LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/Simptome Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Tomografia cu Emisie de Pozitroni / Tomografie Computerizată (Positron Emission Tomography / Computerized Tomography) PET/CT

Centrul de diagnostică Pozitron

 

PET este abrevierea tomografiei pe bază de emisie pozitornică. PET este una dintre metodele cele mai moderne de obținere a imagini funcționale în scop medical. Investigații PET combinate cu CT reprezintă în zilele noastre culmea tehnologiei de diagnostic.

Metodele tradiționale de creere a imagini (US, CT, MRI) înfățișează în primul rând relațiile anatomice ale organelor, morfologia sistemelor organice, în general, în imagini tridimensionale de rezoluție tot mai mare, de calitate tot mai bună. Dezavantajul acestora este că nu se poate stabili dacă procesul patologic este malign sau benign decât dacă în structura, dimensiunea sau forma organului în cauză, apar transformări, anomalii.

Particularitatea metodelor funcționale de creare a imaginii (IMR, SPCT, PET) constă în faptul că reprezintă într-un moment dat diferite caracteristici funcționale specifice ale țesuturilor (de ex. circulația sanguină, metabolismul), și nu ale organelor. Apariția unei boli provoacă prima oară transformări funcționale caracteristice în țesuturi și organe în general, numai după aceea apar schimbări anatomice. Este astfel de înțeles cămetodele de creare a imaginii funcționale sunt capabile să semnalizeze boala mult mai repede decât apariția transformărilor anatomice.

Tomografia cu emisie pozitronică este o metodă funcțională de creare a imaginii, care, cu ajutorul moleculelor marcate cu izotopi de emisie pozitronică, este capabilă să redea procesul biochimic al organismului. Astăzi camerele PET se construiesc îmbinate cu aparatele CT, creând astfel posibilitatea ca imaginile funcționale PET și informațiile morfologice CT să ne stea la dispoziție în aceeași "felie" anatomică, în aceeași imagine. Tehnologia PET/CT a provocat în ultimii cinci ani înnoiri revoluționare în diagnostica oncologică, cardiologic și neurologic.

Esențialul metodei constă în marcarea unor diferite substanțe biologice (de ex. glucoză, aminoacizi, ligandoreceptori, etc.) în timpul descompunerii, cu pozitroni ce emit izotopi ( 11C , 18F , 13N, 15O), după care materialul marcat (radiofarmocon) este introdus în organismul bolnavului, urmând stabilirea imaginii distribuției acestuia. Dezvoltarea tehnicii și utilizarea clinică a semnalării urmelor izotopice se leagă de numele omului de știință maghiar György Hevesy, premiat în 1943 cu Premiul Nobel.

Producerea izotopilor are loc în acceleratorul de particule nucleare (ciclotron). Caracteristica izotopilor PET este că prezintă un timp de divizare fizică foarte scurt (2-110 minute), astfel, aplicarea acestora presupune supunerea bolnavului la o sarcină mai mică de radiere.  Teoretic, orice moleculă ce ia parte la metabolismul organismului viu se poate marca cu izotop PET, iar cu ajutorul metodei, cam toate procesele biochimice, fiziologice se pot înregistra în imagini, respectiv, li se poate măsura activitatea.

Cel mai des utilizat radiofarmocon, 18F fluoro-dezoxi-glucoza (pe scurt FDG) se adună în celulele cu glucozo-metabolism ridicat (creier, miocard, tumori maligne, glucocite și limfocite activate), nu se metabolizează, după care în formă neschimbată, prin rinichi, se elimină în urină (în opoziție cu glucoza).  Este caracteristic ritmului de selecție că în 90 de minute de la introducere, 40% din activitatea farmaconului injectat se îndepărtează deja prin urină.

Distribuția în țesuturi a substanței introduse în organism se poate detecta cu ajutorul camerei PET prin intermediul observării radierii aferente emisiei pozitronice. Reconstruirea imaginilor are loc cu ajutorului computerului, pe baza datelor obținute în timpul examenului. Examenul alcătuiește, în primul rând, felii perpendiculare pe axa lungimii corpului (asemănător CT-ului), chiar pe întregul corp. Ulterior, pe baza acestor secțiuni se pot forma imagini, în direcția dorită, chiar tridimensionale.

  

Distribuția în țesuturi a farmaconilor introduși diferă în mare măsură în diverse stări funcționale (fiziologice, respectiv biologice), făcând astfel posibilă recunoașterea și localizarea proceselor clinice.

În timpul sarcinii, datorită radierii la care se supun țesuturile cu divizare rapidă, examenul nu se va efectua. Alăptarea nu este contraindicată, fiindcă după mulgerea sînii, alăptarea poate fi continuată la 20 de ore după examinare. În caz de nivel ridicat al glicemiei (de ex. diabetes mellitus), se indică a se încerca apropierea de valoarea normală a glicemiei la începutul examenului, dar în orice caz aceasta să fie sub 8,3 mmol/l. Insuficiența renală îngreunează interpretarea imaginilor, dar nu exclude examenul. Farmaconul introdus (FDG) sub formă molară reprezintă o doză de substanță foarte mică, fără efect farmacodinamic.

