LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Cei mai mulți dintre fumătorii români afirmă că și-ar dori să renunțe la tutun, însă când trebuie să treacă la fapte... foarte mulți „renunță să renunțe”!

Ministerul Sănătății 

   

Motivele sunt multiple: pentru că le este greu să deprindă alte obiceiuri, pentru că se îngrijorează de tot felul de cauze dar, mai ales, pentru că la început se pot simți rău. Și astfel tot amână  Ziua din care vor spune “STOP FUMAT!”…

Pentru că cel mai greu este să faci primul pas, le propunem românilor ca astăzi, cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun,  să-și aleagă o zi în care să nu fumeze deloc.

Ca în fiecare an, Ministerul Sănătății derulează și în 2009, Programul național dedicat renunțării la fumat- “Stop Fumat”. Bugetul alocat pentru anul acesta este de 3 860 000 lei. În cadrul programului, au fost implicați în consiliere 70 de medici și 30 de psihologi, iar în 36 de județe exită câte un medic specialist in terapia tabagismului care oferă gratuit consultații pentru cei care intenționează să renunțe la acest viciu.

În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2009, un număr de 24431 fumători s-au adresat medicilor specialisti din cabinetele de consiliere deschise în program, iar numărul de fumători care au primit tratament a fost de 23500. La sfârșitul acestui tratament un procent de 39,1% au reușit să devină nefumători.

 

Număr apeluri Tel Verde în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2009 : 3168

 

Conform Studiului de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor legate de fumat realizat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în cadrul Programului Stop Fumat al Ministerului Sănătății:

 

Prevalența fumatului zilnic la persoanele cu vârsta peste 15 ani: 27,9%, în scădere cu 3 procente față de valoarea înregistrată în anul 2008 (30,9%). Totodată, a scăzut și prevalența celor care fumează ocazional, de la 5,2% în anul 2008 la 4,5% în 2009.

Bărbații continuă să fumeze mult: aproximativ 34,5% dintre bărbați fumează zilnic, cei mai mulți fiind cei din grupa de vârstă 25 – 44 de ani. În schimb, cel mai mult fumează femeile din grupa de vârstă 15 – 24 de ani (27,9% comparativ cu media de 21,9%).

Cei mai mulți fumători consumă într-o zi între 10 și 20 de țigări (47,1%) astfel încât cei mai mulți români (32,6%) cheltuiau în luna august pentru procurarea țigărilor mai mult de 200 lei – ceea ce reprezintă mai mult de o treime din venitul minim lunar.

 

În ultimul an, 51,1% dintre fumătorii zilnici au încercat să abandoneze țigara, jumătate dintre ei încercând doar o dată. Important este faptul că 77,1% ei au rezistat cel puțin o săptămână, ajungând chiar până la mai multe luni. Motivul principal pentru care oamenii reiau fumatul este încrederea că se pot limita la „doar o țigară!” în momente de stres sau de bucurie, neglijând faptul că fumatul înseamnă consum de drog – nicotina – iar o doză cât de mică după o perioadă de abstinență expune la reluarea consumului.

 

Important pentru viitorul programului Stop Fumat este faptul că 47,6% dintre fumători afirmă că doresc să renunțe la fumat în următoarele 6 luni, iar 20,1% sunt nehotărâți – potențiali clienți. Pe de altă parte, aproape trei sferturi dintre fumători (72,9%) afirmă că simt nevoia să fumeze imediat după trezire, ceea ce denotă o dependență medie și mare de nicotină, deci pot fi ajutați de tratamentul farmacologic pentru a depăși perioada de sevraj nicotinic.

 

Prin urmare, studiul demonstrează că suntem pe drumul cel bun, al scăderii numărului de fumători, iar dacă oamenii încearcă,chiar au șanse mari să renunțe definitiv la tutun.

 

De aceea, le propunem românilor să-și aleagă o zi în care să nu fumeze; chiar au șanse să renunțe defintiv. Dacă nu reușesc, medicii și psihologii din programul Stop Fumat al Ministerului Sănătății le sunt alături.

 


eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor. la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor. laZiar.ro : Ziare si reviste. la-Televizor.ro : Televiziuni

©2009