LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Societatea europeană este într-un evident proces de îmbătrânire, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani urmând a crește într-un ritm mult mai accelerat în următorii 25 de ani decât populației de vârstă activă, se arată în Raportul demografic prezentat vineri de Comisia Europeană.

Agerpres

 

În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial și până prin anii 1960, Europa a cunoscut o adevărată explozie demografică, cunoscută sub numele de 'baby boom'. Cei născuți în acea perioadă se apropie acum de 60 de ani și încep să se retragă de pe piața forței de muncă. 'Îmbătrânirea nu mai este ceva ce se va produce la un moment dat într-un viitor îndepărtat. Îmbătrânirea a început deja', se afirmă în raportul Comisiei. 

În ultimul deceniu, populația de vârstă activă (20-59 ani) și populația de peste 60 de ani au crescut în medie cu 1-1,5 milioane pe an. De acum, populația peste 60 de ani va crește cu 2 milioane în fiecare an pentru următorii 25 de ani, în timp ce creșterea populației de vârstă activă încetinește tot mai mult și se va opri complet peste 6 ani; de la acel moment, acest segment de populație se va reduce cu 1-1,5 milioane de persoane în fiecare an.

Aceste schimbări demografice se suprapun peste o schimbare și a vieții de familie în Europa. Tinerii sunt tot mai puțin dispuși să își întemeieze o familie, iar când o fac, au o vârstă mai înaintată. Vârsta medie la care femeile se căsătoresc a crescut de la 24,8% în 1990 la 27,4% în 2003, iar în cazul bărbaților a crescut de la 27,5 la 29,8.

În schimb, conviețuirea în afara căsniciei a devenit un lucru obișnuit în mai toate statele Uniunii, iar în majoritatea statelor membre între 25% și 50% dintre copii sunt născuți în afara căsniciei. Toate acestea îi fac pe autorii studiului să vorbească despre o 'dezinstituționalizare' a vieții de familie.

O tendință semnificativă care afectează viața de familie în UE este prezența tot mai sporită a femeilor pe piața muncii. Discrepanțele dintre rata ocupării între bărbați și femei cu vârsta între 25 și 49 de ani s-a înjumătățit din 1990 până în 2005, ajungând de la 32% la 16%.

România nu face nici ea excepție de la aceste tendințe. Sporul negativ al populației va face ca numărul locuitorilor României să scadă de la 21,565 milioane (2007) la 20,049 (2030) și la 18,149 (2050). Speranța de viață - 69,2 ani - rămâne în continuare sub media europeană (76), însă a crescut în permanență în ultimii ani.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media  SRL