LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Patru persoane s-au îmbolnăvit de o formă extrem de rară de cancer al sângelui după ce au primit organe transplantate de la un adolescent care a murit din cauza acestui tip de cancer, deși inițial medicii au crezut că ar fi vorba de o meningită virală, informează Associated Press.

Rompres

 

Alex Koehne (15 ani) a iubit viața și a fost gata mereu să-i ajute pe cei din jur, așa că atunci când părinții săi au primit vestea tristă că Alex este pe moarte din cauza unei presupuse meningite virale, cei doi nu au ezitat să accepte ca organele acestuia să fie donate pentru transplant.

"Imediat am fost de acord să donăm aceste organe. Am crezut că este o idee extraordinară să ajutăm la salvarea unor vieți știind că Alex și-ar fo dorit acest lucru'', a declarat tatăl său, Jim Koehne.

Un an mai târziu, visul că o scânteie din Alex supraviețuiește prin persoanele care au primit aceste organe s-a transformat într-un coșmar. Medicii au aflat că Alex nu a murit din cauza unei infecții bacteriene ci a unei forme extrem de rare de cancer al sângelui care nu a fost depistat decât după autopsie. Această formă de cancer s-a transmis prin organele afectate și la cei patru pacienți care au suferit operații de transplant. Cu groază, părinții lui Alex au aflat că doi dintre acești pacienți au murit deja, iar ceilalți doi urmează un tratament chemoterapeutic după ce le-a fost îndepărtat rinichii primiți de la Alex.

Acest caz a dus la reevaluarea procedurilor medicale în cazuri de transplant la două spitale, deși ancheta declanșată de Departamentul american pentru Sănătate nu a putut identifica nici un vinovat în acest caz. Experții susțin că riscul de a te îmbolnăvi de cancer în urma unui transplant de organe este extrem de mic. În urma unui studiu desfășurat la nivel național în Statele Unite ale Americii, doar 64 de cazuri de îmbolnăvire de cancer au fost depistate din peste 230.000 de operații reușite de transplant.

''Organele unui copil de 15 ani sunt un adevărat dar de la Dumnezeu'', a comentat și chirurgul Lewis Teperman, precizând că majoritatea donatorilor de organe sunt mult mai în vârstă decât Alex. ''De obicei organele unui copil de 15 ani sunt în stare perfectă. În acest caz însă nu au fost'', a mai adăugat el. 

Lewis Teperman care este și conducătorul Departamentului pentru transplanturi de la New York University Medical Center, locul unde au fost transplantate două dintre organele prelevate de la Alex, a fost coordonatorul echipei de medici care au realizat raportul acestui caz.

În luna martie a anului trecut Alex Koehne a fost transferat la Stony Brook University Hospital din Long Island după ce a fost tratat la un alt spital pentru amețeli, stări de vomă și dureri puternice de cap și de spate. Medicii au considerat că adolescentul suferă de o meningită virală - o infecție a lichidului ce protejează creierul și măduva spinării - deși la analize nu a putut fi identificat virusul responsabil de această presupusă infecție. El a fost supus unui tratament intensiv cu antibiotice însă fără nici un rezultat, iar la 30 martie medicii au constatat decesul.

Părinții lui Alex au solicitat o autopsie și au primit după o lună vestea că fiul lor a murit din cauza unei forme rare de cancer de sânge denumit limfomul non-Hodgkin, boală care afectează anual mai puțin de 1.500 de persoane în SUA.

"Nu ne-a venit să credem când am primit vestea. Am părăsit spitalul cu ochii în lacrimi'', a mai povestit Jim Koehne. Jim și Lisa Koehne au aflat apoi că un bărbat în vârstă de 52 de ani a încetat din viață în urma aceleiași forme rare de cancer după 4 luni după ce a primit ficatul lui Alex. Părinții adolescentului au mai aflat și despre o femeie de 36 de ani care a primit pancresul lui Alex și care a murit la puțin timp din aceleași cauze.

Alți doi pacienți care au primit câte un rinichi sunt supuși unui tratament împotriva cancerului la care deocamdată răspund bine, după ce le-au fost îndepărtate organele transplantate.

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 Sarom SRL