LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislaţie  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Ministerul Sănătătii recomandă continuarea procesului de vaccinare  impotriva gripei.

Ministerul Sanatatii

 

Până la 4 ianuarie 2009, Ministerul Sănătătii  a realizat, gratuit,  vaccinarea antigripală pentru un număr de peste 3 milioane de persoane.

Recomandarea de vaccinare antigripală  este adresata in special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice si personalului medical. Acestia se pot vaccina gratuit la medicii de familie, respectiv in unitatile in care sunt angajati.

De asemenea, Ministerul Sanatatii face un apel catre medici sa recomande si sa efectueze vaccinarea antigripala, deoarece perioada utila de vaccinare se prelungeste si in saptamanile urmatoare.

La nivel national, Ministerul Sănătătii a realizat vaccinarea antigripala a unui numar de 3.032.665 de persoane, din grupele de risc stabilite conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din care:

a)     30.415  vaccinari la grupa de varsta –  0- 4 ani;

b)    139.696  vaccinari la grupa de varsta –  5- 14 ani;

c)     1.350.830 vaccinari la grupa de varsta – 15-64 ani;

d)    1.511.724 vaccinari la grupa de varsta  > 65 ani.

Mentionam ca vaccinarea antigripala a populatiei la risc se realizeaza gratuit, in cadrul „Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare””. Pentru sezonul 2008 – 2009 au fost achizitionate de Ministerul Sănătătii  si distribuite in teritoriu 3100000 doze vaccin gripal. Pana la data de 4 ianuarie 2009 s-au utilizat aproximativ 97% din dozele achizitionate.

La nivel european, se inregistreaza o circulatie mai intensa a virusurilor gripale in 6 tari din Vestul Europei (Portugalia, Franta, Anglia, Irlanda de Nord, Spania, Olanda).

Ieri, 8 ianuarie 2009, Centrul European pentru Controlul Bolilor e emis un comunicat de presa in care sublinizaza ca unele state membre din sudul si vestul UE au raportat infectii gripale peste nivelurile ultimelor doua sezoane si ca este probabila, in urmatoarele saptamani, o raspandire a infectiei gripale catre nordul si estul continentului. Majoritatea virusurilor identificate au fost A(H3N2), subtip asociat cu epidemii de severitate moderata in America de Nord in sezonul 2007 – 2008 si in unele parti ale emisferei sudice in perioada de iarna 2008. Subtipul A(H3N2) este continut in compozitia vaccinului gripal administrat in Romania.

In contextul evolutiei gripei la nivel european ne putem astepta la cresterea numarului de cazuri de gripa si in Romania.

Deocamdată, evolutia infectiilor respiratorii (gripa, IACRS si pneumonii) in prima saptamana de supraveghere din anul 2009 (29.12.2008 - 04.01.2009), la nivel national, se caracterizeaza printr-un numar total de cazuri cu aproximativ 12% mai redus fata de saptamana anterioara, si cu aproximativ 11% mai redus fata de aceeasi saptamana de supraveghere a anului trecut.

De asemenea, numarul de infectii respiratorii pe categorii (pneumonie, IACRS si gripa) se situeaza sub valorile maxime asteptate (calculate pe ultimele 5 sezoane neepidemice). Astfel, au fost raportate în prima săptămână din acest an un caz  clinic de gripa, 15818 cazuri de infectii acute respiratorii superioare si 7350 cazuri de pneumonii. Cele mai multe cazuri noi de infectii respiratorii, cat si de pneumonii s-au inregistrat la grupa  de varsta 0-4 ani. Infectiile respiratorii au fost mai frecvente in judetele Iasi, Botosani, Covasna si Maramures iar pneumoniile in judetul Botosani.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2009 SARO Media  SRL