LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Articole medicale :

 

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește îi este din ce în ce mai greu să se concentreze, fiind în același timp din ce în ce mai ușor ca atenția să-i fie distrasă de factori externi, atunci când susține o anumită activitate ce necesită un grad mai mare de concentrare. Un nou studiu publicat marți în revista Journal of Cognitive Neuroscience explică de ce se manifestă această lipsă de concentrare. ( continuare )

Intrebari frecvente despre cancerului de col uterin. ( continuare )

Exercițiile fizice regulate reduc într-o manieră semnificativă riscul de cancer la femei, însă neglijarea sau reducerea perioadei de somn pot anula efectele benefice pentru organism obținute prin sport, ducând la o creștere a riscurilor oncologice, conform unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii, transmite AFP. ( continuare )

Fumătorii care doresc să renunțe la acest viciu se confruntă cu doi adversari redutabili: stresul de la locul de muncă și consumul de alcool, conform unui studiu realizat în Japonia, ale cărui rezultate au fost date publicității luni, transmite AFP. ( continuare )

Virtuțile anticanceroase ale plantei de brocoli, dar și ale altor plante crucifere cum sunt varza sau ridichile, au efectul de a reduce considerabil riscul de apariție a cancerului pulmonar atât la fumători cât și la nefumători, conform unui studiu publicat marți, transmite AFP. ( continuare )

Sindromul războiului din Golf este un fapt real, de care suferă peste un sfert din cei 700.000 de foști combatanți în conflictul din 1991, indică un raport elaborat la cererea Congresului american, informează AFP. ( continuare )

O germană în vârstă de 38 de ani a devenit prima femeie din lume care a născut un copil după ce în prealabil a suportat un transplant ovarian complet în urmă cu un an, transmite cotidianul britanic. Nașterea s-a desfășurat la Londra, după ce transplantul ovarian a fost realizat la Infertility Centre din St Louis, Missouri (SUA), informează varianta online a cotidianului britanic The Guardian. ( continuare )

Persoanele care au o circumferință a taliei mare se confruntă cu un risc de două ori mai mare de moarte prematură decât persoanele cu talia normală, conform unui studiu european publicat miercuri în SUA, transmite AFP. ( continuare )

Medicii de la un spital german au anunțat că s-a reușit vindecarea de SIDA a unui pacient, prin transplantul de măduvă recoltată de la o persoană rezistentă în mod natural la virusul HIV, conform unui material publicat în ultimul număr al cotidianului New York Times. ( continuare )

Unul din zece bărbați din lume suferă de disfuncție erectilă, a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, cu prilejul relansării unei noi terapii pentru această boală. ( continuare )

Urmărirea la televizor de 'reality shows', drame sau programe cu conținut sexual (săruturi, contacte intime, relații sexuale implicite sau explicite etc...) crește media sarcinilor la adolescentele din SUA, potrivit unui studiu publicat de Pediatrics. ( continuare )

Francezii se simt mai fericiți între 65 și 70 de ani decât la 40 sau chiar mai tineri, relevă Institutul Național de Statistică și Studii Economice /INSEE/ în "portretul social" anual al Franței, care face un bilanț al anului 2007 în demografie, informează AFP. ( continuare )

 

Femeile aflate la menopauză care au primit plasturi cu testosteron care se aplică pe piele, au semnalat o intensificare a libidoului, conform unui nou studiu, informează Reuters. ( continuare )

O ceașcă de ceai sau de cafea poate să-l facă pe om mai tolerant. În același timp, sucurile reci sau înghețata trezesc, dimpotrivă, o atitudine de înstrăinare față de interlocutor, relevă un studiu realizat de cercetători americani și publicat recent în paginile revistei Science. ( continuare )

Ura este un sentiment biologic complex care, de-a lungul istoriei, i-a determinat pe oameni să comită acte atât eroice cât și reprobabile. Același lucru se poate spune și despre dragoste. Este ceea ce au descoperit cercetătorii de la Laboratorul de Neurobiologie de la University College din Londra, anume că ambele pasiuni împărtășesc două structuri cerebrale, într-o similitudine mai mare decât oricare altă emoție. Nu degeaba se spune că, de la dragoste la ură, nu este decât un pas, notează ziarul El Mundo. ( continuare )

Un regim alimentar bogat în legume și fructe reduce riscurile de crize cardiace, în timp ce consumul de alimente sărate și prăjite crește aceste riscuri, indiferent de continent, potrivit unui studiu internațional dat publicității luni seara la Washington, relatează AFP. ( continuare )

Un studiu realizat la nivelul țării, pe parcursul a doi ani, relevă că 93% dintre copiii din România au deficiențe de calciu, 40% au un aport alimentar de fier insuficient iar 54% au un aport hipercaloric. ( continuare )

Introducerea fierului și a acidului folic în făină poate duce la scăderea ratei mortalității materne și a afecțiunilor congenitale, precum spina bifida, susțin lideri din domeniul științei și sănătății, reuniți la București, dar și reprezentanți ai OMS și UNICEF. ( continuare )