Examenul se efectuaeză pe stomacul gol, se interzice consumul de mâncare cu aproximativ 6 ore înaintea examenului, dar se impune o hidratare corespunzătoare (consum de apă minerală), deoarece aceasta accelerează îndepărtarea FDG-uli din organism prin sistemul de eliminare al urinei. Rar, în funcție de bolnav, se impune aplicarea unui comprimat de 5 mg Seduxen (diazepam) pentru relaxarea musculară și scăderea anxietății, după care, timp de 12 ore, bolnavului i se interzice urcarea la volan.

Activitatea farmaconului FDG intravenos este în genere de 6-10 mCi (222-370 MBq) la adulți, și în raport direct cu greutatea corporală, mai redusă la copii. De la momentul injectării cu FDG, bolnavul trebuie să se odihnească. Înregistrarea imaginilor începe, de obicei, după   120 de minute de la injectare și durează 15-30 de minute.

După examinare bolnavul poate pleca și își poate continua activitatea zilnică.

Indicarea examinării PET/CT

Cele mai multe investigații imaginistică PET/CT se efectuează ca indicație oncologică. Acest lucru are loc în primul rând deoarece examenul PET/CT, prin imaginile țesutului viabil, înmulțindu-se și în metabolism activ, prezintă informații complexe de așa natură, de care alte metode de examinare non-invazive (analize de laborator, radiologie, endoscopie, CT, MRI, SPECT, ultrasunete cu cod color) nu sunt capabile.

Indicațiile oncologice se pot formula la modul general sau divizate pe boli ori organe implicate.

La modul general, examinare PET/CT face posibilă:

a.       diagnostic precoce a tumorii (depistarea precoce a țesutului de tumoral cu metabolism activ),

b.      stabilirea extinderii precise a tumorii ("staging"), și prin aceasta stabilirea planului terapeutic, limitelor intervenției chirurgicale, respectiv a volumului țintei radioterapiei,

c.       estimarea neinvazivă a malignității tumorii,

d.      indicarea locului de luare a biopsiei

e.       evaluarea eficacității terapiei utilizate ("restaging"),

f.        confirmarea sau infirmarea reînnoirii tumorii.

În afara celor de mai sus,  utilizarea examenului PET/CT este folositoare la căutarea tumorilor oculte, când metodele tradiționale de diagnostic nu dau rezultate.

La punctul a) se poate observa capacitatea deosebită a examenului PET de arecunoaște transformările maligne prin intermediul metabolismului intensificat,înainte ca schimbările morfologice să poată fi depistate. Acest lucru face ca PET să fie o metodă unică de creere a imaginii pentru diagnostic precoce. Imaginea PET în spațiu (cca. 4 mm ) nu reprezintă limitele absolute ale extinderii fizice a malignomului căutat, deoarece, datorită sensibilității ridicate a metodei, se fac vizibile și focare mai mici, de 2- 3 mm , în cazul în care acumularea de FDG este de câteva ori mai mare decât în cazul țesuturilor sănătoase învecinate.

Stabilirea stadiului precis amintit la punctul b) reprezintă cel mai mare avantaj al examenelor PET/CT, deoareceîntr-o singură înregistrare, se pot identifica cu aceeași sensibilitate, toate locurile anatomice atinse de tumoră. Acest rezultat, fără examenul PET/CT, se poate obține doar prin intermediul a numeroase alte metode î unele invazive â de diagnosticare (US, Rtg, Ct, MR, examen endoscopic, biopsie). Inconvenientele la care este supus bolnavul prin metodele amintite sunt disproporțional mai mari decât cele produse de PET/CT, pe lângă un diagnostic mai puțin precis sau eventual eșec. Precizia cu care se stabilește stadiul bolii este cheia tratamentului oncologic, ceea ce înseamnă, în multe cazuri, linia de despărțire dintre succes și eșec.

Punctul c) face trimitere la capacitatea tehnicii PET, prin utilizarea FDG, de a arăta gradul malignității tumorii in vivo, dat fiind că în tumorile cu malignitate ridicată glucoliza este mai intensivă. Intensitatea glucolizei depinde, în afară de cerințele de energie ale celulelor, și de aprovizionarea cu sânge (oxigen) a țesuturilor tumorilor. Tumorile cu malignitate ridicată, cu divizare și creștere rapidă, nu numai că necesită mai multă energie, dar datorită acestui fapt irigația sanguină devine insuficientă țesuturilor înmulțite, formează în interiorul lor unele suprafețe, în care celule, sunt capabile să rămână în viață doar prin arderea anaerobă a unei cantități mari de glucoză. Investigație imaginistică PET/CT, în cazul în care nu se poate efectua biopsie, poate oferi informații despre gradul malignității tumorilor aflate în locuri greu accesibile (de exemplu trunchi cerebral sau spațiile de lângă arterele mari), date indispensabile în planificarea terapiei și stabilirea prognosticului.

