LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |      English


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Declaratia ministrului Sănătătii Publice, Eugen Nicolăescu, la lansarea campaniei de informare privind vaccinarea împotriva cancerului de col uterin.

Ministerul Sanatatii   

"Bună ziua!

Am convocat, la videoconferința de astăzi,  prefecții, directorii autoritătilor de Sănătate Publică (ASP), inspectorii școlari județeni, reprezentanții medicilor de familie și presa locală și centrală  pentru că, împreună, trebuie să ne implicăm în campania de informare  privind vaccinarea împotriva cancerului de col uterin și, apoi, în derularea programului de vaccinare.

Alături  de mine se află secretarul de stat în Ministerul Educației, Cercetării si Tineretului, dna Svetlana Preoteasa, dl profesor dr. Adrian Streinu-Cercel, directori din cadrul Ministerului Sănătătii Publice care coordonează programul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.

De asemenea, sunt prezenți reprezentanții firmelor producătoare - GlaxoSmithKline (GSK) și Merck Sharp & Dohme (MSD) - cărora le mulțumesc pentru sprijinul acordat pentru o bună și corectă informare a populației.

Așa cum s-a anunțat, săptămâna viitoare începe în școli programul de vaccinare a fetițelor de clasa a IV împotriva virusului HPV, responsabil pentru 99 % din cancerele de col uterin.

Scopul programului este de prevenire a cancerului de col uterin. Decizia inițierii și finanțării unui astfel de program a fost impusă de realitatea românească: în ultimii 20 de ani, țara noastră  a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creștere în ultimii 18 ani.

6 femei mor, în fiecare zi, în România, din cauza cancerului de col uterin și, în fiecare an, peste 3000 sunt nou diagnosticate.

Cancerul de col uterin reprezintă, în România, prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

În lume, cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecvență dintre toate cancerele la femeile cu vârsta sub 45 de ani. La nivel  mondial, la fiecare 2 minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.

În consecință, după  consultarea cu specialiștii, am luat decizia să introducem în cadrul Programului național de oncologie  prevenția pentru cancerul de col uterin, care va însemna vaccinarea HPV.  

În acest context, fac mențiunea că eu, ca ministru, trebuie să mă preocup de sănătatea tuturor românilor, să nu fiu indiferent față de nimeni și nimic din ceea ce are legătură cu sănătatea.  Din păcate, problemele acumulate în sistem în ultimii 30 de ani sunt atât de multe încât este nevoie să stabilim priorități, chiar dacă se produc nemulțumiri. O prioritate este politica de prevenție și profilaxie.

Programul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin are acest caracter preventiv, începe din acest an – mai exact din data de 24 noiembrie -  și va consta în vaccinarea elevelor din clasa a IV-a.  Vor fi vaccinate 110.000 fete,  costul total al acestei acțiuni fiind de 23 milioane euro.

Suma poate părea mare, dar este de trei ori mai mică decât suma cheltuită pentru tratarea femeilor care suferă de cancer de col uterin  și care este de 70 milioane euro.

În timp, banii investiți în vaccinare împotriva cancerului de col uterin se vor dovedi de neprețuit, deoarece scăderea ratei de infecție cu Virusul Papiloma Uman (HPV) va determina o scădere semnificativă a ratei de îmbolnăvire prin cancer de col uterin, reducerea costurilor legate de tratamentul afecțiunii și îmbunătățirea calității vieții.

17 țări din Uniunea Europeană (printre care Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania  etc.) au introdus deja gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naționale de vaccinare.

În urma administrării a peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume, la femeile și fetele peste 9 ani, s-a demonstrat că vaccinul împotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranță foarte bun.

Ca și în cazul celorlalte vaccinuri, reacțiile adverse (înroșire, durere, inflamație, vânătăi, prurit la locul înțepăturii, febră  etc.) sunt minore comparativ cu beneficiile.

Vaccinarea fetitelor de clasa a IV- a reduce considerabil riscul de cancer de col uterin, prin prevenirea infectării  cu HPV.

Este foarte important și eficient ca aceste fetițe să fie protejate acum, înainte de a-și începe viața sexuală, când ar putea contacta virusul HPV.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a infecției HPV responsabilă de apariția cancerul de col uterin.

Este important de menționat că vaccinarea HPV se va desfășura în paralel cu programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, fiind știut faptul că aceste afecțiuni maligne depistate în stadii precoce pot fi complet vindecate, la costuri foarte reduse, în timp ce stadiile avansate sunt practic incurabile, cu costuri foarte mari și alterarea severă a calității vieții.

Vaccinarea include  administrarea a trei doze de vaccin în decurs de 6 luni.

Pentru fetițele de clasa a IV- a  vaccinul este administrat gratuit în cadrul campaniei de vaccinare în școli inițiată de Ministerul Sănătății Publice și Ministerul Educației și Cercetării.  

