LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Noi programe naționale de sănătate, începând de astăzi. Hotărârea de Guvern privind  derularea programelor naționale de sănătate în anul 2010 a fost aprobată, ieri,  în ședința de Guvern. Actul normativ reglementează structura programelor naționale de sănătate,  obiectivele acestora, modalitatea de finanțare, precum și modalitatea de asigurare a medicamentelor și materialelor sanitare.

Ministerul Sănătății 

   

“Am păstrat majoritatea programelor naționale de sănătate care existau, atât cele de prevenție derulate de către Ministerul Sănătății, cât și cele de tratament gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În plus, am introdus încă 8 noi intervenții de sănătate publică în structura programelor de sănătate profilactice, de evaluare și cu scop curativ finanțate din bugetul Ministerului Sănătății. Am încercat elaborarea unor  programe cu o structură flexibilă, care să răspundă nevoilor pacienților și care să fie modificată ori de câte ori este necesar. Bolnavii cronici vor beneficia, în continuare, de tratament gratuit, dar am pus accentul în special pe programele profilactice, cu scop curativ pentru copii și tineri”, a declarat ministrul Sănătății, CSEKE Attila.

În 2010 au fost alocate fonduri suficiente pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoză, HIV/SIDA,  precum și pentru dializă etc. Cseke Attila a anunțat că  va crește cu 58,8%, finanțarea pentru programul de trimitere la tratament în străinătate a bolnavilor, cu 69,94% finanțarea programului de hemofilie și cu 14,69% programul de scleroză multiplă.

În 2010,  se va reveni la eliberarea medicamentelor injectabile necesare pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu afecțiuni oncologice prin farmaciile cu circuit închis aparținând unităților sanitare. Ministrul a precizat că această măsură nu va creea un disconfort pacienților pentru că medicamentele de acest tip se administrează în unitatea sanitară, sub supravegherea medicilor, ca urmare bolnavul se deplasa oricum la spital pentru tratament. Măsura este necesară pentru eficientizarea utilizării fondurilor publice alocate cu această destinație și pentru stoparea pierderilor financiare care există în prezent. 

Tot din acest an se reglementează achiziționarea medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor oncologici prin procedură organizată la nivel național.  De asemenea, la nivel centralizat se vor organiza licitații și pentru achiziția medicamentelor necesare tratamentului HIV/SIDA, TBC și diabet. Măsura va duce la obținerea unor prețuri mult mai bune, va introduce o disciplină financiară în piața de medicamente. De asemenea, se vor putea cumpăra mult mai multe medicamente,  pentru mai mulți pacienți. 

“În anul 2009 atunci când achiziția de medicamente s-a realizat descentralizat costurile medii pentru un bolnav de cancer au crescut cu 104,08% față de anul 2007 atunci când achiziția era centralizată. Un alt exemplu este cel al bolnavilor diabetici. În 2009 au existat costuri mai mari cu 24,37% decât în 2007. Și exemplele pot continua și pentru programele de TBC și HIV/SIDA.Există diferențe semnificative și între costurile medii pentru același tratament în diverse județe. Costul mediu pentru tratamentul în chirurgia cardio-vasculară la București a fost anul trecut de 1.170 de lei, în Cluj - 4.356 de lei, iar în Mureș - 2.969 de lei”, a spus CSEKE Attila.

În 2010 au fost introduse programe naționale de sănătate noi, în special pentru copii și tineri. Acestea vizează  promovarea alimentației sănătoase și prevenirea obezității la copil; asigurarea sănătății orale a copiilor și școala mamei, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. 

În România, obezitatea  a devenit o problemă de sănătate publică deosebit de complexă. Din această cauză a fost gândit un program care are ca obiectiv identificarea și recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Personal medical instruit specializat pentru depistarea obezității la copii va evalua copiii cu vârste cuprinse între 6-7 ani și 14-15 ani și îi vor învăța și consilia în sensul schimbării comportamentului alimentar. 

Începând cu 1 iulie 2010 va demara un program de igienă orală pentru elevi. În cadrul acestui program vor fi incluși copiii din clasa I-a, care vor beneficia din partea personalului  medical de specialitate de cursuri pentru  educație medicală de igienă orală în vederea prevenirii problemelor dentare acordată , dar și de tratament medical. Medicii dentiști vor trata cariile copiilor, acolo unde este cazul și vor realiza și intervenții specifice,  precum sigilarea molarilor de 6 ani în vederea realizării  unei bariere eficace împotriva cariilor dentare. 

În condițiile în care potrivit datelor statistice, în evidență Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din București sunt înregistrate un număr de 13.000 de cazuri de copii care au deformari de ax ale coloanei vertebrale, în special scolioza, Ministerul Sănătății consideră necesară derularea unui program național de screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. În cadrul acestui program, printr-un simplu control medical se va putea diagnostica precoce afecțiunile coloanei vertebrale la copil, cu indicarea conduitei terapeutice adecvate. 

Se va începe și un program intitulat Școala mamei prin care vor fi educate gravidele, lăuzele, dar și familiile acestora cu privire la igiena sarcinii, îngrijirea nou-născutului și promovarea alimentației naturale exclusive până la vârsta de 6 luni. 

De asemenea, tot ca o noutate, anul acesta se ințiază un program de tratament  invaziv al infarctului miocardic acut, în condițiile în care România are în acest moment una dintre cele mai mari mortalități intrspitalicești prin infarct miocardic acut din Europa, aprox. 13%. În cadrul acestui program se va asigura finanțare pentru toate consumabilele intervențiilor în regim de urgență efectuate asupra pacienților cu infarct. Intervenția precoce duce la salvarea vieții pacientului. Din sumele destinate programului de cardiologie a fost alocată, separat,  finanțare și pentru activitatea de chirurgie pediatrică. 

Ministerul Sănătății a alocat în 2010 suma de  2 400 000 lei pentru realizarea Registrului Național al donatorilor neînrudiți. 

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoeticeva avea, în principal, urmatoarele atribuții:

-infiintarea si gestionarea bazei de date securizata cu donatorii voluntari de celule stem hematopoetice periferice si centrale;

-promovarea activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si central, conform standardelor europene;

-colectarea si analizarea celor mai noi date in domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenta directa asupra calitatii activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si centrale;

- interconectarea cu institutiile similare international, in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu si-au gasit donator in Romania.

 


eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor laZiar.ro : Ziare si reviste la-Televizor.ro : Televiziuni la-Facultate.ro : Universitati si Facultati

©2010