LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Șpăgile pentru medicii din spitalele de stat, condițiile inadecvate și uneori incompetența personalului îi îngrozesc pe români. Pentru unii dintre aceștia soluția ideală pare a fi spitalele private, însă aici se ridică problema prețurilor piperate.

Capital

   

Pe o piață de peste 450 de milioane de euro, operatorii de servicii medicale private nu au întârziat să pună bazele primelor spitale private. Astăzi, lista este destul de lungă, iar marile rețele de servicii medicale vin în întâmpinarea celor mai pretențioși clienți. capital.ro a făcut o trecere în revistă a tarifelor percepute în spitalele private.

Medlife, până la 580 de lei pe noapte

Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale private din România după cifra de afaceri, are mai multe opțiuni pentru pacienții care sunt spitalizați în cadrul Life Memorial Hospital din Capitală. Potrivit lui Silviu Predoi, directorul medical al unității, “tarifele pentru spitalizare diferă în funcție de rezerva pentru care optează pacientul la internare”.

Astfel, internarea într-o rezervă cu un sigur pat scoate din buzunarul pacientului  580 lei pe noapte. Pentru rezerva cu două paturi, tariful perceput de Medlife este de 290 de lei.

În baza acestor prețuri, pacienții primesc o serie de servicii. Astfel, o dată cu achitarea taxei de internare sunt efectuate câteva investigații de laborator (hemograma completă, VSH, Proteina C reactiva și analize medicale uzuale ca HLG sau glicemie). La acestea se adaugă toate manevrele terapeutice  și de îngrijire medicală efectuate de personalul sectiei la recomanadarea medicului. De asemenea, pentru materialele sanitare nu se percepe nicio taxă în plus.  Pacienții au asigurată și masa zilnică, prin intermediul serviciul de catering, cât și administrarea, în limita a 100 de lei, a tratamentului adecvat.

Dincolo de toate acestea, pacientul trebuie să scoată din buzunar noi sume pentru restul serviciilor. Astfel, intervențiile chirurgicale au tarife proprii iar medicamentele și analizele suplimentare costă și ele.

Pentru o operație simplă de apedicectomie (procedeul chirurgical prin care se extirpă apendicele) costurile care trebuie suportate sunt de 2.540 de lei. Cea mai scumpă intervenție medicală din cadrul spitalului Medlife ajunge la 32.000 de lei, pentru tratamentul chirurgical al prognatismului.

Cu toate acestea, pentru pacienții internați prin intermediul CAS, nu sunt percepute decât taxele aferente internării.

Tarife speciale pentru copii

Life Memorial Hospital dispune și de o secție de pediatrie, unde tarifele sunt diferite. Astfel, în cazul internării prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), pentru o perioadă de spitalizare mai mare de 3 zile, tariful perceput este de 410 lei pentru copil și însoțitorul său. În cazul în care internarea nu se face prin CAS, prețul este de  620 lei.

CMU: spitalizarea, la pachet cu intervențiile chirurgicale

În cazul Centrului Medical Unirea, un alt mare jucător de pe piața locală a serviciilor medicale private, tarifele de spitalizare nu sunt calculate individual în cazul spitalului de chirurgie Arcul de Triumf. După cum spune Bogdanka Militescu, director medical al unității, costul pentru o zi de internare este inclus în costul intervenției chirurgicale.

În plus, aceste tarife includ și medicația, consumabilele, personalul medical și alimentația. “Bineînțeles, există un preț diferențiat în funcție de specialitate și de tipul intervenției de medicația și consumabilele folosite. Dacă spre exemplu, sunt necesare antibiotice speciale, de ultimă generație, prețul va fi mai mară”, a declarat Bogdanka  Militescu.

Aceasta a subliniat, de asemenea, că intervențiile efectuate în spitalul Arcul de Triumf sunt interveneții “la rece”, adică programate, și mai puțin urgențe.

Spitalul CMU dispune de rezerve cu trei, două sau un singur pat, însă aspectul hotelier este identic pentru toate acestea. Rămâne doar ca pacientul să opteze, în funcție de gradul de ocupare, pentru locul pe care îl dorește.

În ceea ce privește prețurile practicate în cadrul spitalului de chirurgie Arcul de Triumf, Bogdanka  Militescu a declarat pentru capital.ro că cel mai mic preț este pentru intervenții simple, ce nu necesită spitalizare, având un tarif cuprins între 100 și 200 de euro (410 – 820 de lei). În același timp cel mai mare preț este plătit  pentru  cura chirurgicală a obezității, 5.400 euro (22.144 de lei).

În ceea ce privește o operație de apedicectomie, CMU percepe plata unui tarif cuprins între 900 și 1.200 de euro (3.690 – 4.900 de lei).

600 de lei pe noapte, în situații neprevăzute

Cu toate că, odată cu internarea în cadrul unității CMU, medicul decide care este perioada necesară spitalizării, există și excepții. “Sunt situații în care starea pacientului impune o durată de spitalizare prelungită. În acest caz, prețul unei zile de spitalizare este de 150 de euro (610 lei)”, spune Bogdanka  Militescu.

Spitalul de chirurgie Arcul de Triumf al CMU efectuează și intervenții chirurgicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Aceste lucru înseamnă că prețul poate fi mai mic atunci când pacientul este asigurat CASMB și se prezintă cu documentele necesare decontarii, în funcție de intervenția la care este supus.

Euroclinic, tarife de la 325 de lei

În cadrul Spitalului Euroclinic prețurile percepute pentru spitalizare sunt independente de costul intervenției chirurgicale. Astfel, pentru o zi petrecută în spital, pacienții trebuie să plătească cel puțin 325 de lei. În cazul unei rezerve de lux prețul poate ajunge la 870 de lei. Pentru internarea la terapie intensivă, tariful pe care îl suportă pacientul este de 1.240 de leu pe noapte.

Cu toate că tarifele zilelor de spitalizare sunt mai puțin piperate comparativ cu alte spitale private, intervențiile chirugicale au prețuri destul de ridicate. Astfel, în cadrul spitalului Euroclinic o intervenție de apendicectomie ajunge la un tarif de 7.000 de lei.

200 de lei, spitalizarea la stat

Spitalele de stat nu impun tarife pentru internare, însă orice român știe că este necesar să scoată din buzunar niște bani pentru a fi tratat bine. Mai mult chiar, aceste unități au învățat să profite și ele de pe urma pacienților care vor liniște și curățenie.

Astfel, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, tariful pentru fiecare noapte de spitalizare în cadrul unei rezerve de o singură persoană este de 50 de euro (210 lei). Suma este plătită de către pacienți sub formă de donație.

Si de această dată, cei 50 de euro acoperă nu numai internarea ci și alimentația și îngrijirea.

 


eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor. la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor. laZiar.ro : Ziare si reviste. la-Televizor.ro : Televiziuni

©2010