LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Asociația Antiparkinson  din România, Societatea de Neurologie din România și Patronatul Farmaciștilor din România au decis constituirea unui grup de lucru pentru crearea conceptului Registrului Național al bolnavilor de Parkinson,  aceasta fiind una din concluziile Conferinței Pacienților cu Parkinson care a avut loc sâmbătă, 23 octombrie.  

Houston NPA 

   

De asemenea, grupul de lucru va concepe un chestionar privind simptomele non-motorii ale pacientului cu Parkinson, chestionar care va fi completat prin parteneriate cu societățile medicale și cu farmaciile din întreaga țară.

Conferința Pacienților cu Parkinson desfășurată în Amfiteatrul de Marketing al Facultății de Medicină UMF „Carol Davila” s-a bucurat de participarea a peste 70 de pacienți, medici și farmaciști.

În deschiderea evenimentului, președintele Asociației Antiparkison, Dan Răican, a prezentat noutățile în tratamentul bolii Parkinson, aflate în urma participării sale la Congresul Mondial de Parkinson de la Glasgow de la începutul lunii octombrie. Toți partipanții au primit o broșură elaborată de președintele Asociației Antiparkinson conținând noile descoperiri legate de managementul bolii Parkinson date publicității la Glasgow.

De asemenea, dl. Răican i-a oferit cunoscutului cântăreț Cornel Constantiniu, prezent la conferința de sâmbătă, un CD cu informații referioare la reeducarea vorbirii, arătându-și speranța că îl va auzi pe artist cântând din nou. Artistul Cornel Constantiniu luptă de mai bine de 16 ani cu Parkinson, boală care i-a afectat vorbirea și care l-a obligat să pună capăt carierei muzicale.

Tehnici de reevaluare funcțională la Iași

Președintele Societății de Neurologie din România, prof.dr. Ovidiu Băjenaru, a explicat că în tratamentul bolii Parkinson, la nivel mondial, se pune accent pe tehnicile de reevaluare funcțională, legate de mecanismele bolii.

„Tratamentul trebuie să fie precoce pentru că început cât mai repede ameliorează calitatea vieții bolnavului. În România se încearcă tehnicile de reevaluare funcțională la Iași. Cu toate acestea, diagnosticul precoce rămâne un deziderat. Chiar și în țările cu o educație sanitară solidă diagnosticarea se face la 13-15 luni de la debutul bolii. Japonezii sunt singurii diagnosticați la mai puțin de un an de la debutul bolii.”, a declarat prof. dr. Băjenaru.

Totodată, președintele SNR a arătat că simptomele depresive în cazul bolii Parkinson sunt aproape la fel de frecvente, ca și simptomele motorii. Depresia apare în 43% din cazuri, iar uneori precedă simptomele motorii. Diagnosticând corect depresia putem diagnostica precoce și Parkinsonul. Atunci apare inevitabil întrebarea: de ce nu discută despre depresie nici medicii, nici pacienții? Motivele medicilor deseori sunt legate de: senzația medicului este aceea că pacientul este îngrijorat numai de simptomele motorii și nu îl întreabă despre depresie, alți medici preferă să aștepte să le spună pacientul, alții sunt de părere că depresia e o manifestare inevitabilă a Parkinson, iar alții declară ca nu s-au simtit în largul lor să discute despre asta cu pacientul. Motivul pacienților este acela că nu acordă mare importanță depresiei și tulburărilor afective încât să discute cu medicul despre ele.

Un alt aspect discutat în cadrul Conferinței Pacienților Parkinson s-a referit la transplantul de celule stem despre care prof. dr. Băjenaru spune că nu s-au observat încă beneficiile, celulele transplantate îmbolnăvindu-se de la celulele bolnave ale pacientului.

Președintele SNR consideră că nu trebuie să se facă tratamente dupa reclamele apărute în media.„În ultima veme există o propagandă comercială referitoare mai ales la celulele stem. Nu este bine să dai oamenilor speranțe fără să ai dovezi. Cel mai grav este faptul că aceste celule stem au poțential mare de înmulțire și că 30% din animalele pe care au fost testate au dezvoltat diferite forme de tumori”, a concluzionat prof.dr. Băjenaru.

40% dintre persoanele cu tulburări de miros dezvoltă Parkinson

După o scurtă incursiune în istoria bolii și o prezentare a activității doctorului James Parkinson (cel care a descris pentru prima dată simptomele bolii, în 1817), dr. George Lugoji, de la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar – Arseni, a precizat în cadrul Conferinței Pacienților cu Parkinson că 40% din cei cu hiposmie (diminuarea simțului olfactiv) dezvoltă Parkinson.

“Asociațiile de pacienți au un rol important. Statistica prin care știm că avem în România 72.000 de pacienți este rezultatul muncii d-lui Dan Răican”, a arătat dr. Lugoji.

Lipsa unui Registru pacienților obstacol pentru noile tratamente

“Cea mai importantă problemă a pacienților cu Parkinson rămâne lipsa unui Registru Național pe baza căruia s-ar putea face evaluări și s-ar putea lua decizii privitoare la aducerea în Romania a unor medicamente care acum nu există”, consideră președintele Patronatului Medicilor din România, farm.Ioana Cacoveanu.

Aceasta a preferat să își petreacă ziua de sâmbăta alături de pacienți explicându-le cum se administrează corect medicamentele, despre terapiile alternative și complementare bazate pe studii.

Echipamente de ultimă generație la spitalul Bagdasar Arseni

Dr. Jan Ciurea de la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar – Arseni a declarat că, în cadrul unității spitalicești, la Clinica de Neurochirurgie există echipamente performante, care îndeplinesc cele mai înalte standarde, având și o echipă de medici de renume mondial.

„Sistemul de micropotențial din dotarea clinicii de neurochirurgie din acest spital poate identifica neuronul vinovat de boală. Medicul și pacientul sunt o singură entitate. Boala Parkinson oferă medicilor un poțential uriaș de a intelege funcțiile creierului”, a explicat dr. Ciurea.

Acesta a subliniat și rolul important al mass-mediei în stabilirea legăturii dintre pacient și medic.

„Pacientul cu Parkinson nu poate ieși în stradă să-și ceară drepturile cum pot face alți pacienți, de aceea este rolul media este extrem de important. Media trebuie să vorbească tot timpul despre această boală. Obiectivul nostru este să ajungă la medicul specialist omul acela simplu, de la țară, căruia îi tremură mâna și îi cade supa din lingură”, a  conchis dr.Ciurea.

***

În România sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane, dar cifra este subevaluată din cauza ratei scăzute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent și reticența pacienților de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată târziu. Conform unui studiu EuroPa (http://www.europarkinson.net), la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 € și 19.620 €.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010