LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Din circa 200.000 de nașteri anuale în România, în jur de 8.000 de părinți recoltează celule stem, iar în doi ani se așteaptă ca numărul lor să crească. Prima recoltare de celule s-a făcut, la noi, în 2006, iar acum deja există zece bănci; majoritatea, însă, stochează probele în străinătate. 

Ziarul Financiar

   

În cartierul Pipera din Capitală s-a deschis o bancă de celule stem, care până acum trimitea probele la păstrare în Polonia. Nu bănuiești, când treci cu tramvaiul 16 prin fața clădirii, că puțin mai încolo se întâmplă lucruri, până mai ieri, SF.

Trei omuleți, albi din cap până în picioare, forfotesc încoace și încolo, închiși într-un fel de acvariu mai mare. Fiecare ține câte o punguță de sânge în mână - unul o pune la eprubetă, altul tocmai taie cu foarfeca furtunașul altei pungi.

Poartă mănuși subțiri din latex, un fel de glugă pe cap și mască pe jumătate din față. Nu li se mai văd decât ochii. Aerul din "acvariu" e steril, tratat cu radiație UV și nu trebuie contaminat nici măcar cu propria respirație. Ne uităm prin pereții de sticlă și parcă am fi la cinematograf: omuleții cântăresc, numără și taie cu cleștii fără să ne arunce o privire; întreaga lume s-a concentrat în cei 20 de mililitri de sânge din punga de alături. Nu-și permit nicio eroare; ce fac ei acolo ar putea salva într-o zi viața unui om. "Acvariul" este inima băncii de celule stem din Pipera, București, inaugurată acum o lună, cu un milion de euro.

"Ceea ce tocmai ați văzut este camera sterilă unde se procesează probele de celule stem, abia sosite de la maternitate. Imediat după naștere au fost extrase din cordonul ombilical al copilului. Acelea sunt probe de la copii născuți acum câteva ore. Procesarea este un fel de pregătire pentru criogenare și durează câteva ore pentru o singură probă", ne explică biochimistul Raluca Nica, șefa laboratorului. Din septembrie și până acum au strâns câteva sute de punguțe. Dar ce înseamnă procesarea? "Noi nu păstrăm în bancă tot sângele recoltat la naștere, ci numai concentrat de celule stem. Restul, înlăturăm prin sedimentare și centrifugare, căci nu va fi folositor în cazul unui transplant. Ideea este să recuperăm cât mai multe celule stem din sângele recoltat", ne explică Cristian Lăcraru, purtătorul de cuvânt al băncii de celule stem.

După procesare, punguțele se bagă la preînghețare, într-un fel de congelator - computer. "Pentru ca probele să nu se distrugă, puse direct la criogenat la minus 190 de grade, mai întâi se congelează aici, treptat, în 70 de minute. Abia apoi merg în tancuri, la criogenarea finală", mai zice Raluca Nica. Și pot să stea acolo zeci și zeci de ani - dacă clientul nu-și va retrage punguța pentru vreo boală, nu se va dezgheța deloc. Dacă o dezgheți degeaba, pe urmă n-o mai poți folosi niciodată.

"Cămara" băncii - permanent 25 de grade, musai 65% umiditate. Aici se păstrează punguțele cu celule stem, înghețate în azot lichid, la minus 190 de grade, în tancuri uriașe din inox, fiecare cântărind peste 700 de kilograme. Poți să simți fiori când intri în camera asta, gândindu-te că la un metru de tine, pe fundul tancurilor, zac, bine rânduite, punguțele bebelușilor. Copiii Ianis, Vladimir și Alexia poate nu se vor întâlni niciodată în lumea de afară, dar aici, înăuntru, în hăul tancului, vor împărți ani la rând același azot. Cam cinci milimetri de azot lichid consumă zilnic un tanc, de aceea sunt alimentate periodic. Dar dacă, doamne ferește, vine un cutremur mare? Cristian Lăcraru zâmbește; asta îl întreabă și clienții. "Poate să se dărâme întreaga clădire, tancurile vor rămâne intacte, sunt făcute așa, special."
Biochimista Raluca Nica umblă la tancuri - urcată pe o scăriță, își pune niște ochelari ca aceia de schi, niște mănuși groase, albastre, lungi până la cot. Asta, să nu o atace azotul, când va desface capacul tancului. Îl deschide și din tanc iese azotul ca un fel de abur rece. Nu are voie să țină deschis mai mult de trei minute, atât cât mai bagă înăuntru noile probe. Altfel, devine periculos și pentru ea. "Doar intro­ducem mâna în tancuri, când avem treabă; altfel, nu e nimeni nebun să bage capul înăuntru", spune Nica.

Când vin la bancă, părinții sunt toți înfricoșați: dacă cineva le va clona copilul? Dacă banca va da faliment? Dacă peste 50 de ani proba nu va mai fi bună? Despre asta nu se știe nimic, căci cea mai veche probă din lume are 20 de ani. "O clientă ne-a întrebat: dacă soacra are o problemă de sănătate și soțul vrea să îi doneze proba, iar ea nu vrea, pentru a o păstra pentru copil, ce se va întâmpla? Sau, altcineva a întrebat cum se procedează în caz de divorț, dacă un părinte vrea să folosească proba, iar altul nu. În ambele cazuri, răspunsul este că, potrivit contractului, titularul de drept al probei este tutorele legal al copilului, până la 18 ani. Iar el poate face ce dorește cu proba, să o scoată din bancă pentru a o dona ori să o lase mai departe aici", explică purtătorul de cuvânt.

Părintele care vrea să recolteze celule stem plătește după semnarea contractului, 3.590 de lei (setul de recoltare și recoltarea în sine, transportul, prelucrarea și criogenarea), plus 190 de lei anual. Sau 290 de lei, dacă alege ca proba să fie ținută în două recipiente separate, să o poată folosi de două ori. Se întâmplă astfel: când mama e în travaliu sună la bancă, la un număr non-stop, iar banca va trimite un curier la spitalul unde va naște. Ia setul cu ea la spital, atentă să nu-l uite acasă, cum deja i s-a întâmplat cuiva. Imediat după naștere doctorul face recoltarea (durează de la câteva secunde până la trei minute) și i-o dă curierului din sala de așteptare. Acesta sosește rapid la bancă, în oricare zonă a țării s-ar afla. Au venit chiar și din Maramureș. În 48 de ore proba trebuie neapărat pusă la congelat.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010