LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Ministerul Sănătății recomandă măsuri de protecție împotriva țânțarilor.

Ministerul Sănătății 

   

În urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat astăzi existența unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul României. Acestea au apărut în contextul epidemiologic existent în luna august într-o serie de țări apropiate de România. Cazuri au fost semnalate în Grecia, Rusia (zona Mării Negre), precum și alte țări din Europa. În acest context, Ministerul Sănătății a solicitat din partea sistemului național de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activități de depistare, diagnostic și diminuare a riscului pentru apariția unor cazuri în România.

Au fost investigate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri compatibile cu infecția West Nile și, în acest context, în ultima săptămână au fost identificate 7 cazuri confirmate de infecție, sunt în curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz în curs de evaluare clinică. Județele în care s-au înregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, , București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Mureș, Sibiu și Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulți peste vârsta de 30 de ani, din care 2 s-au soldat cu deces datorită terenului biologic prin vârstă (de 75 și 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente.

Ministerul Sănătății a solicitat convocarea de urgență a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor eșaloanelor de asistență medicală a tuturor situațiilor de risc și ale cazurilor de boală compatibile cu infecția West Nile.

Măsurile preconizate vizează:

În acest context, specialiștii Ministerului Sănătății recomandă populației să ia măsuri de protecție:

Infecția West Nile apare la populația adultă și poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

În cazul în care prezintă semne de boal㠖 febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situații care survin în 3-7 zile de la o posibilă înțepare de țânțar, persoana să se prezinte de urgență la medicul de familie sau (cei neasigurați) la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministerul Sănătății subliniază că toate aceste cazuri depistate și înregistrate în România sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Deasemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum și, în caz de îmbolnăvire, de îngrijire medicală adecvată.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010