LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Contact

Situatia actuala privind evolutia infectiilor acute respiratorii

Ministerul Sanatatii

În ultimele 3 săptămâni, la nivel național, numărul total de infecții respiratorii acute raportate au crescut cu 12,5 % față de media înregistrată în săptămânile anterioare, fenomen obișnuit pentru sezonul în care ne aflăm. Infecțiile Acute ale Căilor Respiratorii Superioare (IACRS) au crescut cu 11 % iar pneumoniile cu 14 % .

Față de aceeași perioadă de supraveghere din sezonul anterior, numărul total de cazuri de infecții respiratorii a crescut cu 20 % (de la 56396 in 2005 la 68124 in 2006-cifre valabile pentru saptămâna 50 a fiecarui an).

Se poate vorbi de o creștere a numărului de cazuri dar nu de o epidemie de infecții acute respiratorii deoarece epidemia este produsă de un singur agent patogen iar în cazul virozelor etiologia este multifactorială. Deocamdată numărul de cazuri se încadrează în limita așteptată pentru acest sezon.

Nu au fost înregistrate decese prin afecțiuni acute respiratorii.

De asemenea, nu suntem în epidemie de gripă. Până în prezent au fost depistate serologic doar două cazuri de gripă la nivelul întregii țări.

 

CUM SE TRANSMITE BOALA ?

Boala se transmite pe calea aerului prin inhalarea picăturilor de secreție eliminate de bolnavi prin tuse sau strănut, ori indirect, prin contactul cu mâinile contaminate ale bolnavului, sau cu diferite obiecte ce aparțin acestuia.

Apariția acestor infecții respiratorii virale este favorizată în sezonul rece, datorită faptului că virușii sunt rezistenți la temperaturile scăzute, iar organismul uman are rezistență scăzută.

CÂT DE GRAVĂ ESTE BOALA?

Virozele nu sunt grave, dar pot produce complicații la copii, persoanele în vârstă și la cele cu boli cronice. Nu există vaccin contra virozelor, ci doar contra gripei.

MĂSURI GENERALE DE PREVENIRE

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă:

·        evitare locurilor aglomerate;

·        evitarea staționării prelungite în frig;

·        evitarea anturajului cu persoanele care tușesc sau strănută;

·        folosirea batistei de către persoanele care strănută sau tușesc pentru a-i proteja pe cei din jur;

·        aerisirea locuinței și a locului de muncă;

·        respectarea regulilor de igienă individuală;

·        purtarea unei vestimentații potrivite sezonului, care să protejeze corpul de intemperii;

·        consumul de fructe și legume proaspete pentru aportul lor de vitamine, care cresc rezistența organismului la boală;

·        prezentarea la medic la primele semne de boală pentru a preveni complicațiile (sunt mai expuse la îmbolnăvire și la complicații copiii, persoanele peste 65 de ani, fumatorii, alcoolicii, bolnavii cu afecțiuni cronice).

MĂSURI LUATE DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII PUBLICE

Pentru protecția persoanelor la risc îmbolnăvire prin gripă, MSP a distribuit în luna octombrie, noiembrie și decembrie în mod gratuit, 1.850.000 de doze de vaccin gripal prin Autoritățile de Sănătate Publică județene și ale Municipiului București. Au fost vaccinate până în prezent peste 1 700 000 de persoane. În stocul Ministerului Sănătătții Publice mai există 1 000 000 de doze de vaccin care urmează să fie folosite în lunile ianuarie și februarie.

MSP supraveghează în permanență evoluția infecțiilor acute respiratorii din țară prin sistemul de supraveghere instituit de specialiștii din domeniu.


©2006 Sarom SRL