LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Informare A.N.S.V.S.A. în ceea ce privește carnea cu dioxină de proveniență din Irlanda.

A.N.S.V.S.A.

 

Verificările inspectorilor A.N.S.V.S.A. au condus la identificarea în județul Cluj a unui depozit frigorific ce a primit în perioada 30.09 – 21.11.2008 o cantitate de 40 de tone de carne din mai multe loturi contaminate, de proveniență din Irlanda, via Franța.

În urma verificărilor efectuate la depozit, a fost identificată o cantitate de 4.373 de kg de carne care se afla încă în depozitul respectiv, carnea fiind sechestrată și reținută de la comercializare. Restul cărnii provenind din loturile respective, a fost distribuită la un număr de 37 de unități, în 24 județe, după cum urmează: Argeș, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Maramureș, Timiș, Olt, Bistrița-Năsăud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamț, Sibiu, Mehedinți, Bihor, Ialomița, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare, Bacău și Brăila.

Astăzi, la orele 14.00, a fost primită o notificare din partea serviciilor veterinare din Ungaria, în legătură cu intrarea în România, în perioada 26.09 – 21.11.2008, a unei cantități de 70 de tone de carne, în mai multe transporturi, de proveniență din Irlanda, via Polonia și Ungaria.

În acest moment, inspectorii verifică depozitele și unitățile beneficiare ale acestor transporturi, identificate în județele Prahova, Vâlcea și Municipiul București, urmărind dacă loturi mai sunt încă în depozite sau au fost distribuite către alte unități.

Unitățile de procesare au fost informate despre interzicerea a efectua schimburi intracomunitare cu carne și produse din carne de proveniență din Irlanda și, de asemenea, despre obligativitatea de a notifica D.S.V.S.A. județene, la momentul la care intenționeză să participe la schimburi intracomunitare cu produse de origine animală de proveniență din alte state membre ale Uniunii Europene.

La nivel național s-a intensificat activitatea de inspecție pentru a se identifica în cel mai scurt timp toate loturile provenite din carnea contaminată.

Măsurile întreprinse de către A.N.S.V.S.A. în privința cărnii de porc provenite din Irlanda

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit de la Comisia Europeană, până astăzi 11 decembrie 2008, un număr de 3 notificări oficiale în care România figura pe lista de distribuție a cărnii de porc de proveniență din Irlanda, obținută în perioada 1 septembrie 2008 – 6 decembrie 2008 și incriminată a fi contaminată cu dioxină.

Notificările au fost după cum urmează:

- 9 decembrie – pentru 3,6 de tone de carne de porc din Irlanda, via Belgia;
- 10 decembrie – pentru 70 de tone de carne de porc din Irlanda, via Franța, via Polonia și Ungaria;
- 11 decembrie – pentru 20 de tone de carne de porc din Irlanda, via Italia.
La cantitatea de 93,6 tone de carne identificată, ca urmare a notificărilor oficiale, se adaugă cantitatea de 40 de tone depistată de către inspectorii sanitari veterinari, ca urmare a activității de inspecție și control desfășurată la nivel național.

Din totalul de 133,6 tone de carne de porc de proveniență din Irlanda, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au identificat și sechestrat o cantitate de 34 de tone.

Pentru restul de 99,6 tone care au fost procesate, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat asociațiile de profil despre obligativitatea retragerii de pe piață a produselor provenite din procesare cărnii provenite din Irlanda, conform prevederilor Regulamentului CE nr. 178/2002.

Inspectorii sanitari veterinari continuă verificările în cadrul tematicii activității de inspecție și control întreprinse în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media  SRL