LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

În doar 3 săptămâni, Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu peste 900 000 lei din amenzile aplicate și sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal. 

Ministerul Sănătății 

   

La cererea ministrului Sănătății, CSEKE Attila, în perioada 19 mai- 4 iunie 2010, reprezentanții caselor de asigurări de sănătate au efectuat acțiuni de control ce au vizat modul de acordare a concediilor medicale, dar și eliberarea certificatelor de concediu medical.

Dacă în primă fază, până în jurul datei de 28 mai, a fost mai mult o verificare care a avut scopul de a aduce la cunoștință medicilor și pacienților legislația și de a atenționa asupra noilor prevederi, în  cea de-a doua fază a fost un control temeinic, pe lege, în care s-au aplicat sancțiuni destul de drastice pentru cei găsiți în ilegalitate.

“În urma controalelor, Fondul Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu suma de peste 900 000 lei. Ca să aveți o imagine asupra acestui subiect, cu acești bani pe care i-am strâns în 3 săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an, sau am putea finanța tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în 3 Unități de Primiri Urgențe din spitale de nivel mediu”, a declarat ministrul CSEKE Attila.

Timp de 3 săptămâni au fost verificați, la nivel național, 1540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificându-se abateri de la legislația în vigoare în cazul a 336 dintre aceștia.

Abaterile  au constat în inexistența sau neconformitatea unor documente prevăzute de lege. Mai precis, la fișa pacientului nu au fost anexate declarațiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declarația prin care se dovedește plata asigurărilor de sănătate sau nu exista atașată adeverința de la angajator din care să reiasă numărul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat în ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri greșite și certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar

Ca urmare, au fost aplicate 222 amenzi contravenționale în valoare de 859.250 lei, iar 73 de  medici au primit   avertismente.

Pentru 31 medici, valoarea garantată a punctului a fost diminuatăcu 10%. De asemenea, reprezentanții caselor de asigurări de sănătate au reziliat un număr de 28 convenții pentru acordarea și eliberarea certificatelor de concediu medical și au fost sesizate comisiile de disciplină ale colegiului medicilor pentru 10 dintre cadrele medicale găsite în culpă.

Au fost respinse/suspendate  de la plată un număr de 51 certificate medicale, 30 dintre acestea având ca și consecință nerespectarea legislației în vigoare. Restul de 21 au fost cazuri în care bolnavul  nu a fost găsit la domiciliu. În Botoșani au fost descoperite cele mai multe nereguli în ceea ce privește absența de la domiciliu. Aici, din 19 persoane controlate, 9 au lipsit de acasă.

 Cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost găsite în județul Bistrița Năsăud. Aici, la primele verificări toți cei 3 medici controlați nu au respectat prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate că au primit dispoziții clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua fază a controlului, toți cei 22 medici controlați au primit avertismente din cauza nerespectării legislației.

 Cele mai “usturătoare” amenzi le-au încasat medicii din Timiș. În prima fază de verificări 6 medici au fost amendați cu 11 000 lei pentru nerespectarea legislației. În cea de-a doua fază, din 29 medici verificați, 16 au primit amenzi în cuantum de 72 500 lei.

 Și cei din Alba, la primul control au primit avertisment, la cel de-al doilea control,  din 24 medici verificați, 10 medici au primit amenzi de 50 000 lei.

 La Botoșani, 10 medici au încălcat legislația. Aceștia au fost amendați cu   45 000 lei și li s-a reziliat convenția de acordare a concediilor medicale. Tot în acest județ, pentru 9 pacienți care nu au fost găsiți la domiciliu,  le-a fost suspendată plata concediului

 În Brașov, dacă la primul control a fost amendat doar un medic cu 1000 lei, preferându-se mai întâi atenționarea asupra legislației, la cel de-al doilea control,  un număr de 23 de certificate  medicale au fost suspendate de la plată, iar 6 medici au fost amendați 26 000 lei, li s-a reziliat convenția și în cazul lor a fost sesizată și Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor.

 În Vâlcea, din cei 29 medici controlați 11 au primit amenzi de 23 000 lei.

 În București au fost înțelese destul de bine noile prevederi legislative. Aici, din cei 53 medici verificați, doar 7 au încălcat legea și au primt amenzi în valoare de 35 000 lei, iar pentru 2 dintre aceștia le- a fost diminuată valoarea punctului cu 10%.

Corecți au fost și cei din Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Constanța, Ilfov, Teleorman unde nu au fost acordată nicio amendă în urma verificărilor.

 Controalele vor continua și în zilele următoare.

 


eMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010