  

Punctul d) se leagă parțial de cel anterior. În acele cazuri când luarea de probe histologice este inevitabilă, este de importanță majoră ca probele să se extragă întradevăr din țesutul dorit.Investigație imaginistică PET/CT ajută ca extragerea probei, în cazul în care examenul cu obținere de imagini depistează mai multe modificări, sau în cazul în care transformarea este mai mare și eterogenă,să aibă loc din locul unde țesutul este viabil și cu metabolism activ. Acesta este deosebit de important in cazul tumoarelor cerebrale, limfoamelor, diseminărilor pulmonare multiple.

Posibilitatea de la punctul e) este duală. Pe de o parte,diagnosticul PET/CT face posibilă evaluarea timpurie a eficienței tratamentului oncologic, deoarece metabolismul țesutului tumorii care reacționează corespunzător la tratament scade considerabil față de țesuturile cu reacție necorespunzătoare. Firește, pentru evaluare, se impune un examen PET/CT prealabil, care va oferi reper de comparație. Prin evaluarea timpurie, se poate renunța la terapia inutilă și se poate alege o altă alternativă de tratament. Pe de altă partese poate depista dacă ulterior tratamentului nu au rămas tumori viabile în organism. Astăzi, în posesia metodelor răspândite și foarte eficace de tratament cu chemo- și radioterapie, se impune tot mai mult problema minimalizării efectelor secundare târzii induse  printre altele malignități secundare  în scopul păstrării unui nivel de viață al bolnavului cât mai ridicat. Acest scop se poate atinge însă, numai cu un tratament bine dozat.

Și în sfârșit, dar nu în ultimul rând, avantajul descris la punctul f) referitor la diagnosticul recidivei tumorii este una dintre caracteristicile forte ale PET/CT, dat fiind că în cazul bolnavilor deja tratați, transformările anatomice apărute (cicatrice, deformări) în urma terapiei utilizate micșorează clar precizia diagnosticul altor metode de diagnostic imagistic. În prezența unei structuri anatomice modificate, de exemplu în cazul țesutului cicatrizat,doar imaginea funcțională PET/CT oferă posibilitatea recunoașterii la timp a recidivei tumorii, sau excluderea cu certitudine a acesteia.

0,5-1% din populație are epilepsie. În general se tratează bine cu antiepileptice, dar sunt cazuri când crizele se pot anula doar prin îndepărtarea chirurgicală a ariei epileptogene. Prin utilizarea PET se poate observa și localiza cu precizie focusul epileptic operabil la bolnavii tineri.

Cu ajutorul FDG PET devine posibilă diferențierea unor demențe față de tulburările cognitive cu etiologie diversă, fiindcă PET arată diferențele specifice maladiei Alzheimer sau demența fronto-temporală. Este deosebit de important, faptul că prin recunoașterea  din timp a maladiei Alzheimer, cu ajutorul tratamentului cu medicamente se poate reduce efectiv evoluția bolii.

În diagnosticul tumorilor cerebrale, examenul PET este de importanță deosebită în primul rând în certificarea sau infirmarea recidivei bolii în faza următoare tratamentului primar de succes, sau în caz de nereușită, pentru obținerea unei certitudini obiective. Astfel de examene urmează mai ales după MR inconcludente. PET se mai utilizează în neuro-oncologie pentru evaluarea non-invazivă a gradului tumorilor, respectiv pentru desemnarea locului optim pentru biopsie. In tratamentul modern al tumoarelor cerebrale, PET/CT constituie baza dozimetriei prin definirea volumului țintă, ceea ce este de folos radioterapiile prin iradierea externă, la tratamentul efectuat prin implantarea surselor radioactive si în cazul tratamentului Gamma Knife.

Dintre metodele non-invazive de măsurare a viabilității miocardice, FDG PET, datorită celei mai mari precizări de diagnostic este fără îndoială metoda Șgold standardă. Cu ajutorul examenului se poate stabili dacă miocardul se va reface prin intermediul unei intervenții chirurgicale pe coronare, sau dacă acesta a suferit deteriorări ireversibile.

Examinarea PET/CT reprezintă o nouă dimensiune a analizelor cardiologice, deoarece se pot observa simultan anatomia coronarelor, perfuzia regională a miocardului și printr-un examen complementar, viabilitatea miocardului. Perfuziile miocardice executate cu PET/CT dau rezultate exacte în cazul în care examenele EKG cu încărcare și  SPECT nu au putut stabili un diagnostic clar.

Pe baza examenelor din ultimii ani, tot mai multe date dovedesc că examenele FDG PET și PET/CT reprezintă un ajutor însemnat și în diagnosticul proceselor inflamatorii. La baza acestora stă faptul că granulocitele active (în procesele purolente) și limfocitele (în inflamații cronice și ale sistemului imunitar) prezintă consum de glucoză ridicat. Rolul FDG PET este deosebit și în diagnosticul febrei de origine necunoscută (FUO). Un alt domeniu important al indicațiilor este diagnosticul osteomielitei.

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2013