LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat o dezbatere publică privind accesul la tratament pentru pacienții diagnosticați cu Leucemie Mieloidă Cronică (LMC). La masa rotundă moderată de Cezar Irimia, președintele FABC, și-au spus punctul de vedere medicii Leny Caban, Dan Coriu și Alina Tănase.  

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

   

Reprezentând aproximativ 14% din tipurile de leucemie întâlnite la adulți, LMC apare pe fundalul unui proces complex de mutații cromozomiale. Acest tip de leucemie evoluează în trei faze succesive - cronică, accelerată și acută (blastică).

În prezent, pentru LMC, există tratament de linia I, la care unii pacienți dezvoltă, în timp, rezistență sau intoleranță, caz în care medicul curant recomandă tratamentul de linia a II-a. Ambele linii de tratament sunt disponibile în România în regim compensat 100%.

,,Întâlnirea de astăzi reprezintă mai mult decât un strigăt de ajutor. Este materializarea acumulării deznădejdii pacienților, a tristeții celor care au pierdut pe cineva drag, a dorinței noastre de a nu rămâne indiferenți. Contestăm cruzimea soluției de a trece un pacient cu leucemie pe o listă de așteptare în momentul în care dezvoltă rezistență la tratamentul de primă linie. O dată trecut pe această listă, pacientul poate muri așteptând acceptul pentru linia doua, accept care vine în urma eliberării unui loc. Cu siguranță, știți că în leucemie locurile nu se eliberează pentru că pacienții se însănătoșesc”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

LMC este o boală severă, cu un prognostic rezervat. Cu toate acestea, terapiile de ultimă generație, disponibile și la noi în țară, în sistem compensat, au modificat cu mult rata de supraviețuire globală. Teoretic, pacientul asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate are acces la tratamentul compensat. Problemele și implicit riscurile în ceea ce privește viața pacientului, apar din cauza disfuncționalității sistemului. Astfel, pentru un pacient cu LMC, intrarea în schema de tratament nu înseamnă neapărat siguranță pentru că, dezvoltarea de rezistență la terapia de linia I, îl trece automat în așteptare. 

,,Timpul nu iartă, iar pacienții cu leucemie trăiesc, la propriu, cu gândul la ziua de mâine. Pentru că decidenții noștri trăiesc într-un glob de sticlă, am vrut să le comunic, în numele pacienților pe care îî reprezint de ani de zile, că aceștia ajung să moară pe listele de așteptare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Am depus un memoriu pentru restabilirea normalității la nivel decizional. Este normal ca pacientului să îi fie asigurat tratamentul optim astfel încât starea sa de sănătate să nu se deterioreze. Astfel, cerem CNAS și Ministerului Sănătății să ia în considerare regândirea sistemului.  Nu este dificil deloc, existând deja o patologie în care pacientul își urmează, fără așteptare tratamentul pe linia II-a din momentul în care dezvoltă rezistență la terapia de linie I – poliartrită reumatoidă”, a adăugat Cezar Irimia.

Tratamentul pentru LMC este extrem de dur pentru organismul pacienților, necesitând un regim alimentar adecvat și un stil de viață disciplinat. Durității tratamentului i se alătură piedicile sistemului. Pentru a primi recomandarea terapautică adecvată stării sănătății, pacienții trebuie să efectueze teste de monitorizare periodice. Astfel, la intervale cuprinse între 3 și 6 luni, pacienții trebuie să efectueze testul citogenetic și pe cel molecular, fiecare costând aproximativ 100 Euro.

În România sunt aproximativ 1.000 de pacienți în viață diagnosticați cu LMC, din care 700 sunt în tratament. Pentru cei care dezvoltă rezistență la terapia de linia I, așteptarea pentru tratamentul de linia IIa înseamnă diminuarea rezultatelor terapeutice și punerea în pericol a vieții.

În țările europene, pacientul își continuă tratamentul pe baza recomandărilor medicului curant. Spre exemplu, în Ungaria și Cehia, țări în care sunt adoptate ghiduri internaționale recunoscute și în România, pacientul este tratat pe linia I atâta timp cât răspunde la terapie. La recomandarea medicului specialist este trecut pe terapia de linia II, fără a fi plasat pe o listă de așteptare.

Înființată în anul 2005, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a apărut ca răspuns la nevoia bolnavilor de cancer de a avea un punct de referință comun. Având peste 30.000 de membrii, FABC este membru fondator al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), coaliție care reunește organizații care reprezintă interesele pacienților cu boli cronice din România, respectiv cancer, hepatite, HIV/SIDA, diabet, hemofilie și alte boli rare.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009