LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Reîntoarcerea Rachidei Dati la Ministerul de Justiție al Franței, la doar 5 zile după ce născuse o fetiță, suscită ample polemici. Pentru unii, Rachida Dati 'nu a avut de ales'; pentru alții este vorba despre dorința dnei ministru de a câștiga dividende politice. De asemenea, această grabnică revenire stârnește uimire sau critici din partea feministelor, chiar dacă specialiștii afirmă că, din punct de vedere medical, 'nu există contraindicație psihologică', notează cotidianul francez Liberation.

Agerpres

 

Rachida Dati născuse vinerea trecută, prin cezariană, o fetiță, pe care a numit-o Zohra, reluându-și îndatoririle de ministru al justiției de miercuri, în aceeași zi în care se externase din spital. 

În Franța, concediul de maternitate este pentru salariate de 16 săptămâni, de obicei 6 înainte de naștere și 10 după. Însă, fiind ministru, Rachida Dati se sustrage codului muncii, care prevede pentru această perioadă nu un salariu, ci o indemnizație.

'Sarcina nu este o boală', declară doctorul Georges-Frabrice Blum, vicepreședintele Colegiului Național al Medicilor Ginecologi-Obstetricieni /CNGOF/, în opinia căruia 'nu există o contraindicație psihologică' pentru revenirea grabnică la locul de muncă. De asemenea, Blum subliniază că actualele tehnici de cezariană sunt 'mult mai puțin invalidante în ceea ce privește reluarea activității profesionale': 'peritoneul nu mai este suturat ca înainte, a doua zi femeia având impresia că a născut normal, neexistând dureri'. Cu toate acestea, Blum recomandă un repaos 'de cel puțin 3 săptămâni până la o lună'.

Asociațiile feministe văd în grabnica revenire la muncă a Rachidei Dati 'un exemplu foarte prost'. 'Este un scandal', declară Maya Surduts, membră a Colectivului Național pentru drepturile femeilor. 'Angajatorii ar putea profita, pentru a face presiuni intolerabile asupra femeilor', subliniază Surduts.

Florence Montreynaud, președinta unei asociații feministe și mamă a patru copii declară, 'scandalizată', că femeile au nevoie de acest concediu 'pentru a se reface'. De meserie istoric, ea amintește de lupta femeilor pentru concediile de maternitate. 'Dopată cu adrenalina puterii', dna ministru reproduce 'exploatarea monstruoasă a muncitoarelor din anii 1920, care nășteau în proporție de peste 20% la uzină'. Montreynaud regretă că o asemenea atitudine împarte femeile în două categorii: femei puternice /'superwomen'/ și femei slabe /de caracter/.

Marie-Pierre Martinez, secretar general al Departamentului pentru Planificare Familială, regretă faptul că Rachidei Dati i se aduc aceste acuzații nedrepte. În opinia sa, într-o societatea unde regulile rămân 'foarte masculine', ea 'nu avea de ales'. Dati este nevoită să-și continue rapid cariera, deoarece în sferele puterii 'absența echivalează cu un mijloc de a fi dat afară din sistem'.

Comisia Europeană a propus prelungirea până la 18 săptămâni a concediilor de maternitate, considerând că este vorba despre 'o investiție ce le-ar permite europenilor să-și organizeze mai bine viețile'.

Segolene Royal, care atunci când născuse, în 1992, era ministru al mediului, revenise la rândul ei foarte repede la conducerea ministerului său. Sarah Palin, care nu era încă vice al candidatului republican în alegerile prezidențiale americane John McCain, își reluase funcțiile de guvernator al regiunii Alaska la doar 4 zile după ce născuse al 5-lea copil, în aprilie 2008. Recent, ministrul spaniol al apărării, Carme Chacon, și-a 'revendicat' în schimb 6 săptămâni de concediu de maternitate.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009 SARO Media  SRL