Nicotina ar putea juca un rol în dezvoltarea și propagarea cancerului de sân, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Cancer Research, relatează AFP. ( continuare )

Femeile care vor să-și păstreze formele voluptoase în zona bustului trebuie să aibă grijă la cantitatea de cafea consumată zilnic, întrucât, potrivit unui nou studiu, cafeaua poate avea ca efect micșorarea sânilor. ( continuare )

Inteligența unui bărbat poate fi un indicator bun pentru calitatea spermei sale, conform unui nou studiu, preluat de agenția de presă ANI. ( continuare )

Ecstasy-ul (MDMA) este drogul de sinteză cel mai consumat în Spania. Drogul nu afectează doar creierul, ci și sistemul imunitar. Mai mult de jumătate din persoanele care l-au consumat prezintă un diagnostic psihiatric și multe au probleme cognitive, de învățare și de memorie. Pe de altă parte, sunt cele mai susceptibile să contracte vreo infecție pentru că sunt mai puțin 'apărate'. Este ceea ce indică rezultatele unui studiu realizat de Institutul Municipal de Cercetare Medicală (IMIM) din Barcelona, care timp de trei ani, între 2001 și 2004, a urmărit evoluția unui grup de consumatori ai acestei substanțe halucinogene, notează ziarul El Pais. ( continuare )

Părinții copiilor care prezintă "probleme de atenție deficitară și hiperactivitate" prezintă de două ori mai multe riscuri să divorțeze înainte ca acei copii să împlinească opt ani, potrivit unui studiu publicat al ultimul număr al Journal of Consulting and Clinical Psychology, relatează AFP. ( continuare )

Părinții care au gemeni întâmpină un risc mai ridicat de a suferi de anumite afecțiuni psihice decât părinții care au un singur copil, conform unui studiu realizat de cercetători finlandezi, informează AFP. ( continuare )

Cu cât bărbații în vârstă fac dragoste mai des, cu atât ei au mai multe șanse să scape de problemele de erecție, potrivit unui studiu finlandez publicat în ultimul număr al American Journal of Medecine. ( continuare )

Funcționarea și echilibrul psihologic al familiilor cu copii născuți în urma donării de spermă sau ovocite sau din mamă purtătoare se arată a fi puțin diferite de familiile în care copiii au fost concepuți în mod natural, relevă un studiu britanic, în cadrul căruia au fost analizate calitatea relațiilor familiale și bunăstarea emoțională a familiilor cu copii ce nu au legătură genetică (donare de spermă sau ovocite) sau gestațională (mamă purtătoare) cu cel puțin un părinte. ( continuare )

După 90 de ani, femeile prezintă mai multe riscuri de demență decât bărbații, potrivit unui studiu american care lasă să se înțeleagă că ar putea fi necesare schimbări pentru a se furniza îngrijiri mai adaptate pentru persoanele în vârstă, relatează AFP. ( continuare )

Medicii britanici au reușit cu ajutorul geneticii să determine ce embrioni nu prezintă factori ereditari care să mărescă riscul de apariție a cancerului de sân la un copil ce urmează să se nască, deși tatăl său deține o genă care odată transmisă copilului ar fi dus la o creștere cu peste 50% a riscului de îmbolnăvire de cancer mamar, dacă copilul ar fi fost fată, iar în cazul unui băiat, acest ar fi purtat în continuare această genă putând să o transmită mai departe urmașilor săi, informează publicația The Sunday Times. ( continuare )

Consumul de tutun prin prizare sau mestecare sporește riscul de cancer, însă probabil mai puțin decât dacă este fumat, afirmă specialiști în ediția din iulie a revistei medicale The Lancet Oncology, relatează AFP. ( continuare )

Indivizii bilingvi, crescuți sub influența a două culturi, își pot schimba personalitatea fără să fie conștienți de aceasta când se exprimă într-o limbă sau alta, au constatat cercetători științifici de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee și de la Baruch Center din SUA, informează AFP. ( continuare )  

Persoanele care suferă de dureri cronice de spate își pot ameliora problema cu suplimente zilnice de vitamina D, conform unui nou studiu, preluat de agenția de presă ANI. ( continuare )

Un recent studiu socio-genetic american arată că este posibil să se moștenească motivația de a vota și de a participa la viața politică, informează AFP. ( continuare )

În cazul bărbaților care fumează, consumul de cafea și de ceai poate reduce riscul de atacuri cerebrale, conform unui nou studiu, informează Reuters. ( continuare )

Efectele psihotrope ale marijuanei s-au dublat în ultimii 25 de ani ajungând la un nivel record, fapt ce-i contrazice pe cei ce susțin caracterul inofensiv al acestui drog, conform unui raport publicat joi de autoritățile americane, transmite AFP. ( continuare )

20 de oameni de știință din diferite țări au lansat un apel comun în publicația franceză Journal du Dimanche împotriva riscurilor pe care și le asumă utilizatorii telefonului portabil, în special copiii sub 12 ani, informează AFP. ( continuare )

Țigările scurtează speranța de viață atât pentru bărbați cât și pentru femei cu cel puțin 5 ani, conform unei noi liste a riscurilor de mortalitate publicată marți în Statele Unite ale Americii în revista Journal of the National Cancer Institute, informează AFP. ( continuare )

