LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

O noutate în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală - primul program de profilaxie în patologia psihiatrică și psihosocială a copilului și adolescentului cu ADHD și tulburări de spectru autist. Societatea de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România (SNPCAR) și Asociația Română de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate (ARPCAPA) comunică derularea în cursul anului 2007 a Subprogramului de profilaxie în patologia psihiatrică și psihosocială, ca parte a Programului National de Sănătate Mintală, finanțat de Ministerul Sănătații Publice din România.

LaMedic

Proiectul este desfășurat in colaborare cu Catedra de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a UMF “Carol Davila” - Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia” București, Catedra de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a UMF “Iuliu Hatieganu” - Clinica de Psihiatrie Pediatrică cu Compartiment de toxicomanie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii Cluj-Napoca și Catedra de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a UMF “Victor Babes”- Clinica de Neuropsihiatrie a Copilului și Adolescentului Timișoara.

Prin desfășurarea acestui proiect, Ministerul Sănătății Publice trage un semnal de alarmă asupra importanței ce trebuie acordată sănătății mintale încă de la vârstele mici. ADHD (sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție) și tulburarea de spectru autist sunt două dintre cele mai înâlnite tulburări psihologice și psihosociale la copii și adolescenți.

Anunțul publicat în Monitorul Oficial precizează că urmatoarele activități vor fi finanțate de  Ministerul Sănătății Publice și se vor desfășura în cadrul clinicilor de psihiatrie a copilului și adolescentului din București, Cluj Napoca si Timișoara: dezvoltarea de servicii specializate pentru tulburările de spectru autist și ADHD (copiii cu aceste tulburări și părinții acestora vor fi incluși în tratament psihosocial specializat), redactarea și editarea de broșuri pentru părinții copiilor cu tulburări de spectru autist și ADHD, instruirea de profesioniști în tratamentul specializat al tulburărilor de spectru autist și ADHD, instruirea de formatori naționali în tratamentul psihosocial al tulburărilor de spectru autist, ADHD și a copiilor cu probleme psihosomatice.

De asemenea, programul va acoperi achiziționarea de instumente de psihodiagnostic clinic pentru tulburările de spectru autist și ADHD, elaborarea de curicule de formare în tratamentul psihosocial al tulburărilor de spectru autist, tratamentul comportamental în ADHD și tratamentul psihologic al reacțiilor psihologice ale copiilor cu probleme psihosomatice.

ADHD este o tulburare neurobiologică atribuită unei întârzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectând inhibiția și autocontrolul. Inatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea reprezintă simptome cheie. Un copil cu ADHD este distras cu ușurință, își duce cu greu sarcinile la bun sfârșit și are dificultăți în a-și relua sarcinile, dacă este distras. Diagnosticul precoce este important în profilaxia ADHD; cu cât tulburarea este identificată mai din timp, cu atât este mai ușor de tratat. Familia și pedagogii trebuie să se implice permanent, 24 ore din 24, în recuperarea copilului cu ADHD. Astfel, acest program național vine în întampinarea nevoilor lor.

Tulburarea de spectru autist se caracterizează printr-o afectare permanentă a capacității de relaționare socială, printr-o deviere a comunicării și modele comportamentale restrictive, stereotipe. Dintre siptome se desprind: inabilitatea de a iniția și dezvolta relații sociale, de a exprima interes și emoții, incapacitatea de a folosi limbajul și comunicarea (atât verbal cât și non verbal) sau prezența unui comportament stereotip, incluzând un repertoriu comportamental restrictiv și repetitiv.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor .

©2007 Sarom SRL