LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Contact

Autoritatea de Sanatate Publica Bistrita Nasaud a raportat Ministerului Sanatatii Publice, in data de 18.05.2007, internarea unui caz suspect de botulism la Spitalul de Boli Infectioase Bistrita Nasaud.

Ministerul Sanatatii



Pacientul - un barbat de 38 ani, din judetul Bistrita-Nasaud, care a consumat o conserva de ton. Acesta a prezentat primele simptome in data de 16 mai 2007 (varsaturi, scaune diareice, alterarea starii generale, cu aparitia progresiva a tulburarilor de vedere si a tulburarilor de deglutitie) si a mers la medicul de familie 2 zile mai tarziu.
A fost internat in sectia Boli infectioase a Spitalului judetean Bistrita Nasaud, unde i s-a administrat ser antibotulinic tip E.

Masurile intreprinse de Autoritatea de Sanatate Publica Bistrita:

- declansarea anchetei epidemiologice;
- recoltarea de probe sanguine si trimiterea la I. Cantacuzino in vederea identificarii agentului pathogen, care a confirmat prezenta toxinei botulinice tip E in serul bolnavului ;
- comunicarea catre Directia Sanitar - Veterinara Bistrita Nasaud, conform procedurii din sistemul de alerta rapida pe alimente si furaje, apreciind ca riscul pentru sanatate este un risc inalt.

De asemenea, inspectorii ASP impreuna cu cei ai Autoritatii Sanitar – Veterinare au identificat magazinul de unde s-a cumparat conserva, au sistat vinzarea conservelor ramase din lot si au verificat toate magazinele din zona

De la inceputul anului pana in prezent, au fost inregistrate 10 cazuri de botulism (dintre care 1 deces ) si 5 suspiciuni. Judetele unde s-au inregistrat cazurile sunt: Harghita (1), Vrancea (1), Arad (1), Valcea (2), Mures (1 deces ), Salaj (2), Bihor (1), Bistrita (1), Satu-Mare (4 suspiciuni), Timis (1 suspiciune).

Precizam ca, in afara de cazul de la Bistrita, toate celelalte imbolnaviri au fost cauzate de consumul de preparate conservate in casa
.

 

Boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat/sarat, carne in untura.

Pricipalele semne ale bolii sunt:
- tulburari digestive moderate: uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale;
- cefalee, ameteli;
- astenie accentuata;
- paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare- oftalmoplegie,
- manifestari oculare ( diplopie, strabism) ;
- paralizii faringiene- inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la gat, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii.

In vederea prevenirii imbolnavirilor, Ministerul Sănătății Publice și Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile recomanda populatiei urmatoarele:

- evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);
- evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza;
- evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut;
- curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
- conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
- alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale;
- recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.
- orice preparat conservat in casa sa fie fiert timp de peste 10 minute - conservele casnice ( de vegetale) prezinta riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate cand au fost insuficient sterilizate; carnea afumata si sunca preparata in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire;
- evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2 – 3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura condițiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate;
- asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8°C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
- in cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70°C;
- evitarea contactului intre alimentele ne-preparate si cele preparate;
- spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa.

La aparitia primelor simptome de boala se recomanda prezentarea imediata la medicul de familie sau la spitalele de urgenta.

 


©2007 Sarom SRL