LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Magazin Contact

Ministerul Sănătății demarează campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin. Programul de vaccinare anti-HPV, demarat de fosta conducere a Ministerului Sănătății în 2008, a fost înghețat de către ministrul Bazac după ce doar 2% din grupul țintă a fost vaccinat.

Ministerul Sanatatii

 

Ministerul Sănătății lansează oficial campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin sub mesajul “Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!”. Campania se derulează cu sprijinul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, cu susținerea OMS, UNICEF și a Fondului ONU pentru Populație și este finanțată integral de către companiile producătoare a vaccinurilor anti-HPV.

“Sunt hotărât să mai dăm o șansă acestui program, urmând recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, care susțin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin.

De data aceasta, Ministerul Sănătății va face lucrurile cum trebuie: corect, avizat și cu respect față de părinți,  așa cum nu au fost făcute anul trecut. Vom derula o campanie de informare și numai după evaluarea ei vom decide dacă vom relua sau nu vaccinarea”, a declarat Ministrul Sănătății, dr. Ion Bazac.

Potrivit unei analize interne a MS, 110.000 de eleve între 9 și 11 ani urmau să fie imunizate împotriva virusului responsabil de apariția cancerului de col uterin prin programul de imunizare HPV de anul trecut. Deși în 2008 s-au contractat 330.000 de doze care nu au fost achitate până în prezent, au fost vaccinate doar 2600 de eleve, circa 2% din totalul grupului vizat.

Strategia campaniei de informare solicitată de către ministrul Bazac pornește de la deficiențele programului din 2008 – informație insuficientă sau neadecvată, pe fondul lipsei de disponibilitate pentru dialog a autorităților. Astfel, Ministerul Sănătății va demara o campanie de informare națională cu o componentă predominantă de comunicare directă și care va viza părinții, medicii și profesorii, principalele categorii responsabile de dezvoltarea copiilor. Centrul Național de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU), o entitate special creată, va asigura coordonarea și permanența comunicării cu publicurile țintă și cu presa.

“Ne dorim un dialog și un contact direct cu părinții. Medicii, diriginții și profesorii se vor întâlni cu părinții la școală și în cabinetele medicale pentru a discuta despre infectarea cu virusul HPV, cancerul de col uterin și despre vaccinarea de prevenire”, a adăugat ministrul Bazac.

“Nimeni nu va fi încolonat la imunizare. Aceasta va fi derulată numai dacă, statistic, în urma evaluării, reiese că minimum jumătate dintre părinți înțeleg și sunt dispuși să își vaccineze copiii”, a completat Bazac.

Campania de informare presupune două etape principale de transmitere a informațiilor. În prima etapă, comunicarea va viza direct medicii responsabili de vaccinarea în școli și profesorii diriginți ai claselor a VI-a și a VII -a (anul școlar 2009-2010). În a doua etapă, aceștia se vor întâlni în școli cu părinții, pentru a le asigura cât mai multe informații, corecte și complete, care să-i ajute să decidă în ceea ce privește protejarea sănătății copiilor și reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. A treia etapă presupune evaluarea campaniei de informare, prin intermediul unui sondaj de opinie, derulat după toate regulile statistice și de sănătate publică. Evaluarea urmărește să identifice gradul de deschidere față de vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin. În funcție de rezultat, vom decide cât de oportună este derularea programului de vaccinare.

Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, vor asigura comunicarea cu structurile de sănătate publică și de învățământ județene. Acestea, la rândul lor, asigură transmiterea informațiilor între profesori și medici, pe de o parte și părinți, pe de altă parte. 

În următoarele luni, părinții vor avea acces direct la informații avizate și complete despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV: materiale informative dedicate pentru medicii vaccinatori și pentru publicul larg, numărul gratuit de informare TEL VER DE: 08008-00008, medici specialiști deschiși să ofere toate informațiile în cadrul unui Centru Național de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU). CNIPCCU va funcționa pe toată durata campaniei în cadrul Institutului pentru Sănătate Publică București, iar la capătul liniei telefonice gratuite vor răspunde operatori special pregătiți, care vor furniza informații tuturor solicitanților. Întrebările care depășesc competențele operatorilor vor fi redirecționate către grupul de specialiști ai Centrului Național de Informare, care vor oferi răspunsurile avizate.

Mecanismul și detaliile campaniei au fost hotărâte în cadrul Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Informare, înființat prin dispoziția și sub coordonarea Ministerului Sănătății. Format din peste 30 de specialiști din Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, OMS, UNICEF, Fondul ONU pentru Populație, precum și reprezentanți ai societății civile și ai celor două companii producătoare de vaccin. 

SCURT GHID PENTRU PARINTI CU PRIVIRE LA CANCERUL DE COL UTERIN SI LA INFECTIA CU HPV (HUMAN PAPILLOMA VIRUS - VIRUSUL PAPILLOMA UMAN)

PARINTII INTREABA, SPECIALISTII RASPUND 

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009