LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acas  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislaie  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Numrul copiilor din Marea Britanie care se nasc cu sindromul Down este n cretere, pe msur ce prinii hotrsc s pstreze aceti copii pentru c, n prezent, societatea i poate asimila mai uor, conform unui material publicat luni n cotidianul The Times.

Agerpres

 

Monitorizarea cazurilor de nateri cu sindromul Down n Marea Britanie a fost introdus la nivel macrosocial ncepnd cu anul 1989. Din 1989 pn n anul 2000 s-a nregistrat o scdere lent, dar constant a numrului de nateri de copii suferind de sindromul Down, de la 717 nscui n 1989 pn la 594 n 2000.

Apoi, de-a lungul urmtorilor ase ani, rata natalitii copiilor suferind de sindromul Down a crescut cu 15%, ajungnd la 749 cazuri n 2006.

Aceast cretere a numrului de nateri de copii cu sindromul Down se manifest n condiiile mbuntirii condiiilor de integrare social pentru aceti copii. Majoritatea femeilor care aflau n perioada prenatal c ftul este afectat de sindromul Down, renunau la sarcin. n prezent din ce n ce mai multe astfel de femei decid s continue sarcina i s nasc copilul, chiar dac sufer de acest sindrom.

Sindromul Down reprezint o afeciune cromozomial (o afeciune din natere, care este prezent la copil nc din momentul conceperii) cauzat de prezena unui cromozom 21 suplimentar. Astfel, persoanele care au sindromul Down, au 47 cromozomi n loc de 46, avnd trei copii ale cromozomului 21 n loc de dou.

Toate persoanele cu sindrom Down prezint un anumit grad de dificultate de nvare. Gradul de dizabilitate difer de la o persoan la alta, fiind imposibil de apreciat n momentul naterii ct de grav va fi. De obicei, sindromul este diagnosticat clinic n perioada neonatal sau la sugar, prin constatarea apariiei anumitor dismorfii caracteristice.

Nou-nscutul care sufer de sindromul Down are talia i greutatea sub limita normal corespunzatoare vrstei, hipotonie muscular, hiperextensibilitate articular i reflex Moro redus sau absent.Nou-nscutul prezint craniul mic i rotund (brahicefalic), cu occiput aplatizat i fontanele largi care se vor nchide cu ntrziere. Faa este rotund, profilul facial este plat datorit hipoplaziei oaselor proprii ale nasului, iar fruntea este bombat. Fantele palpebrale sunt orientate oblic, n sus i n afar.

Preceptele relgioase mpotriva avorturilor, dar i mbuntirea condiiilor de via i de integrare social pentru persoanele suferind de sindromul Down, la care se adaug i creterea speranei de via a acestor persoane pn la vrsta de 60 de ani, au contribuit la creterea numrului 

de nateri a unor copii cu astfel de probleme. n prezent, n Marea Britanie, copiii suferind de sindromul Down au fost integrai n mare parte n coli normale, iar muli aduli care sufer de acest sindrom au un loc de munc, fiind integrai din punct de vedere social.

Cu un grad de inciden de aproximativ 1 caz/ 600 de nateri, sindromul Down este cea mai rspndit afeciune cromozomial din Marea Britanie. Vrsta la care o femeie devine mam are o mare importan n evoluia gradului de risc de natere a unui copil suferind de acest sindrom. Astfel, mamele de pn n 30 de ani ntmpin un risc de 1/900, n timp ce o mam de 35 de ani ntmpin un risc de 1/350, iar pn la vrsta de 45 de ani riscul crete pn la 1/30. 

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

2008 SARO Media  SRL