LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislaţie  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Bolnavi cu diabet, medici, farmaciști și reprezentanți ai companiilor farmaceutice și asociațiilor de pacienți au participat sâmbătă, 6 noiembrie, la evenimentul de informare „Viața cu Diabet” care marchează una din cele mai importante campanii mondiale de conștientizare a diabetului zaharat - „Ziua Mondială a Diabetului”, derulată în fiecare an în luna noiembrie. 

Houston NPA 

   

Evenimentul a fost organizat de Houston NPA și Asociaţia Diabeticilor din România în Amfiteatrul Spitalului pentru Copii „M.S. Curie” (Budimex).

Potrivit datelor furnizate în cadrul evenimentului „Viața cu Diabet” de către reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București,  în 2009 aproximativ 62.000 de bolnavi din București erau înscriși în Programul Național de Diabet.

„Numărul de medicamente pentru diabet aprobate de CASMB a ajuns în 2010 la 215 produse în creștere cu circa 20 de medicamente față de 2009. Persoanele cu diabet beneficiază de 100 de teste pentru trei luni”, a precizat directorul executiv CASMB, dr.Ana Maria Nițulescu.

De asemenea, dr.Nițulescu a arătat că în ultimii trei ani a crescut gradul de acces la Programul Național de Diabet, medicamentele și materialele pentru tratamentul diabetului fiind eliberate și în farmaciile cu circuit deschis, iar numărul pacienților monitorizați a crescut.

Conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu a propus crearea unui ghid al drepturilor pacienților cu diabet împreună cu Asociația Diabeticilor din România, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Direcției de Sănătate Publică și companiile farmaceutice.

„Plecând de la ideea că diabetul poate duce la anumite handicapuri, nu trebuie să se accepte că diabetul în sine este un handicap. Pentru a scăpa de eticheta de handicap oamenii din afară s-au luptat ani de zile să nu fie discriminați, să nu li se interzică să practice o meserie sau să primească un salariul mai mic. La noi s-a mers împotriva curentului, am acceptat să ni se spună că suntem handicați pentru a beneficia de gratuități pe mijloacele de transport sau pentru un telefon gratuit”, a precizat conf.dr.Vereșiu.

Acesta a apreciat că aproximativ 70% dintre persoanele cu diabet din România au certificate de handicap, cu toate că multora „nu le convine să fie considerați nici moral, nici legal” persoane cu handicap.

Dr. Mihaela Ionescu, medic primar diabetolog în cadrul Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Prof.Dr. N.C.Păulescu”, a arătat că un specialist  diabetolog ajunge să trateze zilnic între 20 și 30 de pacienți, cu atât mai mult cu cât în București vin să trateze și bolnavii de diabet din alte județe unde nu există specialiști, cum ar fi de exemplu  Giurgiu, Călărași, Ialomița și Teleorman.

Dr. Ionescu a adăugat că România se află la coadă Europei în ceea ce privește nevoile pentru diabetici, cu toate că pacienții români dispun de toate produsele farmaceutice și medicamente folosite în tratamentul diabetului.

Aceasta a propus ca în fiecare din unitățile specializate în tratarea diabetului să existe dieteticieni și cardiologi care să colaboreze interdisciplinar cu diabetologii, iar progresele pacienților să fie verificate, pe întreaga durată a tratamentului, cu ajutorul unor fotografii realizate la fiecare consult.

Alimentația pacientului cu diabet a fost dezbătută de pacienți împreună cu dr. Anca Colda, diabetolog în cadrul Ambulatoriului de specialitate – Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Prof.Dr. N.C.Păulescu”.

“Criza financiară influențează alimentația atât la persoanele cu diabet cât și la cele fără diabet. Cantitatea prea mare de produse de panificație, cele mai ieftine de  calitate îndoielnică, de cartofi, leguminoase uscate poate duce la creșterea glicemiei la persoanele cu diabet, dacă nu se respectă « porțiile»”, a explicat dr.Colda.

Comparativ cu dieta mediteraneană și cea latino-americană, unde se pune un accent deosebit pe cereale, legume, fructe, lactate și mai puțin pe carne și pe dulciuri, mesele românilor conțin cu precădere carne de porc, mezeluri, cârnați, lactate și pâine.

De asemenea populația din zonele amintite practică zilnic activități sportive, în timp ce în programul obișnuit al românului nu există astfel de preocupări.

„Mezelurile și cârnații conțin amidon, zahăr și grăsimi saturate, produsele făinoase conțin amidon, iar dulciurile pentru diabetici fructoză și grăsimi vegetale, fiind foarte important ca persoanele cu diabet să se citească eticheta înainte de a le consuma. Și fructele pot pune probleme, mai ales cele de toamnă struguri, prune și perele dulci”,  a explicat dr.Colda.

La rândul său, dr. Cristian Gaju, Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Prof.Dr. N.C.Păulescu”, a arătat că diabetul este de circa 50 de ori mai frecvent la rudele de grad 1 decât în populaţia generală.

„Riscul de apariţie diabetului zaharat de tip II pe parcursul vieţii este de 0,4% în populaţia generală dar 6% pentru rudele de gradul 1 şi de 50% în cazul gemenilor identici, iar ereditatea în DZ tip 2 este mult mai puternică decât în DZ tip 1. Riscul este maxim la fraţii copiilor afectaţi, urmat de părinţi şi copii”, a precizat dr.Gaju.

În ceea ce privește bolile asociate, dr. Daniela Ocrain, medic specialist oftalmolog în cadrul Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Prof.Dr. N.C.Păulescu”, a arătat că diabetul zaharat reprezintă principala cauză sistemică de orbire în rândul populației de vârstă activă din țările civilizate.

“Retinopatia diabetică este o afecțiune redutabilă, dar tratabilă, o boală evolutivă, dependentă de echilibrul metabolic și hemodinamic. Afecțiunea necesită controale oftalmologice repetate”, a mai spus dr.Ocrain.

Neuropatia, arteriopatia și infecțiile provoacă o altă afecțiune des întâlnită la pacienți, respectiv piciorul diabetic.

“Diverse medicamente sunt folosite pentru tratamentul acestor tulburări, pacienții pot obține acestea de la medicul lor de specialitate. Pacienții trebuie să învețe să îngrijească picioarele, să își taie cu grijă unghiile și să nu poarte pantofi care să strângă piciorul. Important de reținut este că orice mică modificare a piciorului trebuie arătată imediat medicului de specialitate pentru a stabili dacă este cu adevărat nesemnificativă sau nu”, potrivit dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, specialist în dermatologie.

Asociația Diabeticilor din România dezvoltă, pentru cei 1.000 de membri, proiecte de management al diabetului și de informare în ceea ce privește legislația în domeniu și programele medicale naționale.

Houston NPA este o companie românească care are drept obiect de activitate crearea de concepte pentru campanii de promovare şi servicii de vânzări proiecte. Compania organizează „Întâlnirile Safrina”, serie de evenimente de informare medicală dedicate publicului larg, este editor al anuarului „Ghidul Pacientului 2010”, iar în luna martie 2010 a inițiat o campanie națională de promovare a asociațiilor de pacienți din România – „Înscrie-te în Asociația de Pacienți!- www.asociatiidepacienti.ro”.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010