LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

În cadrul sistemului de alertă precoce al Uniunii Europene, Ministerul Sănătății Publice a fost informat de existența unor cazuri de febră Chikungunya – care se transmite prin înțepătura de țânțar - în zona de nord – est a Italiei, în regiunea Emilia Romagna, districtul Ravenna.

Ministerul SanatatiiCa urmare a informației primite, Ministerul Sănătății Publice aduce la cunostința persoanelor care calatoresc în zona respectivă din Italia să-și ia măsuri de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, mai ales că autoritățile italiene previzionează că, din punct de vedere climatic, sunt întrunite condiții de persistență a populațiilor de țânțari, posibil chiar până în luna noiembrie.

Febra Chikungunya este transmisă prin înțepătura țânțarilor din specia Aedes albopictus, numită și “țânțarul tigru”, care provine din Asia. Prin anii ’90, această specie de țânțari s-a localizat în unele țări de pe coasta Mării Adriatice și Mediterane, favorizând transmiterea autohtonă a virusului Chikungunya de la persoanele bolnave. Boala se manifestă la un interval de 1-12 zile de la înțepătură, prin apariția bruscă a febrei de peste 38 grade, cu durere de cap, mai ales frontală, prin erupție cutanată și dureri articulare ce pot persista mai multe săptămâni.

Persoanele care călătoresc în această zonă din Italia și care, la întoarcerea în țară, într-un interval de 12 zile, prezintă simptomele mai sus amintite, sunt rugate să se prezinte de urgență la spitalul de boli infecțioase cel mai apropiat.

Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar singurele măsuri eficiente sunt cele de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, respectiv purtarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi, folosirea de plase speciale pentru acoperirea patului și/sau plase la geamuri și uși, precum și folosirea de creme și spray-uri de protecție împotriva țânțarilor.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor .

©2007 Sarom SRL