LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Campaniile Lundbeck România și Teva au organizat pe 30 septembrie 2010 o conferința de presă dedicată problematicii bolii Parkinson, venind astfel în întampinarea initiativei EPDA (European Parkinson’s Disease Association), care lansează în cadrul Congresului Mondial de Parkinson de la Glasgow, campania pan-european㠓Viața cu Parkinson - simptome non-motorii”.

Houston 

   

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România, a luat cuvantul în cadrul conferinței, explicând pe scurt gravitatea acestei boli:  “Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă ca frecvență după Alzheimer. Pentru cei mai mulți dintre pacienții cu Parkinson nu se cunoaște cauza, ci doar la 5-10% dintre aceștia există o cauză genetică, dar și aici modificările genetice sunt diferite.”  

“Societatea de Neurologie din România a publicat anul acesta ghiduri de diagnostic și tratament care au fost adoptate de către Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România, urmând ca prin ordin al Ministrului să fie publicate și în Monitorul Oficial. Implementarea acestor ghiduri revine SNR și părților administrative. Va apărea în curând o carte cu noutăți în tratamentul Parkinsonului realizat de către SNR”, a adăugat Prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

În cadrul conferinței s-a discutat posibilitatea adoptarii unei legi speciale pentru bolnavii de Parkinson. Dr. Luminița Gheorgiu, Presedinte Liga pentru Promovarea si Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania a subliniat: “La ora actuală tratamentul este costisitor, iar sprijinul din partea statului este mic. Sper că, împreună cu alte organizații să gândim o lege pentru tratamentul persoanelor cu Parkinson similară celei pentru persoanele cu autism”.

Luminita Gheorghiu a mai adus în discuție și legea care privește scutirea de la plata impozitelor persoanele cu handicap de grad 1 si 2: “Deși există o legislație care a intrat în vigoare în luna mai referitoare la scutirea de plată a impozitului pentru pensionarii cu grad de handicap 1 și 2, aceasta nu se aplică deoarece nu există norme, iar răspunsurile pe care le primim arată că s-ar putea aplica abia din 2011”

Farm. Ioana Cacoveanu, Președintele Patronatului Farmacișilor din România, a pus problema inființării unui registru al pacienților care sufera de aceasta maladie: “ar trebui să se înființeze un registru al pacienților cu Parkinson pentru a exista o predictibilitate în ceea ce privește nevoile bolnavilor și resursele alocate acestora”.

Colegiul Farmaciștilor din România, prin secretarul General farm. Ioan Uivaroși, și-a declarat suportul pentru o campanie care sa vina in sprijinul bolnavilor de Parkinson: “Prin participarea la această conferință, ne arătăm spirjinul către pacienții cu Parkinson prin derularea unei campanii naționale la nivel de farmacii în care să fie distribuite chestionare de evaluare în rândul pacienților catre intră în farmacii. Aceste chestionar ar putea fi realizate de către specialiștii de la SNR și, pe baza rezultatelor, să putem face o diagnosticare a stării de sănătate și o depistare timpurie a persoanelor cu risc de dezvoltare a bolii Parkinson”.

La finalul conferintei a luat cuvantul Domnul Alexandru Ciobanu, reprezentant al Asociației Antiparkinson care a laudat inițiativa organizatorilor, și le-a multumit celor care incearca să faca ceva pentru persoanele alate în suferița: “Numai un bolnav de Parkinson poate să exprime alături de medical neurolog ceea ce simte. La această conferință devin ecoul tuturor bolnavilor de Parkinson, mulțumindu-le pe această cale celor care și-au arătat sprijinul către noi și care pun bazele unei strategii de programe și acțiuni pentru cei suferinzi de Parkinson. Cu bunăvoința lor și ajutor de la autorități, putem rezolva situația noastră”

În România sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane. Numărul real al bolnavilor este mult mai mare din cauza ratei scăzute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent și reticența pacienților de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată tardiv. Conform unui studiu EuroPa (http://www.europarkinson.net), la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 € și 19.620 €. Așadar pentru 70.000 bolnavi cheltuielile anuale se situează între 350 mil. € și 1,3 miliarde €. 

Asociația Europeană de Parkinson (EPDA) număra 44 de organizații membre care reprezintă peste 1,2 milioane de persoane bolnave de Parkinson în Europa. Obiectivul acestei asociații este să crească nivelul de conștientizare al acestei boli și să se asigure că toate persoanele afectate au acces la un tratament corect și la timpul potrivit. (www.epda.eu.com)

Cu o istorie de peste 95 de ani, compania farmaceutică Lundbeck are la nivel global aproximativ 5.300 de angajați. Lundbeck investește masiv în cercetare, (430 mil. € doar în 2009), cu accent pe tratamentul bolilor Sistemului Nervos Central. Prezentă de peste zece ani în România Lundbeck are un portofoliu de produse care include medicamente care s-au impus ca lideri de piață.

TEVA Pharmaceutical este o companie farmaceutică globală, cu sediul central în Israel, specializată în dezvoltarea, producția și comercializarea de medicamente generice și proprietare. TEVA este printre primele 15 de companii farmaceutice mondiale și printre primele trei companii farmaceutice producătoare de medicamente generice din lume.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010