LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Medicamente gratuite pentru bolnavii din programele naționale de sănătate. Bolnavii de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cei cu afecțiuni oncologice, hemofilie, sau cei care au suferit un transplant etc. și care se află incluși în programele naționale ale Ministerului Sănătății vor beneficia, în continuare, de medicamente în mod gratuit.

Ministerul Sănătății 

   

CSEKE Attila, ministrul Sănătățiia aprobat astăzi proiectul de Ordin privind stabilirea prețurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul Programelor naționale de sănătate nominalizate prin Hotărârea de Guvern nr. 261/2010 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anul 2010. Acesta va abroga Ordinul ministrului Sănătății 426/2009 care stabilește că prețul de decontare al medicamentelor este cel din Catalogul Național al Medicamentelor de uz uman –Canamed.

Proiectul de act normativ se va afla, începând de astăzi, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, secțiunea transparență decizională. Săptămâna viitoare, MS va organiza o serie de întâlniri tehnice cu reprezentanții farmaciștilor și cei ai distribuitorilor pentru a discuta eventuale propuneri și observații la proiectul de ordin.

Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătății a modificat metodologia de calcul a prețurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încâtsă poată susține decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi,  și aceștia să nu fie afectați.

Astfel, în noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru prețul cu ridicata (adaosul distribuitorului) și cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).

Dacă până în prezent, adaosul distribuitorului varia între 14% și o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem acesta va avea o valoare fixă de 4%.

De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, în procent de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% și suma fixă de 35 lei.

Proiectul de Ordin prevede ca noul preț de decontare să nu depășească prețul din  Catalogul Național al Medicamentelor de uz uman – Canamed minus 12%.

Noul sistem de calcul al prețului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o reducere de aproximativ 24%, ceea ce va permite Ministerului Sănătății să poată susține costurile astfel încât pacienții să nu fie nevoiți să plătească contribuție pentru achiziționarea tratamentului necesar.

În Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010