LaMedic.ro      


Fondat 2006     |                     Site dedicat informarii medicale.                   |     


   Acasă  |  Semne/Simptome Boli  |  Unitati medicale  |  Medicamente  |  Articole  |  Legislație  |  Links  |  Analize medicale  |  Forum  Mall Anunturi  Contact

Spermograma

Laboratorul Synevo

 

Spermograma este o examinare simplă și extrem de utilă pentru explorarea funcției testiculului. Spermograma reprezintă examinarea macroscopică și microscopică a spermei eliberată în urma unei ejaculări.

Recoltarea spermei se poate face prin două metode:

·         masturbarea – cea mai recomandată. Se efectuează după o perioadă de abstinență sexuală de 3-4 zile (dar nu mai mult de 7 zile pentru a evita moartea spermatozoizilor). Se recoltează într-un recipient steril. Recoltarea în prezervativ nu este recomandată deoarece prezervativele obișnuite conțin substanțe spermicide care imobilizează sau chiar dezintegrează spermatozoizii.

·         contactul sexual întrerupt se recomandă la cei ce refuză, din motive religioase sau psihologice masturbarea. Dezavantajele constau în contaminarea cu celule vaginale, floră vaginală și leucocite care modifică mobilitatea spermatozoizilor.

Există situații care pot modifica temporar spermograma: sindrom febril prelungit (> 38 grade Celsius), stres fizic sau psihic, stări carențiale, administrare cronică sau intensivă de medicamente. Aceste situații trebuie aduse la cunoștința medicului curant sau medicului de laborator care efectuează această analiză.

Numărul de spermatozoizi considerat compatibil cu fecunditatea a variat de la 80 de milioane/ml (Moeneh, 1930) la 20 de milioane/ml (articolele actuale). În funcție de perioada de abstinență la un singur subiect pot exista variații de 15-80 milioane/ml.

În afara numărului de spermatozoizi se mai urmărește mobilitatea și morfologia acestora. Mobilitatea spermatozoizilor se urmărește la 30 minute, 60 minute și 180 minute după recoltare. Există situații în care numărul spermatozoizilor este normal, dar mobilitatea acestora este prea scăzută sau absentă, situații care fac improbabilă înaintarea spermatozoizilor spre ovul pentru a fi posibilă fecundarea. În unele cazuri se urmărește mobilitatea spermatozoizilor și la 24 ore după recoltare (păstrarea spermei se face la termostat la 37 grade Celsius). Morfologia spermatozoizilor este și ea importantă deoarece unele cazuri de infertilitate sunt date de anomalii ale spermatozoizilor (cap prea mic sau prea mare, coadă dublă, cap dublu, spermatozoizi imaturi) care astfel nu sunt apți pentru a fecunda ovulul chiar dacă numărul spermatozoizilor este normal.

În funcție de necesități se mai pot face analize biochimice, imunologice și bacteriologice ale spermei.

Rezultatele spermogramei ne vor aduce informații referitoare la fertilitatea masculină.

Spermograma modificată

O spermogramă care prezintă diferite modificări ne va orienta spre alte analize care să elucideze cauzele și gradul infertilității masculine. În continuare se pot face determinări hormonale:

·         dozare de hormoni testiculari (testosteron, testoteron liber), DHEA-S (dehidroepiandrosteron sulfat), SHBG (proteina care leagă hormonii sexuali).

·         dozare de FSH (hormon foliculostimulant) și LH (hormon luteinizant). Ambii hormoni sunt produși de hipofiză și stimulează activitatea celulelor testiculare și producția de spermatozoizi.

·         dozarea de Prolactină (tot un hormon hipofizar) a cărui producție în exces (hiperprolactinemiile) determină o scădere a hormonilor testiculari și a producției de spermatozoizi, iar în cazurile mai avansate pot apare și tulburări de dinamică sexuală, până la impotență.

