LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Trei din cinci români susțin că propriile mâncăruri tradiționale sunt cele mai "periculoase" pentru siluetă, relevă un studiu GfK referitor la atitudinile europenilor și americanilor cu privire la diete, mâncăruri tradiționale și gătit.

Agerpres

 

Românii consideră că mâncărurile care îngrașă cel mai mult sunt chiar cele românești.

Mâncărurile ungurești și cele americane sunt și ele menționate printre mâncărurile grase, dar de mai puțin de 10% dintre români.

În comparație cu alte țări studiate în cadrul aceluiași proiect, România este pe locul 5 în topul țărilor cu cele mai grase mâncăruri, fiind surclasată de Ungaria, Cehia, Grecia și SUA.

Dieta nu este practicată de foarte mulți români ca metodă de a scăpa de kilogramele în plus. Femeile din mediul urban, indiferent de vârstă, practică în special o metodă de slăbire.

Patru din cinci români au declarat că de cele mai multe ori beau apă la masa de prânz. Ocazional ea este înlocuită de bere, vin sau sucuri, naturale ori carbogazoase.

Unul din cinci bărbați consumă frecvent bere la masa de prânz sau vin, în special din mediul rural. Femeile preferă mai degrabă sucurile și cafeaua. Alte băuturi prezente pe masa românilor la prânz sunt laptele și ceaiul, fiecare fiind printre preferințele a aproximativ 10% dintre români. 11% dintre bărbați consumă frecvent băuturi alcoolice tari la masa de prânz.

În privința consumului de sucuri naturale și carbogazoase, România este aproximativ la același nivel de preferință cu țările din centrul și estul Europei și puțin peste nivelul celor din vestul Europei.

Doar rușii și cehii ne depășesc în privința consumului de cafea la masa de prânz. În ceea ce privește preferința pentru bere suntem pe locul 4, fiind surclasați de cehi, suedezi și austrieci. La aceste produse, România se situează peste media Europei vestice sau centrale și de est. 

La consumul de vin la masa de prânz suntem mult peste media Europei centrale și de est și la același nivel cu Europa vestică, unde unul din trei italieni sau greci beau frecvent vin în timpul mesei principale.

Cercetarea mai relevă că în gospodăriile românești se gătește în cinci zile ale săptămânii, medie scăzută în comparație cu celelalte țări participante la studiu. Numai în 43% dintre gospodării se gătește în fiecare zi, iar în 35% o dată la două zile.

În mediul urban gătitul la două zile este preferat în mai multe gospodării decât în mediul rural, 39% față de 27%.

În principal, gătitul revine în responsabilitatea femeilor, în special a celor între 30 și 54 de ani. Doar în 9% dintre gospodăriile din România gătesc bărbații.

Țările în care bărbații gătesc mai mult sunt Danemarca, Anglia, Finlanda, Olanda și SUA - un sfert dintre gospodării.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media  SRL