LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

La Spitalul Colțea din București s-a deschis cea mai nouă secție de radioterapie oncologică din țară, dotată cu cele mai noi și performante echipamente de radioterapie existente în România. Pe lângă aparatură, aripa A a spitalului a mai fost dotată cu paturi și echipamente de laborator.

Evenimentul Zilei

 

Toate acestea vor fi funcționale începând cu săptămâna viitoare. Proiectul de reabilitare a ansamblului Colțea a început cu zece ani în urmă și se estimează că va fi finalizat în a doua parte a acestui an.

Acceleratoare liniare pot fi folosite în tratarea tumorilor maligne atât din specialitatea oncologică - tumori solide, cât și din hematologie oncologică.

„Aceste acceleratoare înlocuiesc metoda veche folosită până acum (cobaltoterapie), dându-ne posibilitatea să tratăm cancerele, indiferent de localizarea lor, cu o doză mai mică de radiații, cu o precizie mai mare și într-un timp mai scurt”, explică prof. dr. Anca Roxana Lupu, de la Secția de hematologie din cadrul Spitalului Colțea.

Până acum, radioterapia cu accelerator liniar putea fi efectuată doar în București, la Institutul Oncologic, unde sunt tot două aparate, însă nu ultimul model de pe piață.

„Aceste acceleratoare generează electroni ce se transformă în radiații X, care interacționează cu tumorile și cu țesutul normal, producând radicali liberi. Astfel, celulele normale se pot detoxifia, iar cele tumorale mor. Există și riscul ca tumorile să devină mai radiorezistente, însă acest lucru se întâmplă dacă tratamentul aplicat este incorect”, explică specialișii în radioterapie.

Renovarea, reconstrucția și reechiparea Spitalului Colțea s-a făcut cu bani de la Ministerul Sănătății, finanțarea ridicându-se la 63 de milioane de euro.

Proiectul include și corpurile B și C ale spitalului, însă aici lucrările vor fi finalizate în luna iulie a acestui an, susțin oficialii. Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Marius Savu, a declarat că proiectul de reabilitare a Spitalului Colțea a început în urmă cu un deceniu, dar, din cauza unor „probleme de comunicare”, lucrările au fost oprite mult timp.

„Primăria Capitalei a reușit deblocarea proiectului de reabilitare, astfel că în curând vom putea inaugura în totalitate un spital vechi de 300 de ani, modernizat la nivelul mileniului III, care este plasat în centrul Capitalei și care poate trata sute de bolnavi”, a mai spus directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Pentru a fi tratați la Colțea, pacienții care suferă de cancer au nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist. Doctorul din spital care consultă bolnavul va stabili ce analize trebuie să facă în funcție de localizarea tumorii canceroase, după care se realizează planul de tratament.

În spital există cinci specialiști în radiologie, care pot trata în jur de 10.000 de pacienți pe an. De la jumătatea anului, se estimează că renovarea spitalului va fi terminată și va oferi 315 paturi noi, din care 15 sunt destinate pacienților din Secția anestezie terapie intensivă.

Restul sunt împărțite între secțiile de cardiologie, ORL, chirurgie abdominală, medicină internă, oncologie, hematologie. Saloanele au între cinci și nouă paturi.

 


eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor laZiar.ro : Ziare si reviste la-Televizor.ro : Televiziuni la-Facultate.ro : Universitati si Facultati

©2010