LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Contact

Asociația REACT și LaborMed Pharma, în parteneriat cu Ministerul Sanătății, Institutul Național de Hematologie și Uniunea Națională a Studenților din Romania, anunță lansarea celei de-a șasea ediții a campaniei de donare de sânge „Dăruiește din inimă”, campanie destinată îmbunătățirii rezervelor de sânge din centrele de transfuzii. 

LaMedic

 

Efortul anual al organizatorilor de a stimula donarea de sânge vine ca răspuns la criza acută și cronică din sistemul sanitar. Anul acesta campania reunește studenți, jurnaliști și angajați ai companiilor românești și multinaționale, în încercarea de a sensibiliza și responsabiliza publicul larg, de a fideliza donatorii. 

Ediția din 2007 a campaniei se va desfășura în perioada 21 mai – 1 iunie, în 12 centre din țară: Arad, București, Bacău, Cluj, Craiova, Constanța, Iași, Timișoara, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Reșița și Pitești.

În prima săptămână, campania va urmări atragerea donatorilor din rândul studenților, centrele mobile de colectare a sângelui fiind amplasate în centrele universitare. În cea de-a doua săptămână, se urmărește atragerea jurnaliștilor și a angajaților din companii românești și multinaționale, unitățile mobile circulând, pe rând, în principalele redacții bucureștene și sedii de companii.

În urma campaniei „Dăruiește din inimă”, în funcție de cantitatea de sânge donată, va fi desemnat㠄Cea mai inimoasă companie”, respectiv “Cea mai inimoasă redacție”. În mod similar, orașul care va înregistra cele mai bune rezultate ale campaniei va primi premiul pentru „Cel mai inimos centru”.

În București, donarea de sânge se poate face la Centrul de Transfuzii, la centrul mobil din Universitatea Politehnică sau la Spitalul de Urgență Floreasca.

„Problema lipsei sângelui este acută și persistentă în sistemul sanitar românesc. Campaniile de donare de mică anvergură nu pot rezolva problema. „Dăruiește din inim㔠a devenit deja o tradiție, fiind la a șasea ediție. Suntem plăcut impresionați de faptul că, de la an la an, pe lângă sprijinul acordat de instituțiile sistemului sanitar, din ce în ce mai multe companii românești ne oferă ajutorul. Este cazul sponsorilor de anul acesta, dintre care vom avea și donatori. Obiectivul principal al campaniei este fidelizarea donatorilor, mai ales a tinerilor. Trebuie, în primul rând, să înțelegem cu toții importanța majoră pe care o are donarea de sânge. Deseori, viața unui om atârnă de posibilitatea efectuării unei transfuzii. Acel om poți fi tu, o rudă sau un prieten. Responsabilizarea civică este primul pas spre rezolvarea problemei sângelui”, a declarat Anca Ștefan, președinte al Asociației REACT.

„Sângele nu este o problemă a spitalelor, ci a noastră, a întregii societăți. Transfuziile de sânge salvează vieți. Noi înșine fiind o companie dedicată vieții, am ales ca, împreună cu Asociația REACT, să organizăm periodic campania „Dăruiește din inimă”. Credem în succesul ei, având în vedere eforturile organizatorice din acest an și rezultatele obținute în edițiile trecute. Astfel, în 2005, din 6 centre au fost colectați 778 de litri de sânge de la 1945 de donatori. Anul acesta mizăm pe creșterea numărului de persoane implicate, în urma extinderii campaniei la douăsprezece centre și a implicării directe a redacțiilor ziarelor și a altor companiil. ” a declarat Andreea Voicu Jiquidi, director de comunicare la  LaborMed Pharma.

Persoanele care vor dona sânge, dăruind astfel din inimă, vor beneficia de un set de analize gratuite și vor primi bonuri de masă în valoare de 50 RON, napolitane și băuturi din partea Nestle și Coca-Cola, sponsorii campaniei. De asemenea, pentru a valoriza gestul lor în cadrul grupului, donatorii vor primi brățări roșii cu insemnele campaniei.  

Ediția anterioară a campaniei „Dăruiește din inim㔠a fost distinsă cu Premiul de excelență Medic.ro pentru cea mai buna campanie de informare si prevenție în domeniul sănătății și cu Golden Award for Excellence, decernat de Forum for International Communications în cadrul Romanian Public Relations Award.

Donarea de sânge se poate face în:

București:       

Universitatea Politehnică

Centrul de Transfuzie Sangvină (CTS) București,Str. C-tin Caracas Nr. 2-8, Tel:021/212.81.26

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca

Arad:

CTS ARAD, Str. Spitalului Nr 2-4, Tel: 0257/ 270 597

Bacău:

CTS BACAU, Str Mărășești Nr 22, Tel: 0234/535. 769

Cluj:

CTS CLUJ NAPOCA , Str. N. Bălcescu Nr. 18, Tel: 0264/592.882

Craiova:

CTS CRAIOVA, Str. M. Antonescu Nr. 60, Tel : 0251/418.171

Iași:

CTS IAȘI, Str. N. Bălcescu Nr. 21, Tel: 023 2/224.371

Timișoara:

CTS TIMIȘOARA, Str. Balanței Nr. 3, Tel: 0256/463.001

Constanța:

CTS CONSTANȚA, Str. N. lorga Nr. 85, Tel: 0241/520.711

Pitești:

CTS PITEȘTI, Str. Negru Vodă Nr. 43, Tel: 0248/221.057

Reșița:

CTS REȘIȚA, Str. I.L. Caragiale, Nr 1, Tel: 0255/213 587

Târgu Jiu:

CTS Tg. JIU, Str 22 Decmbrie Nr 22bis, Tel: 0253 244.731

Târgu Mures:

CTS Tg.MUREȘ, Str. Nolter Karoly Nr. 2, Tel: 0265/214.507

Condițiile care trebuie îndeplinite de donatori:

. vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani

. greutate minimă - 58 kg fetele și 60 kg băieții

. hipotensiune: TA < 100/60 mmHG

. hipertensiune: TA > 80/130 mmHG

. să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie - 4 dioptrii, anemie, gripă

. să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice

. femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală

. să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării

Pentru ca donarea să se desfășoare în condiții bune se recomandă:

. odihnă suficientă în noaptea prealabilă donării

. înainte de donare: alimentație ușoară, dar bogată în fier; se vor evita produsele bogate în grăsimi, prăjelile, fiind recomandate carnea slabă, peștele, cerealele, leguminoasele aport crescut de apă și evitarea băuturilor care conțin cofeină.        

  


©2007 Sarom SRL