LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Fără tutun, pentru o viață mai lungă și sănătoasă ! Renuntați la tutun până la Crăciun!

Ministerul Sănătății 

   

Mâine este „Ziua Națională fără Tutun”, zi dedicată încurajării renunțării la fumat.  În fiecare an România celebreazăîn cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, “Ziua Națională fără Tutun”, conform Hotărârii de Guevrn nr. 1270/2002.

Și anul acesta, Ministerul Sănătății s-a implicat activ în combaterea fumatului prin finantarea subprogramului de terapie a consumului de tutun “STOP FUMAT”, coordonat de Institutul Național de Pneumologie “Marius Nasta” și a subprogramului de promovare a unui stil de viață sănătos, coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică.

“Simplul sfat de a renunța la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependență fizică și psihică, iar a renunța la fumat poate fi mai ușor sau mai dificil, în funcție de motivația celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într- un cadru medical, atunci când aceștia decid să se lase de fumat, este una dintre intervențiile care și-au demonstrat eficacitatea în alte țări, crescând procentul celor care reușesc să renunțe la acest obicei”, declară specialiștii în terapia tabagismului.

Programul “STOP FUMAT” este finanțat exclusiv din contribuțiile instituite asupra produselor din tutun (“taxa pe viciu”) și asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunțe la fumat. Suma alocata programului în 2010 este de 5 137 000 lei. Din aceste fonduri, pâna la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13 000 de români.

În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunțat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătății așteaptă  o rată mai mare de succes, având în vedere și creșterea motivării fumătorilor datorată prețului mai mare a pachetului de țigări.

Ceea ce trebuie sa faca un fumator care doreste să-și ofere lui și celor dragi un cadou de nepretuit cu ocazia Sărbătorilor – premizele unei vieti sanatoase – este să apeleze Tel Verde STOP FUMAT sau website-ul programului pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care îl poate ajuta să abandoneze fumatul.

Cu cat un om renunta la tutun mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari, iar riscul unor boli scade.

Tel Verde STOP FUMAT: 08008STOPFUMAT (apelabil gratuit din reteaua Romtelecom) Website: www.stopfumat.eu

Ministerul Sanatatii va continua să susțină acest program si anul viitor. Implementarea programului duce la prevenția bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructive cronica, cardiopatie ischemica, etc.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010