LaMedic.ro                                               Site dedicat informării medicale .


   Acasă  |  Semne/SimptomeBoli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum Contact

Ministerul Sănătății Publice, prin ministrul Eugen Nicolăescu, a semnat astăzi un parteneriat cu Hospice Casa Speranței și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în vederea elaborării Planului Național de Paliație.

Ministerul Sanatatii

 

Planul are în vedere atît dezvoltarea de servicii paliative la nivel instituțional, dar și servicii paliative la domiciliu, prin furnizarea cărora pacienții cu boli nevindecabile în stadii avansate vor beneficia de îngrijire specializată.

Fundația Hospice Casa Speranței în parteneriat cu Ministerul Sănătății Publice și cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de cancer derulează în perioada martie – iunie 2008 o Campanie națională de conștientizare a problemelor cu care se confruntă pacientii cu boli grave în stadii avansate, campanie finanțată de Uniunea Europeană.

Campania își propune să îmbunătățească gradul de informare a populației în legătură cu serviciile de îngrijire tip „hospice” pentru bolnavii incurabili în stadii avansate și, implicit, să sprijine autoritățile cu putere de decizie în domeniul sănătății în extinderea la nivel național a unor servicii specializate de îngrijiri paliative.

Campania se bazează pe rezultatele unei cercetări sociologice realizate de IMAS Marketing & Polls pe un eșantion reprezentativ național de 1233 de respondenți din mediul rural și urban. Această cercetare a avut ca obiectiv determinarea gradului de informare a populației în legatură cu aceste servicii, a atitudinilor și percepțiilor pe care le au cetățenii față de problemele cu care se confrunta bolnavii incurabili, precum și a accesului la astfel de servicii specializate.

Rezultatele cercetării au arătat că aproximativ 4,5 milioane de locuitori ai României sînt afectați (personal sau prin membrii de familie) de o boală incurabilă care, la un moment dat în evolutie, are nevoie de intervenția unor servicii specializate (numite îngrijiri paliative), pentru alinarea suferinței fizice, suport social, emoțional sau spiritual.

Din 130 000 pacienti cu maladii oncologice, numai 5 % au acum acces la serviciile paliative de care au nevoie. Pentru dezvoltarea acestor servicii, MSP în parteneriat cu Fundația Hospice Casa Speranței și cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de cancer va elabora Planul de servicii paliative.

 

Pentru dezvoltarea serviciilor paliative MSP a investit in 2007  peste  10.000.000 lei.  În 2007, la Pașcani a fost dezvoltată o secție de paliație cu 50 de paturi. De asemenea,  s-a inceput investitia pentru o sectie de paliație în Arad, care va fi data în folosință în 2008.

În domeniul educației s-au facut demersuri pentru obținerea supraspecializării / comptenta atestat/  în îngrijirea paliativă, 140 de medici obținând această calificare.

 

 


www.eMedic.ro : Site dedicat informarii medicilor .

©2008 Sarom SRL