LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Analiza Programului de vaccinare impotriva cancerului de col uterin .

Ministerul Sanatatii

 

Ministrul Sănătății, Dr. Ion Bazac: «Problematica în cazul cancerului de col uterin este foarte complexă și trebuie gestionată eficient pe termen mediu și lung, în spiritul responsabilității sociale, medicale și administrative.»

Astăzi, 18 ianuarie 2009, Ministrul Sănătății, Dr. Ion Bazac, a prezentat public rezultatele raportului de audit cu privire la campania de vaccinare anti-HPV.   Programul a fost demarat la începutul lunii noiembrie și s-a adresat elevelor din clasa a IV-a.  Ministerul Sănătății a achiziționat, cu 23 milioane de Euro, 110.000 de vaccinuri împreuna cu cele două rapeluri aferente

 Principalele concluzii ale raportului de audit sunt:

Din totalul de eleve de clasa a IV-a, au fost vaccinate cu prima doza numai 2615, adica 2,57% din cohorta eligibilă;

Dozele de vaccin neutilizate se află în custodia Direcțiilor de Sănătăte Publică Județene;   

Principala problemă a nereușitei campaniei a fost lipsa informării populației, în special a părinților și a medicilor;

In plus, NU a existat o scrisoare de informare metodologică adresată medicilor care urmau să administreze vaccinul;

 A fost introdusă, pentru prima dată în sănătătea publică, noțiunea de “refuz informat”, care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate.

“Derularea ineficientă a acestei campanii poate avea efecte nedorite pe termen mediu și lung, atât în planul gestionării eficiente a bugetului de stat, dar mai ales în plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare în general, cu efecte grave asupra sănătății populației pe termen lung”,  a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sănătății.  

Recomandările europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevăd programe de screening, cu efecte imediate asupra reducerii mortalității datorate acestei afecțiuni. Deși România are o rată a mortalității prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decât media europeană, situându-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populația feminină NU a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin.  “Una dintre principalele probleme ale programului constă în faptul că nu și-a propus să amelioreze în nici un fel situația actuală.  Scăderea ratei de îmbolnăvire de acum în 15 ani este importantă, dar nu trebuie să uităm că, în prezent, în România cancerul uterin face aproximativ 2200 de victime anual. Astfel, există un potențal de aproximativ 30.000 de femei pe care această campanie nu le ajută practic cu nimic ”, a comentat Ministrul Sănătății.  “Trebuie să acționăm responsabil pe termen lung, dar este absolut necesar să ne orientăm eforturile și către perioada imediat următoare”.

Programul de vaccinare trebuie să fie complementar programului de screening, care constă în depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic (Babeș-Papanicolau).  Vaccinarea anti-HPV are rezultate potențiale de reducere a incidenței cancerului de col uterin pe  termen lung (peste 15-20 de ani) și previne circa 70% din infecțiile HPV responsabile de cazurile de cancer de col uterin. 

In urma concluziilor raportului, Ministrul Sănătății a transmis în mod transparent o invitație companiilor furnizoare de vaccin HPV, în vederea rediscutării contractului, pentru a asigura astfel implementarea eficientă a acestui proiect.  “Sunt convins că aceste două mari companii vor înțelege demersul nostru și că vom obține suportul necesar pentru derularea unui program eficient în adevăratul sens al cuvântului. Mizăm pe spiritul civic pe care l-au manifestat în nenumărate rânduri și cred că există toate premisele pentru a  putea acționa responsabil în parteneriat”, a adaugat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sănătății. 

Ministrul Sănătății a dispus constituirea unei comisii de specialiști pentru renegocierea contractului.  În urma discuțiilor cu cele două companii, Ministerul Sănătății își propune:

Lansarea unui program de screening la nivel național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin;

Demararea împreună cu industria farmaceutică, a unei ample campanii naționale de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV;

Instruirea temeinică a personalului cu atribuții specifice în campania de vaccinare;

Amánarea livrarilor la o dată stabilită de comun acord  prin introducerea unei noi strategii și responsabilizarea socială a producătorilor;

Reluarea vaccinării numai după evaluarea rezultatelor campaniei de informare.

 “Acest program a fost ca un cadou oferit pe întuneric de către un necunoscut. Câti l-ar lua? Acum trebuie să aprindem lumina și să desfacem pachetul, ca oamenii să vadă ca e un lucru bun, oferit cu intenții bune”, a conchis Dr. Ion Bazac, Ministrul Sănătății.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009 SARO Media  SRL