căruia îi dă și bani pentru organe, fie că medicii intermediază afacerea, scenariile par să nu intereseze pe nimeni. „Deși nu e normal, oamenii vin «perechi» la spital. Nu e treaba noastră pe cine găsiți să dea un organ. Asta nu înseamnă acum că puteți veni cu o sută de persoane pentru analizele de laborator", ne sfătuiește Stela Doca, asistentă la Secția de Transplant Renal de la Fundeni.

După ce ți-ai găsit „perechea", ai împărțit „onorariile" și ai trecut de lista de așteptare, urmează tranzacția cea mare: banii pentru transplant. „După ce intră în sala de operație donatorul și primitorul, brancardierul iese în câteva minute. Înțelegerea este ca atunci ruda primitorului să dea plicul cu bani celeilalte familii. Știu din spital un caz în care nu s-au înțeles la bani și ruda donatorului a intrat în sală și a luat femeia de pe masă, chiar dacă era sub anestezie", spune Richard.

„Pe lângă cei 10.000 de euro pe care i-am dat pe rinichi, m-a mai costat în spital încă vreo 4.000 de euro", mărturisește un bărbat venit la analize, care și-a făcut anul trecut transplant. „Strict pentru operație, la profesor am dat 500 de euro, la anestezist 200 de euro, iar la asistente 100 de euro", completează o altă pacientă, aflată în aceeași situație.

Scenariile afacerilor cu trafic de organe din spitale sunt negate vehement de oficialii spitalului. Chiar și doctorii despre care pacienții spun că îi ajută la urgentarea operațiilor se feresc să vorbească despre acest fenoment. „Ați făcut bine că ați ajuns la mine. Nu toată lumea ajunge aici. Trebuie să veniți cu bolnavul, să îi facem analizele și să îl înscriem pe lista de așteptare", spune conferențiar doctor Ileana Constantinescu, întrebată de jurnaliști despre procedura care trebuie urmată pentru un transplant.

Șefii Spitalului Fundeni neagă existența unor afaceri pe holurile instituției. „Dacă nu aveți dovezi indubitabile, nu puteți afirma asta. Nu contest că nu s-au întâmplat aceste lucruri, acorduri pe bani între donatori și primitori. Dacă e așa, vor răspunde în fața legii", a declarat profesor doctor Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Transplant Renal Fundeni. După aproape două săptămâni de investigații, medicii Liana Gheorghe și Dorina Tacu nu au putut fi contactate pentru a-și spune opinia cu privire la declarațiile pacienților.

4.000 de euro. Atâția bani susțin pacienții care și-au făcut transplant la Fundeni că le-ar fi dat, la plic, cadrelor medicale.

„Donez contra-cost rinichi. Sunt nefumător și nici nu beau. Rog maximă seriozitate. Am grupa de sânge A2 pozitiv". Acesta este mesajul postat pe site-ul de anunțuri gratuite de Lucian Mănăilă (39 de ani), din localitatea buzoiană Limpeziș. Reporterii „ADS" Buzău au mers pe firul afacerii și au negociat traficul cu ajutorul camerei ascunse.

„Am patru copii, am o situație materială slăbuță. Am o căsuță cu două camere și vreau să mai fac o cameră, că băieții dorm la un loc cu fetele. Copiii mei ar trăi mai bine, iar pentru mine nu doresc să cheltui decât să-mi refac dantura, o am praf de la un accident", explică bărbatul motivul pentru care și-a scos organele la vânzare. S-a gândit și la un preț pentru rinichi, modic, după cum crede.

„Aș fi vrut mai mult, dar mă gândesc că și oamenii mai au probleme și o să îl las la 15.000 de euro, plus condiția să mi se plătească cheltuielile de spitalizare și transport. Dacă vă convine, vorbiți cu medicii, numai să nu ne prindă toamna. Să am timp să-mi construiesc camera, am nevoie să cumpăr lemne pentru iarnă și să iau tot ce le trebuie copiilor la școală", a spus bărbatul.

