LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acas  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislaie  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Sistemul medical american este cel mai scump i cel mai puin sigur pentru persoanele suferind de boli cronice, care, n jumtate din cazuri, amn tratamentul ct mai mult din cauza costurilor, relev un studiu realizat de o organizaie din SUA care compar situaia din opt state industrializate.

Agerpres

 

Studiul fundaiei Commonwealth Fund, publicat joi i citat de AFP, a implicat 7500 de pacieni cu afeciuni cronice, ca diabet sau hipertensiune, n Australia, Canada, Frana, Germania, Olanda, Noua Zeeland, Marea Britanie i SUA.

Peste jumtate - 54% - dintre pacienii americani intervievai au mrturisit c nu se ngrijesc i amn tratamentul ct mai mult ori nu i cumpr medicamentele prescrie din cauz c nu i le pot permite financiar. Chiar i n rndul celor beneficiind de asigurri medicale, doi din cinci bolnavi cronici din SUA /43%/ au amnat tratamentul din cauza preurilor. n acelai timp, dintre cei care nu beneficiaz de asigurri de sntate, nu mai puin de 82% au ales aceast 'soluie'. 

n alte ri, proporia celor care decid s mai ntrzie cu tratamentul din cauza costurilor se situeaz ntre 36% /Australia/ i 7% /Olanda/. n Frana, aceast proporie este de 23%.

Studiul a mai constatat c circa 41% dintre bolnavii americani au pltit din propriul buzunar peste 1000 de dolari n 2007 pentru ngrijirea sntii, comparativ cu 4% n Marea Britanie i 8% n Olanda.

Pe de alt parte, o treime - 34% - dintre pacienii americani au experimentat erori medicale sau efectele proastei coordonri a sistemului de ngrijire a sntii - repetarea testelor, ntrzierea accesului la dosarul medicale etc. De astfel de probleme s-au lovit comparativ 17% din pacienii din Olanda, cea mai bun poziie din clasament, 18% din cei din Frana, 19% din Germania, 20% din Marea Britanie, 25% din Noua Zeeland i 29% din Australia i Canada.

Pe lng problema costurilor, studiul a subliniat i unele de alt natur, ca timpul ndelungat de ateptare, care face ca accesul la ngrijiri medicale s fie cel mai lent i dificil n SUA i Canada, unde doar un pacient din patru a declarat c a putut intra la un medic n aceeai zi n care a solicitat, comparativ cu 60% n Olanda i 48% n Marea Britanie.

'Studiul scoate n eviden probleme majore n sistemul nostru de sntate i necesitatea de a face schimbri radicale', a notat Cathy Schoen, vicepreedinta Commonwealth Fund, pentru ca preedinta fundaiei, Karen Davis, s remarce c 'SUA se confrunt nu doar cu o criz economic, ci i cu o criz a sistemului lor de sntate'.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

2008 SARO Media  SRL