Vaccinarea fetițelor de clasa a IV-a se va face la  următoarele intervale:

-         momentul zero – prima doză: în perioada 24-începutul lunii decembrie 2008

-         a doua doz㠖 în cursul lunii ianuarie 2009, în funcție de data la care a fost vaccinat copilul

-         a treia doză la interval de 6 luni de la prima vaccinare:  în luna mai 2009

Data inceperii vaccinării a fost aleasă astfel încât să nu se suprapună peste perioadele de vacanță, pentru că vaccinul nu poate fi făcut cu întârziere.

Vaccinarea se va face în cadrul unităților de învățâmânt, de personal medical responsabil de asigurarea asistenței medicale preventive.

Refuzul vaccinării se face prin declarație scrisă a părinților copilului, cu asumarea consecințelor ce decurg din acest refuz. Dar nu vor fi consecințe punitive. Interesul superior al copilului este să fie vaccinat. Părintele va decide însă acest lucru.

De aceea, vă rog, pe toți cei prezenți astăzi, să transmiteți informația cât mai repede și repetat, pentru ca părinții să afle de acest program de vaccinare, de beneficiile lui și să acționeze în consecință.

MSP a transmis deja mai multe scrisori către instituțiile implicate în buna desfășurare a acestei campanii de informare și,  ulterior, de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.  

Am solicitat MECT să ne sprijine cu distribuirea materialelor informative în școli, cu organizarea de ședințe cu părinții fetițelor de clasa a IV-a,  în care să li se aducă la cunoștință că fetițele vor fi vaccinate, beneficiile acestui vaccin și posibilitatea de a refuza vaccinarea.

Este foarte important ca părinții care refuză vaccinarea  să completeze o declarație de refuz, care nu are alte consecințe decât acelea că părintele este singurul răspunzător de ce se va întâmpla  în viitor, din perspectiva HPV, cu copilul său.

Având în vedere importanța socială a campaniei, am solicitat CNA să ne sprijine cu difuzarea gratuită a spoturilor video și audio ale campaniei de informare.  Spoturi pe care le vom viziona împreună, acum, în premieră.

Rog, de asemenea, mass-media să informeze opinia publică, să preia din materialele de informare primite în mapa de presă informațiile pe care părinții trebuie să le știe.

Îi rog, pe medicii de familie și pe toți medicii specialiști care vor fi solicitați, să ofere informații cât mai complete părinților și să le răspundă la toate întrebările.

ASP-urile  au datoria să vegheze la buna desfășurare a programului de vaccinare, să înregistreze  copiii nevaccinați  și motivele – fie nu au vrut părinții, fie au fost în imposibilitatea de a fi vaccinați  odată cu ceilalți (au fost răciți sau au lipsit de la școală). Copiii care au acordul părinților, dar nu au putut fi vaccinați, vor fi reprogramați ulterior.

Până luni, 24 noiembrie 2008, medicii responsabili cu vaccinarea vor stabili graficul de vaccinare pentru fiecare școală de care răspund și vor transmite această programare ASP și conducerilor școlilor.

Până la data vaccinării se vor organiza ședințe  cu părinții fetelor de clasa a IV-a.

Doamna secretar de stat Preoteasa, vă rog să ne sprijiniți și să urmăriți ca aceste ședințe să aibă loc. În cadrul lor, părinții vor primi un pliant informativ și vor semna că au luat la cunoștință de desfășurarea acestui program.

Părinții care aleg să refuze vaccinarea vor transmite acest lucru, în scris,  învățătorului.

În final, atrag atenția inspectorilor generali școlari și directorilor ASP să–și îndeplinească obligațiile de informare a părinților, pentru ca aceștia să ia hotărârea în interesul copilului.

Totodată, insist pe promovarea în mass-media  centrală și locală a tuturor materialelor  puse la dispoziție și pe transmiterea lor în timp util.

De asemenea, rog să se manifeste  înțelegere și flexibilitate în acele cazuri unde informația ajunge mai greu și să se opteze, mai curând, pentru reprogramare, decât pentru vaccinare  împotriva voinței părinților.

Atrag atenția medicilor responsabili cu vaccinarea să nu vaccineze copilul dacă părintele acestuia nu a semnat  că a fost informat despre acest program.

Rog ca materialele de informare care prezintă avantajele vaccinării să fie difuzate de televiziuni și  radiourile naționale și locale, de presa scrisă, în mod frecvent și pe perioadă nedeterminată, pentru a fi informați cât mai mulți părinți.

Toți părinții trebuie să înțeleagă că acest demers are  menirea să păstreze sănătatea copiilor lor." - ministrul Sănătătii Publice, Eugen Nicolăescu

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media  SRL