LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni este unul din puținele așezăminte de acest gen din România care are o secție destinată bolnavilor de Alzheimer.

Agerpres 

   

Directorul căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni, Magyari Vencel, a declarat pentru AGERPRES că în așezământul pe care îl conduce sunt îngrijiți 42 de bolnavi de Alzheimer, din mai multe județe din țară. Secția destinată acestor persoane se află la parter și dispune de 16 de camere, având acces și la o grădină securizată unde bătrânii pot ieși la plimbare. Bolnavii sunt distribuți în camere în funcție de stadiul bolii și sunt supravegheați permanent.

'Pe cei care nu au uitat să vorbească îi punem împreună în camere, pentru a comunica unii cu ceilalți', a afirmat Magyari Vencel.

El a precizat că îngrijirea acestor persoane este extrem de dificilă în cadrul familial și de aceea este nevoie de internarea lor în centre specializate.

'Sunt oameni care uită să mănânce, să vorbească, să se îmbrace, nu mai găsesc toaleta. Este, practic, o regresie către a doua copilărie care îi determină să nu-și mai recunoască proprii copii și să-și caute părinții', a spus Magyari Vencel.

Potrivit sursei citate, există și situații când aceste persoane devin violente sau sunt foarte greu de controlat.

Media de vârstă a pacienților cu Alzheimer, internați la Gheorgheni, este de 80 de ani, cel mai vârstnic asistat având 99 de ani.

'Boala nu alege. Am avut un fost medic, dar și un fost profesor universitar care au fost îngrijiți la noi', a spus directorul căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni.

Personalul de la așezământul harghitean a urmat cursuri pentru îngrijirea pacienților cu demență, susținute de specialiști din România și Ungaria.

Directorul căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni consideră că, în ultima vreme, boala Alzheimer s-a răspândit, iar numărul bolnavilor este în creștere. Dovadă stă numărul mare de cereri de internare venite din zona Brașov, unde se află un spital de psihiatrie în cadrul căruia se diagnostichează boala.

Magyari Vencel a mai spus că există o listă de așteptare cu bolnavi de Alzheimer în vederea internării lor în căminul de la Gheorgheni, motiv pentru care s-a luat decizia extinderii acestei secții. În acest moment, se elaborează un proiect de finanțate în cadrul Programului Operațional Regional care prevede transformarea etajului II al așezământului de la Gheorgheni în secție destinată bolnavilor de Alzheimer. În plus, se dorește mansardarea clădirii și amenajarea unei săli multifuncționale unde să se organizeze diverse activități.

'De bolnavii cu Alzheimer nu se ocupă nimeni. Ei nu sunt primiți în nici un cămin și trebuie făcut ceva pentru ei', a subliniat Magyari.

Potrivit specialiștilor, boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență. Boala și modificările organice din creier care o însoțesc au fost descrise pentru prima dată de psihiatrul și neuropatologul german Alois Alzheimer.

Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni a fost înființat, în anul 1996 de Asociația de Întrajutorare Caritas, iar în prezent găzduiește 145 de bătrâni, corpul personalului de îngrijnire fiind format din 70 de persoane.

Datorită condițiilor foarte bune oferite și a proiectelor derulate pentru îngrijire vârstinicilor, căminul din Gheorgheni a fost ales drept model de urmat de Fundația Principesa Margareta a României.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009