LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Centrul Medical Bio Terra Med și Dr. Nicolae Verga inaugurează HIFU Terramed Conformal, primul centru clinic de tratament al tumorilor canceroase din România care utilizează metoda HIFU-HCU, un tratament neinvaziv cu ultrasunete focalizate. Tot în această clinică se află și primul serviciu de radioterapie privat din țară. Investiția totală în proiect se ridică la valoarea de 3 milioane de Euro.

Rogalski Grigoriu Public Relations

 

Centrul Clinic HIFU Terramed Conformal este o inițiativă a unui grup de 4 investitori privați, printre care și Centrul Medical Bio Terra Med care vine cu o experiență de 9 ani în sistemul medical privat din România. Metoda, o premieră pentru piața serviciilor medicale private, asigură tratarea formațiunilor tumorale benigne sau maligne localizate în: ficat, rinichi, pancreas, os, sân, uter, sfera ORL, prostată, mușchi și în țesutul adipos. Pentru implementarea metodei, Centrul Clinic HIFU Terramed Conformal beneficiază de un echipament performant denumit HAIFU JK 200, generator de ultrasunete focalizate de intensitate înaltă care distrug țesutul canceros prin supraîncălzirea acestuia. Costul aparatului este de 1.200.000 Euro.

“Centrul Clinic HIFU Terramed Conformal a apărut dintr-o nevoie reală existentă pe piața serviciilor medicale din România. Vorbim, de fapt, de inexistența, până acum, a unui astfel de serviciu care să amelioreze calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și să trateze diverse tipuri de tumori. Metoda de tratament HIFU-HCU este, în momentul de față, singura alternativă viabilă la metodele clasice de tratament cunoscute în România”, a declarat Dr. Nicolae Verga, Directorul Medical al Centrului Clinic HIFU Terramed.

HIFU Terramed Conformal are o suprafață de 500 mp și cuprinde: 2 cabinete, 1 sală de tratament, 1 secție de radioterapie și 5 rezerve. Centrul Clinic este localizat în str. Pelinului nr. 22, sector 3 (zona Mihai Bravu).

HIFU Terramed Conformal este proiectat și echipat la cele mai înalte standarde europene în domeniu cu echipamente și mobilier specializat furnizate de RadiusMed - distribuitor de echipamente medicale pentru radiologie și imagistică, terapie intensivă, infrastructură medicală, chirurgie, susținute de servicii de consultanță, integrare și management de proiect. Valoarea echipamentelor - purtând mărci de renume precum Hill-Rom, Promotal, Likamed, FranceHopital, KLS Martin, Melag, Masimo și Medela - este de peste 80.000 Euro.

Deși o premieră în România, HIFU este folosită cu succes de peste 15 ani în state din Europa, Asia și America. România este cea de-a patra țară din Comunitatea Europeană unde funcționează un astfel de aparat și unde se practică ablația prin hipertermie conformațională cu ultrasunete.

“METODA HIFU-HCU”

Metoda HIFU-HCU reprezintă un tratament neinvaziv cu ultrasunete focalizate. Fără a mai fi nevoie de o intervenție chirurgicală sau de iradiere, tratamentul cu ultrasunete focalizate de intensitate înaltă (HIFU) este o procedură medicală complet nedureroasă pentru pacient, de mare precizie și eficiență, menită să îmbunătățească tratamentul clasic al cancerului. Astfel, distrugerea tumorilor canceroase se realizează imediat și definitiv, fără a necesita spitalizare. Procedura poate fi repetată de câte ori este nevoie și poate fi utilizată și în cazul cancerului recurent. În plus, efectele adverse sunt diminuate comparativ cu metodele tradiționale de tratament, durata procedurii fiind cuprinsă între 1 și 4 ore.

HIFU-HCU permite tratarea formațiunilor tumorale benigne sau maligne localizate în ficat, rinichi, pancreas, os, sân, uter, sfera ORL, prostată, mușchi și țesutul adipos. Pentru implementarea metodei HIFU-HCU este necesar un echipament performant denumit HAIFU JK 200, generator de ultrasunete focalizate de intensitate înaltă care distrug țesutul canceros supraîncălzindu-l.

CUM SE APLICĂ PRINCIPIUL HCU (HIPERTERMIA CONFORMAȚIONALĂ CU ULTRASUNETE) ?

Principiul pe care se bazează metoda HIFU este cel al producerii de unde acustice, de înaltă frecvență, similare celor folosite în ecografie (ultrasunetele) pentru a le focaliza într‑o zonă precisă. Atunci cand ele ating "ținta" (punctul focal), se transformă în căldură care distruge celulele tumorale țintite fără a afecta structurile tisulare învecinate. Metoda este neinvazivă și nu are nici un efect secundar.

Cu ajutorul Softului Fusion Imaging, o inovație tehnologică în imagistica medicală, sunt afișate dual, în timp real, pe ecranul ecografului, imaginile ultrasonografice, precum și secțiunile corespondente de la CT/RMN, achiziționate anterior și introduse în memoria ecografului. Crește astfel semnificativ precizia și acuratețea localizării formațiunilor tumorale.

Scurt istoric al folosirii metodei de tratament HIFU-HCU

1950 - 1960: William și Frank Fry au tratat cu HIFU pacienți cu boala Parkinson și alte afecțiuni neurologice.

1989: Dr. Wang Zhibiao și Prof. Ruo Feng au început cercetările efectelor ultrasunetelor asupra țesuturilor.

1996: Dr. Wang Zhibiao și colaboratorii au tratat pentru prima dată o tumoră a osului la un pacient la Institutul de Inginerie Medicală a Ultrasunetelor din cadrul Universității de Științe Medicale din Chongqing.

În prezent tehnologia HIFU descoperită și optimizată de Dr. Wang Zhibiao și Prof. Ruo Feng este utilizată în mai mult de 300 de spitale în China.

În lume, echipamentele sunt utilizate în China dar și în alte țări cum sunt: Anglia (Oxford), Italia (Milano), Spania (Barcelona) și Rusia.

 


eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor. la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor. laZiar.ro : Ziare si reviste. la-Televizor.ro : Televiziuni

©2009