Dacă valorile hormonale sunt normale se pot face în continuare determinări imunologice, în special dozarea anticorpilor antispermatozoizi. Există cazuri în care organismul poate produce anticorpi împotriva propriilor spermatozoizi ceea ce poate determina distrugerea sau imobilizarea spermatozoizilor.

spermogramă normală ne va îndrepta atenția asupra analizelor pentru fertilitatea feminină care sunt mai numeroase și mai complexe.

Informații generale
Sperma este un produs complex la formarea căruia contribuie întregul tract reproductiv al bărbatului: testicule, epididime, canale deferente, vezicule seminale, prostata și glandele bulbo-uretrale. Lichidul spermatic este constituit din două părți distincte: plasma seminală (rezultată în special din secreția prostatei, veziculelor seminale și glandelor bulbouretrale) și elementele figurate (spermatozoizii și/sau celulele germinale provenite din testicul).
Testiculele produc spermatozoizii (care reprezintă aproximativ 5% din volumul spermei). Spermatozoizii sunt stocați în porțiunea ampulară a ductelor deferente până la eliberarea lor în procesul de ejaculare. Aici spermatozoizii sunt metabolic inactivi datorită mediului acid și a aportului scăzut de oxigen. S-a estimat că în această zonă spermatozoizii pot supraviețui aproximativ o lună1;5;6.
Veziculele seminale produc aproximativ 60% din volumul spermei. Acest lichid vâscos cu pH neutru sau ușor alcalin este galben sau intens pigmentat ca rezultat al conținutului mare în flavone care sunt responsabile de fluorescența în lumina ultravioletă. Aici se află și originea fructozei, care constituie substratul energetic necesar mobilității spermatozoizilor1;6.
Prostata contribuie în proporție de 20% la formarea spermei. Acest lichid lăptos secretat de prostată este ușor acid (pH=6,5) datorită acidului citric. Secreția prostatică mai este bogată în fosfatază acidă și enzime proteolitice responsabile de coagularea și lichefierea spermei1;6.

Epididimele, ductele deferente, glandele bulbouretrale și glandele uretrale contribuie cu 10-15% la formarea spermei, fără a se cunoaște semnificația biochimică. Epididimul secretă mai multe proteine cu rol în capacitatea de fertilizare a spermei1;5;6.

Recomandări pentru efectuarea spermogramei
- diagnosticul infertilității masculine (incluzând azoospermia, oligozoospermia, astenozoospermia, teratozoospermia), aprecierea rezultatului vasectomiei, diagnosticul hematospermiei, aprecierea efectelor parotiditei epidemice (apăruta la adolescenți sau adulți) asupra țesutului spermatogen, efectele criptorhidiei și varicocelului asupra spermatogenezei2;5;6.

Pregătire pacient
Pacientul :
- va avea o perioadă de abstinență sexuală de 3-5 zile7;
- nu va folosi prezervativ pentru recoltare;
- cu o 1 săptămână înainte de recoltare va opri medicația în curs, daca acest lucru este posibil4.

Specimen recoltat – spermă.
Pentru o apreciere corectă a fertilității se recomandă 3 sau mai multe determinări în decurs de 2-3 luni4.
Rezultate concludente se obțin în urma recoltării prin masturbare. Daca din motive psihologice sau religioase această metodă nu este accesibilă se acceptă și proba recoltată prin metoda contactului sexual întrerupt3.

Recipient de recoltare – recipient de unică folosință, steril4.

Cantitate recoltată - toată cantitatea emisă4.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost transportat la laborator în max. 30 de minute; specimen care a fost transportat la laborator la o temperatură diferită de 37°C.

