LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Guvernul a discutat, în ședința din 12 noiembrie, o Informare referitoare la situația copiilor autiști din România, pregătită de instituțiile cu responsabilități în domeniu, respectiv Ministerul Sănătății Publice, Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse și Cancelaria Primului-ministru.

Guvernul Romaniei

 

Potrivit datelor existente, în România sunt peste 3100 copii diagnostificați cu tulburări din spectrul autist (TSA). Dintre aceștia, 1320 copii beneficiază de servicii specializate în cadrul celor 190 de servicii de profil existente.

România se confruntă cu o serie de probleme în acest domeniu, cum ar fi inexistența unei baze de date unitare referitoare la copiii și adulții cu autism, a unor servicii specializate pentru recuperarea sau reabilitarea acestor persoane. De asemenea, nu există centre specializate pentru aceste persoane.

Urmare a discuțiilor din cadrul ședinței, a fost stabilit un pachet de măsuri care urmează să se aplice pe termen scurt și mediu. Aceste măsuri vor fi adoptate prin intermediul unor acte normative, care se vor aproba în perioada următoare. Instituțiile care au responsabilități în elaborarea acestor măsuri sunt Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională pentru Persoane cu Handicap.

Măsuri pe termen scurt

Printre măsurile cu aplicabilitate pe termen scurt se numără crearea unei curricule de terapie educațională, care să fie aplicată în grădinițe și școli speciale, precum și identificarea posibilității de integrare în școlile de masă a copiilor cu autism, acolo unde este cazul.

Un alt obiectiv important vizează formarea de profesioniști din domeniul medical, psihologic sau educațional pentru aplicarea terapiilor de recuperare/reabilitare a persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Responsabilii pentru realizarea acestui obiectiv sunt Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului vor finanța campanii de informare a populației și a profesioniștilor în domeniu privitor la tulburarea autistă.

Autoritățile vor avea în vedere și crearea de centre regionale de dezvoltare a copilului, precum și crearea de centre regionale pentru adulții cu autism, în care aceste persoane să beneficieze atât de asistență terapeutică psihomedicală cât și de asistență de recuperare/reabilitare și de îngrijire.

Pe termen mediu, sunt vizate, în principal, următoarele măsuri:

Ø Elaborarea Strategiei naționale pentru Sănătate mintală a copilului și adolescentului, precum și a Strategiei Naționale pentru Copilul cu dizabilități. Aceste acte normative vor avea rolul de a armoniza legislațiile privind drepturile copiilor cu dizabilități

Ø Revizuirea legislației pentru copiii cu nevoi speciale și a adulților persoane cu handicap, în vederea armonizării acestor acte normative.

Ø Elaborarea și implementarea unei strategii pentru educație incluzivă, în vederea integrării copiilor în învățământul de masă.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media  SRL