LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Abordată pe durata a mai bine de patru ore, tema „Accesul la un avort fără risc și legal în Europa”, supusă dezbaterii plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a suscitat discuții aprinse, includerea sa, cu un vot strâns, pe ordinea de zi a actualei Sesiuni de primăvară făcându-se abia în cadrul ședinței inaugurale a reuniunii aflate în derulare la Strasbourg.

Rompres

 

Ulterior au mai fost însă necesare discuții în Comisia pe probleme sociale, ce au precedat dezbaterile în plen, unde au fost 33 de vorbitori și s-au prezentat nu mai puțin de 69 de amendamente înainte ca documentul, precum și Proiectul de recomandare, să fie adoptate .

Opoziția cea mai mare a venit din partea reprezentanților țărilor unde avortul este interzis sau unde se vorbește despre „necesitatea de a se păstra stabilitatea demografică”. Unii deputați europeni au pus în discuție „aspectul moral” al avortului.

Pledând pentru „depenalizarea avortului”, „garantarea exercitării efective” a dreptului femeii la avort și înlăturarea restricțiilor ce intervin, de fapt sau de drept, precum și la accesul la un avort fără riscuri, pentru ,,respectarea autonomiei femeii de a alege în condiții libere și clare”, documentele APCE consideră că ,,interzicerea avortului nu a redus numărul” acestora. Mai mult, se precizează că legislația restrictivă a condus la „avorturi clandestine, mai traumatizante și mai periculoase” pentru femei. 

„Personal, am pledat pentru ca responsabilitatea să fie a ambilor parteneri, pentru că nu este doar problema femeii dacă a ramas însarcinată”, a declarat pentru Rompres Minodora Cliveti, deputat român, prim-vicepreședinte al Grupului socialist din APCE. „Nici în România nu se face destul, sunt inițiative derulate apatic, pentru a se oferi tuturor și în mod gratuit mijloace contraceptive care să permita evitarea avorturilor”, a mai spus dna Cliveti, precizând c㠄în România ar trebui dezincriminat și avortul făcut în condiții de siguranță medicală, chiar și în cazul depășirii limitei de vârstă a foetusului prevazută în legislația actuală a țării”.

Deputatul român a propus, de asemenea - inițiativă ce se regăsește în recomandarea adoptată de plenul APCE - ca tinerilor să li se asigure „educația obligatorie privind sexualitatea, relațiile și responsabilitățile între parteneri”, pentru a se evita „numărul mare de sarcini urmate de avort”.

APCE mai recomandă, în materie de sănătate sexuală și reproductie, „strategii adaptate”, care să prevadă inclusiv „accesul femeilor și bărbaților la o contracepție puțin costisitoare” și „promovarea unei atitudini favorabile față de familie” prin campanii de informare publică eficiente, adaptate modului de receptivitate actual.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 Sarom SRL