LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Țările Uniunii Europene (UE) au hotărât joi să interzică, din primăvara lui 2011, producția, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conțin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat în fabricarea plasticului de uz alimentar.

Mediafax

   

Experții pe acest subiect din țările Uniunii, care s-au întrunit joi după-amiază, au "ajuns la un (acord cu o) majoritate calificată asupra unei propuneri a Comisiei Europene (CE)" privind interzicerea bisfenolului A la fabricarea biberoanelor, a anunțat Comisia într-un comunicat.

"Această măsură va intra în vigoare începând de la jumătatea lui 2011", a adăugat Executivul european.

Producerea acestor biberoane va fi interzisă de la 1 martie 2011, iar desfacerea și importul acestora vor fi interzise începând de la 1 iunie.

"Este o veste bună pentru consumatori", și-a exprimat satisfacția comisarul european pentru Sănătate și Consum, John Dalli.

"Este o veste bună pentru părinții europeni, care pot fi siguri că, începând de la jumătatea lui 2011, biberoanele de plastic nu vor mai conține bisfenol A", a adăugat el.

Dalli a declarat că cererea interzicerii acestui produs s-a bazat pe un aviz al Agenției Europene pentru Securitatea Alimentelor (AESA), care și-a exprimat unele rețineri, la 23 septembrie.

"În baza recentei opinii exprimată de AESA, eu am subliniat că există zone de incertitudine, decurgând din cercetări noi, care au arătat că bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltării (corpului uman), reacției sistemului imunitar sau dezvoltarea unor tumori", a declarat comisarul.

Purtătorul de cuvânt al lui Dalli anunța miercuri că acesta voia să propună interzicerea vizând biberoanele, "din cauza incertitudinii pentru bebeluși și copiii de vârstă mică", și că dorea soluționarea acestei probleme "în primul semestru din 2011".

Comisia "și-a încercat norocul" cu succes, prezentând propunerea sa, încă de joi, țărilor Uniunii, a precizat el.

Parlamentul European (PE) s-a pronunțat, deja, în iunie, pentru interzicerea fabricării și comercializării de biberoane conținând bisfenol A.

Franța și Danemarca au hotărât deja, în mod unilateral, să interzică fabricarea și comercializarea biberoanelor care conțin bisfenol A.

În Danemarca, interdicția este mai extinsă, pentru că ea se aplică tuturor produselor care conțin BPA utilizate pentru alimentația copiilor în vârstă de până la trei ani.

Bisfenolul A este, de asemenea, interzis în Canada, Australia și mai multe state americane.

Canada, care a fost prima țară care a interzis, în 2009, biberoanele din plastic rigid, fabricat pe bază de bisfenol A, a devenit, în octombrie, prima țară din lume care a introdus BPA între substanțele toxice, în pofida opoziției industriei chimice.

Bisfenolul A este suspectat de o creștere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostată sau sân și de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, în teste de laborator. Însă, reprezentanții industriei chimice apreciază că aceste temeri cu privire la om nu sunt întemeiate în mod științific.

Acest compus chimic este utilizat de industrie pentru fabricarea biberoanelor, amalgamelor dentare, recipientelor reîncărcabile pentru apă, recipientelor din plastic pentru băuturi, ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010