LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

În premieră, Ministerul Sănătății va derula un Program național de susținere a cuplurilor care recurg la fertilizare in vitro.

Ministrul Sanatatii

   

Programul va fi funcțional începând cu anul 2010 și are drept scop susținerea, de la bugetul de stat, a costurilor necesare procedurilor de fertilizare in vitro pentru 250 de tinere cupluri infertile.

“Este timpul ca infertilitatea să fie recunoscută de către autorități ca o problemă medicală ce produce suferință și care necesită compensare. Este corect ca și pacienții români să aibă acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de obstetric㠖ginecologie a Ministerului Sănătății și am decis că este necesar ca  de anul viitor programele naționale ale Ministerului Sănătății să cuprindă și o inițiativă pentru a ajuta tinerele cupluri”, a declarat prof. Dr. Adrian Streinu –Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În program  vor fi incluse, în principal, cupluri cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, urmând ca, ulterior,  membrii Comisiei de Obstetrică Ginecologie a MS să stabilească și alte criterii. Conform inițiativei, Ministerul Sănătății va susține financiar prima procedură de fertilizare in vitro. În cazul în care este nevoie ca acaesta să fie repetată, următoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri.

Bugetul noului program este estimat la aprox. 500 000 de euro anual.

Pe site-ul ministerului va fi postată o altă inițiativă a MS, proiectul de Legea Reproducerii Umane Asistate și Embriologiei, precum si Codul de Procedură.

Legea Reproducerii Umane Asistate și Embriologiei, precum si Codul de Procedura au fost create ca urmare a unei reale îngrijorări publice cu privire la implicațiile pe care noile tehnologii de reproducere asistată ar putea să le aibă asupra percepției și valorificării vieții umane și a relațiilor de familie.

Intervenția sau cercetarea medicală din domeniul reproducerii umane asistate are ca scop diminuarea problemelor de infertilitate sau reducerea riscului de apariție a anomaliilor ereditare

Legea Reproducerii Umane și Embriologiei privește toate modalitățile de utilizare a spermei, ovulelor și embrionilor cu aplicare umană și toate investigațiile care implică folosirea de embrioni umani vii. Această lege prevede obligații pentru centrele de cercetare în sensul practicării unor standarde de calitate și siguranță adecvate, furnizării și înregistrării de informații, asigurării de consultanță.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009