LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Specialiștii în reumatologie susțin necesitatea unei campanii de informare.

Agerpres

Poliartrita și spondilita sunt boli grave, care afectează articulațiile, dar și organismul ca întreg și, de aceea, influențează semnificativ calitatea și durata vieții, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, dr. Cătălin Codreanu, directorul Centrului Metodologic de Reumatologie "Ion Stoia".

Ca urmare, reprezentanții Ligii Române contra Reumatismului atrag atenția asupra necesității acordării unei mai mari importanțe acestor boli din partea autorităților.

"Trebuie să luăm poziție și să facem tot ce putem fiecare, pentru a comunica incidența acestor boli în România, implicațiile serioase, precum și costurile sociale uriașe, mai ales indirecte ale acestor afecțiuni", a subliniat dr. Cătălin Codreanu.

El a adăugat că este foarte importantă diagnosticarea cât mai precoce și institutirea tratamentului mai agresiv cu terapii puternice, cu atât mai mult cu cât acești pacienți au șansa de a reveni la o viață normală, de a-și întemeia o familie, de a-și menține locul de muncă.

Dr. Cătălin Codreanu a subliniat că aceste terapii au efecte cu atât mai bune cu cât sunt prescrise într-o fază incipientă a bolii.

Specialistul a spus că trebuie să se lanseze o campanie de educare a publicului larg, pentru a-l îndemna pe pacient să se prezinte cât mai devreme la medicul reumatolog, imediat ce constată o durere articulară la nivelul mâinilor, la nivelul piciorului, să meargă la controale regulate, pentru a depista cât mai devreme afecțiunea.

Această boală afectează peste 1% din populația României - aproximativ 200.000 români suferă de poliartrită reumatoidă și aproximativ 50% din aceștia ajung la un grad de invaliditate care are drept consecință pensionarea prematură, în câțiva ani după diagnosticarea bolii. Leziunile articulare ireversibile se instalează din primul an de boală. Boala debutează între 20-40 de ani.

Costurile medicale directe pentru un pacient cu poliartrită reumatoidă reprezintă doar doar un sfert din costurile totale - din costurile directe doar 26% sunt costuri determinate de medicație, iar 50% sunt costuri de spitalizare -, restul de 74% fiind costuri indirecte, generate de concedii medicale, absența de la locul de muncă și pensionările premature, la care pot fi adăugate și costurile complicațiilor. 

Studiile arată că terapiile de fond, clasice, pentru poliartrita reumatoidă pot ameliora temporar simptomatologia, pot eventual încetini evoluția bolii, dar nu pot asigura stoparea acesteia și, prin urmare, nu pot preveni apariția complicațiilor, nu pot preveni internările sau concediile medicale repetate, urmate de pensionarea acestor pacienți, a spus, la rândul său, prof. dr Ștefan Șuțeanu.

În ultimii 5 ani s-au realizat progrese remarcabile în tratamentul pacienților cu poliartrită, prin introducerea agenților biologici. Printr-un tratament corespunzător, suficient de agresiv și bine tolerat, cu agenți biologici, viața acestor pacienți poate fi semnificativ îmbunătățită.

Dintre cei 200.000 de bolnavi, doar aproximativ 20.000 adică circa 10% urmează tratament cu medicamente de fond, care le poate încetini evoluția bolii și mai puțin de 1% tratament biologic, care le poate opri evoluția bolii.

Expoziția HUMAN Art Expo vernisată miercuri la Casa Oamenilor de Știință este un proiect al Ligii Române contra Reumatismului, care, în primul rând, oferă persoanelor cu boli reumatice invalidante și celor cu handicap oportunitatea de a oferi bucuria și dragostea lor, prin arta mâinilor și a sufletului. 

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media  SRL