Ca să ne convingă c㠄marfa e bună", Lucian Mănăilă adaugă: „Nu am nicio boală, se poate verifica, sunt și donator la Centrul de Transfuzii. Ați văzut că am pus pe internet și un anunț că îmi vând și un plămân. Pe ăsta cer 40.000 de euro, operația este mai grea din câte am auzit, că m-am interesat și eu înainte".

De partea cealaltă, medicii avertizează că astfel de pacienți își pun singuri viața în pericol. „Se poate trăi fără un rinichi și fără un plămân, dar respectivul pacient se expune la niște riscuri. Dacă în viitor vor surveni anumite boli la organele care rămân, nu prea se mai poate face nimic pentru el", ne-a declarat Marius Anastasiu, medic chirurg la Spitalul Județean Buzău.

„Din punct de vedere etic, acest lucru nu este încurajat, dar am auzit că se mai practică fără să se facă prea multă publicitate. Familiile pacienților sunt foarte disperate și caută astfel de donatori, cărora le oferă o recompensă", a adăugat chirurgul.

„Unul la un milion!". Aceasta este probabilitatea pe care un pacient o are ca să-și găsească un donator străin compatibil, așa cum susține Victor Zota, șeful Agenției de Transplant. Ancheta făcută de către reporterii „ADS" arată însă că procentul de pe hârtie nu se potrivește cu cel din realitate. Numai în două săptămâni, jurnaliștii au descoperit trei cazuri de transplanturi făcute „la mica înțelegere", unde pacienții le-au dat bani donatorilor pentru a primi un organ. Zota susține că acest tip de afacere este aproape imposibil să se petreacă sub ochii medicilor.

„E greu de crezut că se poate face treaba asta în care sunt implicați 40-50 de oameni, de la brancardieri la chirurgi. Astfel de intervenții sunt ilegale. Anunțurile pe internet în care se specifică donarea contra cost a organelor se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Întrebați-i pe cei de la Crimă Organizată de ce nu-i închid", ne-a declarat oficialul.

Victor Zota spune că este aproape imposibil ca un donator plătit, și ales la întâmplare, să treacă peste toate cele 17 teste de compatibilitate făcute la sânge, care se fac în cadrul laboratorului de la Spitalul „Fundeni". „Dacă se întâmplă ceva, începe de-aici, de la laborator, și continuă la Comisia de Etică a spitalului, unde sunt verificați pacienții și donatorii. Nimeni nu e tâmpit să-și riște cariera și libertatea", consideră Zota.

Ancheta jurnalistică a ajuns și pe masa ofițerilor de la Crimă Organizată, pe care i-am sesizat referitor la anunțul de vânzare a organelor, postat pe internet de Richard Chiriac. „Nu se poate spune că nu se face trafic de organe. Prin lege însă, cel care publică un astfel de anunț riscă închisoarea. Cât privește comisia medicală din Spitalul Fundeni care dă undă verde donatorului nu are capacitate investigativă. Dar dacă se dovedește că toată echipa medicală a luat la cunoștință de faptul că donatorul a primit bani, atunci vor fi cercetați", a declarat Cristian Duță, șeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Cei trei medici care fac parte din Comisia de avizare a donării din cadrul Institutului Fundeni decid dacă un transplant cu organ de la donator viu se poate efectua. Ei sunt aleși prin Ordin al Ministerului Sănătății. Din această comisie fac parte conferențiar doctor Cristian Gheorghe, doctor Daniela Anghel, specialist neurologie, și Rucsandra Manu, medic primar chirurgie urologică.

Ei sunt responsabili să verifice dacă, în cazul unui transplant cu organ de la donator viu, fapta a fost benevolă sau contra cost. „Comisia este absolut independentă. Nu se supune nimănui. Medicii din comisie trebuie să stabilească motivarea donării. Au dreptul să ceară orice, poze, acte, înscrisuri, declarații. Audiază prieteni, colegi de școală, șef de bloc. Dacă doi nu sunt de acord, nu se dă undă verde. Trebuie să fie unanimitate", a explicat Victor Zota, șeful Agenției Naționale de Transplant.

 


eMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2011