Copiii trec prin perioade în care sunt mai sensibili la pericolul reprezentat de obezitate către vârsta de 3 luni și după 3 ani, vârste la care organismul poate crea predispoziții spre o viitoare supraponderabilitate, conform unui studiu realizat de cercetători francezi și publicat în numărul din luna iunie al revistei American Journal of Clinical Nutrition, informează AFP. ( continuare )

Un studiu revoluționar stabilește legătura între flavanolii din cacao și efectul lor pozitiv asupra disfuncțiilor vasculare provocate de diabet . Oamenii de știință au descoperit că flavanolii din cacao - compuși naturali ai acesteia – ar putea aduce beneficii persoanelor afectate de diabet de tipul 2. ( continuare )

Un studiu efectuat în SUA asupra a peste 2.000 de persoane care au fost traumatizate de atacurile de la 11 septembrie 2001, extins ulterior la studenții care au asistat la măcelul de la Virginia Tech University, și publicat în numărul din iunie al revistei ''Journal of consulting and clinical psychology'' a demonstrat că a suferi în tăcere aduce adesea mai multe beneficii decât a-ți afișa ostentativ propria durere. ( continuare )

O substanță naturală din vinul roșu, resveratrolul, pare să aibă, consumată în cantități reduse, efecte benefice pentru inimă similare celor ale unui regim alimentar, potrivit unui studiu internațional publicat în PLoS, ziar specializat online, relatează AFP. ( continuare )

"Ești prea gras”. ”Ar trebui să slăbești”. ”Ar trebui să faci ceva să mai pierzi din greutate”. Observații de genul acesta, mai ales venite din partea figurii paterne, sporesc șansele ca băieții să sufere de tulburări de alimentare. La fete totuși, are mai mare influență presiunea mediatică și promovarea unui ideal de frumusețe nu prea sănătos. Acestea sunt concluziile unui studiu care demonstrează că factorii de risc pentru a dezvolta o problemă psihică, precum anorexia sau bulimia, variază în funcție de sex, notează ziarul El Mundo. ( continuare )

Elevii și studenții care se uită în gol și visează cu ochii deschiși în timpul orelor înțeleg mai bine ceea ce predă profesorul, conform unui nou studiu, preluat de site-ul This is London. ( continuare )

Legătura strânsă dintre copil și mamă în timpul sarcinii are loc atât la nivel celular cât și la cel afectiv, al cărui centru neuronal este în creier. Mama și copilul aflat în pântec dezvoltă astfel o relație care are o puternică bază biologică încă din primele luni de sarcină. O lucrare publicată de Universitatea din Navarra reușește să explice ultimele progrese științifice asupra acestui fenomen natural care face ca embrionul, care este o entitate străină organismului matern să nu fie respins de corpul mamei ca un pericol și să nu fie activate mecanismele de apărare corespunzătoare, notează ziarul El Mundo. ( continuare )

Bărbații stângaci sunt mai talentați decât cei dreptaci, asimilează mult mai bine informațiile, devin mai frecvent specialiști de înaltă clasă și câștigă cu 13-21 la sută mai mult decât dreptacii, relevă cercetători din cadrul Universității Naționale a Austriei. Este adevărat că studiul austriecilor dezvăluie și un revers: se pare că tocmai stângacii îngroașă cel mai adesea rândurile schizofrenicilor și alcoolicilor. Specialiștii ruși consideră că experții occidentali simplifică prea mult lucrurile. ( continuare )

O echipă de cercetători de la Universitatea din Nagoya (Japonia) a descoperit că există o legătură directă între dentiția precară și afecțiunile oncologice, relatează sâmbătă publicația online RBK daily. ( continuare )

Copiii care au tați cu vârste înaintate sunt supuși unui risc dublu de a muri înainte de a ajunge la maturitate, conform unui nou studiu, preluat de Daily Mail. ( continuare )

Fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright a declarat, joi, la București, în cadrul unei conferințe de presă, că a avut întâlniri excelente cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, ambii angajându-se să susțină un program național de vaccinare împotriva cancerului de col. ( continuare )

Adoptarea timp de șase ani a unui regim adaptat asociat cu exercițiul fizic poate contribui la amânarea cu mai mulți ani - până la 14 - a apariției diabetului, potrivit unui studiu chinez publicat în ultimul număr al revistei medicale britanice The Lancet, relatează AFP. ( continuare )

Femeile care sunt stresate în timpul sarcinii în legătură cu situația financiară sau cu relațiile cu alți oameni pot naște copii predispuși spre alergii și astm, notează Reuters. ( continuare )

Femeile care au o carență de vitamina D și care se îmbolnăvesc de cancer mamar întâmpină un risc mărit de deces din cauza metastazelor acestei boli, conform unui studiu realizat la Universitatea din Toronto (Canada) publicat joi în Statele Unite ale Americii, informează AFP. ( continuare )

Alte stiri 4 3 2 1

 


eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor. la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor. laZiar.ro : Ziare si reviste. la-Televizor.ro : Televiziuni

©2009