LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links Forum Contact

Ministerul Sănătății Publice precizează că, în prezent, nu sunt cunoscute o serie de date importante privind norul de fosfor care s-a format în urma accidentului din Ucraina, ca de exemplu concentrația de fosfor, altitudinea la care se află sau dacă acesta se îndreaptă spre România.

Ministerul Sanatatii / Guvernul Romaniei

 

Ca urmare, nu sunt date suficiente pentru ca specialiștii de sănătate publică să poată stabili măsuri concrete cu privire la efectele asupra stării de sănătate a populației.

Totuși, literatura de specialitate arată că, în situațiile în care există riscul să se găsească fosfor în atmosferă acesta poate pătrunde în organism pe trei căi:
-calea respiratorie
-calea cutanată
-calea digestivă

Pentru fiecare dintre acestea în parte se poate prescrie un tratament de către medicii specialiști în funcție de gradul de afectare, concetrația de fosfor acumulat, patologia pacientului.

Măsurile de preveniție care se pot lua în condițiile date se referă la:
-limitarea expunerii în aer liber, în mod special a persoanelor cu risc (copii, vârstnici, bolnavi cronici)
-limitarea consumului de produse posibil contaminate
-consumul de apă potabilă controlată
-evitarea scăldatului în ape din spații deschise

Ministrul Sănătătții Publice, Eugen NICOLĂESCU face un apel atât către populație, cât și către reprezentanții mass-media la calm.
Ministerul Sănătătții Publice va informa în permanență populația despre măsurile ce se pot lua într-un interval de timp în funcție de datele comunicate de către Comitetul pentru situații de Urgență.

Nu există, în prezent, niciun risc ca norul toxic din Ucraina să ajungă deasupra României, a afirmat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Premierul a precizat că primele măsuri operative au fost deja luate. Administrația Națională de Meteorologie a făcut o simulare, din care rezultă faptul că în următoarele 36 de ore nu există riscul ca norul toxic să pătrundă pe teritoriul României. “Fac apel la calm. Nu există în acest moment nici un risc pentru România. Urmărim permanent această situație și dacă vor fi necesare, vom adopta anumite măsuri”, a precizat primul-ministru.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a afirmat, la rândul său, că în următoarele 36 de ore nu există riscul ca norul  toxic să ajungă deasupra României.

„Am calculat traiectoria norului, începând cu ora 12,00, și prognozăm că timp de 36 de ore nu intră pe teritoriul României”, a spus directorul ANM. Ion Sandu a precizat că s-au făcut prognoze și pentru situația în care vântul și-ar schimba direcția, spre nord-vest, și că nici în acest caz norul nu va ajunge în România. Această prognoză se repetă din 6 în 6 ore, a precizat directorul ANM.

Primul-ministru a precizat că la Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile are loc, la acest moment, Comitetul pentru situații de urgență, convocat pentru a analiza și a stabili eventualele măsuri care se impun în cazul în care norul toxic de fosfor galben va ajunge deasupra României.

Premierul Tăriceanu a arătat că până în acest moment nu a fost primită o informare oficială din partea Ucrainei în ceea ce privește accidentul  care a avut loc. “Din păcate, ne confruntăm cu un deficit de informații. Avem nevoie de detalii, inclusive despre substanța chimică”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a subliniat că ministrul Mediului, Attila Korodi, a încercat să ia legătura cu omologul său de la Kiev, însă  nu a primit un răspuns oficial. De asemenea, premierul a spus că a cerut ministrului mediului să ia legătura cu omologii săi din Ungaria și Polonia pentru a verifica dacă au informații despre accidentul din Ucraina .


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor .

©2007 Sarom SRL