LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Magazin Contact

Ministrul Sănătății, Ion Bazac, a declarat că vrea să introducă, de anul viitor," modelul italian" în ceea ce privește angajații aflați în concedii de boală, adică polițiștii să verifice dacă aceste persoane sunt într-adevăr bolnave "în cazul în care nu apar în evidența vreunui spital".

Mediafax

 

Bazac a explicat că angajații aflați în concediu de boală trebuie să fie ori la spital, ori acasă, iar "modelul italian" presupune ca polițiștii să verifice dacă persoanele respective sunt într-adevăr bolnave la domiciliu.

"Am de gând să fac un lucru extrem de clar privind concediile medicale, pentru că medicii care dau concedii medicale sunt în rețeaua Ministerului Sănătății. Cei cu dosare de pensionare pe caz de boală din păcate nu sunt sub jurisdicția Ministerului Sănătății. Iar în legătură cu concediile medicale, care sunt în momentul acesta evaluate la peste un miliard de lei anual, bani pe care îi plătim din fondul asigurărilor de sănătate, cred că aici trebuie gândită o cu totul altă strategie. Din păcate sau din fericire am să folosesc «modelul italian», unde lucrurile sunt extrem de clare și transparente", a spus Bazac.

Acesta a susținut că persoanele aflate în concediu de boală sunt fie internate într-un spital - și atunci apar în evidența unității medicale - fie sunt bolnave la domiciliu și poliția va verifica acest lucru.

"Dacă nu se află într-una din cele două situații, atunci probabil ceva este în neregulă cu el și lucrul acesta va fi penalizat. Poliția face aceste controale. Dacă este internat în spital, este în evidența unui spital. Dacă nu îl găsește acasă (polițistul - n.r.) în perioada concediului, se anulează concediul și primește o amendă. Mecanismul acesta se va implementa și în România", a adăugat Bazac.

Acesta nu a răspuns la întrebarea cum se va proceda dacă persoanele respective nu îi deschid ușa polițistului trimis să verifice dacă sunt acasă.

Ministrul a admis că polițiștii nu au bani nici să prindă infractorii, dar a spus că aceasta este situația de acum, în timp ce el vorbește de "un principiu general".

Potrivit ministrului Ion Bazac, "sistemul italian" urmează să fie implementat în România de la 1 ianuarie 2010.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009