Prelucrare necesară după recoltare
Sperma se examinează la max. 20 min după emisie, pentru a putea aprecia timpul de lichefiere. Dacă se renunță la acest punct, examinarea se poate face la max. 3 ore de la emisie.
Până la lichefiere ori până la examinare sperma se menține la 37°C.
După lichefiere, sperma se examinează în camera de numărat Burker Türk pentru aprecierea numărului de spermatozoizi. Pentru aprecierea mobilității și a morfologiei acestora se va face examinarea între lamă și lamelă. Dacă mobilitatea spermatozoizilor este mai mică de 50% se va folosi tehnica eozină-nigrozină pentru aprecierea viabilității. O viabilitate normală necesita teste suplimentare care să elucideze substratul mobilității reduse (determinarea fructozei, a anticorpilor Ig A din spermă și a anticorpilor antispermatozoizi din ser)7.
După 24 ore de la emisie, se apreciază numărul spermatozoizilor care mai sunt încă mobili. În acest interval de timp, sperma se menține la 37°C4.

Stabilitate prob㠖 3 ore la 37°C. Nu se păstrează la o temperatura diferita de 37°C4.

Metod㠖 examinare macroscopică și microscopică a spermei 3;4;5;7. Pentru aprecierea viabilității se face colorația eozină-nigrozină. Determinările biochimice (determinarea fructozei) și imunologice (determinarea anticorpilor antispermatozoizi tip Ig A din spermă) se vor face în caz de necesitate4.

  

Valori de referință3;4;5;7.

Tip

Valoare

Volum spermă

2-5 mL

Aspect spermă

Normal

Timp de fluidificare completă

0-30 min.

pH spermă

7.12-8

Număr spermatozoizi

20-120 mil./mL

Spematozoizi mobilitate normală

60-100 %

Spermatozoizi mobilitate redusă

0-40 %

Spermatozoizi imobili

0-10%

Spermatozoizi aspect normal

70-100%

Spermatozoizi forme aberante

0-30%

Spermatozoizi viabili

80-100%

O clasificare acceptată a mobilității este cea pe tipuri de mobilitate:
- tip “a”: mobilitate rapidă, cu bătăi ale cozii în fascicul strâmt, însoțite de mișcări laterale ale capului, permițând o progresie în linie dreaptă;
- tip “b”: cu mișcări ale cozii, dar fără mișcări ale capului, fără deplasare în linie dreaptă sau cu deplasare rectilinie, dar lentă;
- tip “c”: vibrații frenetice și anarhice determinând doar mișcări pe loc;
- tip “d”: spermatozoizi imobili, adesea confundați ca cei morți8.
În cazul Laboratorului Synevo raportarea se face doar pe cele trei tipuri de mobilitate menționate în tabel (tipul “a” și tipul “b” fiind menționați la spermatozoizii cu mobilitate normală).
În cazul în care formele aberante de spermatozoizi depășesc 10% se vor menționa modificările morfologice ale acestora și proporția în care aceștia apar.

Limite și interferențe
Transportarea spermei de la domiciliu la laborator :
- face puțin probabila aprecierea corecta a timpului de fluidificare sau de lichefiere4;7.
- poate afecta mobilitatea spermatozoizilor, prin expunere la o temperatura diferita de 37°C4.
• Medicamente care influențează negativ determinarea: azathioprin, cimetidină, ciclofosfamidă, estrogeni, fluoximesterone, ketoconazol, methotrexate, metiltestosteron, nitrofurantoin (efect tranzitoriu), carmustin, procarbazină, sulfasalazină, vincristină4.

Bibliografie

1. Exarcu, I.Teodorescu. 1989. Testiculul. În Fiziologia și fiziopatologia sistemului endocrin, 934-954.
2. Exarcu, I.Teodorescu. 1989. Fiziopatologia testiculului. În Fiziologia și fiziopatologia sistemului endocrin, 956-981.
3. Henry, John Bernard. 1998. Seminal fluid. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 516-522.
4. Laborator Synevo. Referințele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2006. Ref Type: Catalog
5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. www.labcorp.com 2006.Ref Type: Internet Communication
6. Wallach Jaques. 2001. Afectiuni endocrine. În Interpretarea testelor de diagnostic, 883-885.
7. Kvist U.; Bjorndahl L. 2002. Manual on basic semen analysis, 5-24

 


eMedic.ro     |     laAnunt.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2013